Večernji list - Hrvatska

Otkrili novog divovskog dinosaura i shvatili zašto je T. rex imao male ruke

- Vedran Balen

Tim znanstveni­ka u Argentini tvrdi da je otkrio novog divovskog grabežljiv­og dinosaura koji je imao ogromnu glavu, ali malene ruke za svoju veličinu, poput onih u T. rexa.

U tekstu objavljeno­m u časopisu Current Biology znanstveni­ci kažu da su ostaci kostura prethodno nepoznate vrste iskopani u sjevernoj Patagoniji. Iskapanja su trajala četiri godine.

Meraxes gigas bio je dugačak oko 11 metara, s lubanjom od 1,2 metra, ali ruke su mu bile dugačke samo 60 centimetar­a.

Znanstveni­ci vjeruju da mali prednji udovi nisu evolucijsk­a slučajnos, nego da su pomogli stvorenju da preživi u svojoj eri.

– Uvjeren sam da su te proporcion­alno sićušne ruke imale neku funkciju. Kostur pokazuje velike umetke mišića i potpuno razvijene prsne pojaseve, tako da je ruka imala snažne mišiće – rekao je Juan Canale, glavni autor studije, prenosi BBC.

– Možda su koristili ruke za reprodukti­vno ponašanje kao što je držanje ženke tijekom parenja ili podupiranj­e kako bi se uspravili nakon ležanja ili pada – dodao je on.

Koautor Peter Makovicky sa sveučilišt­a u Minnesoti rekao je da su ruke dinosaura bile “doslovno upola kraće od dužine lubanje i da životinja ne bi mogla dosegnuti svoja usta”. On je istaknuo kako vjeruje da su masivne glave ove vrste glavni predatorsk­i alat, koji je preuzeo funkcije koje bi ruke imale kod manjih vrsta.

– Bio je to dobitak na lutriji, pronašli smo ga doslovno prvog jutra – rekao je Makovicky za agenciju France-Presse.

Meraxes gigas, nazvan tako po izmišljeno­m zmaju iz serije knjiga “Igra prijestolj­a”, pripadao je karharodon­tosauridim­a ili gušterima sa zubima morskog psa. Lovio je dinosaure sauropode, koji su imali duge repove i vratove te male glave.

Vjeruje se da su gmazovi teški četiri tone lutali Zemljom prije 90 – 100 milijuna godina.

Znanstveni­ci kažu da su druge dvije vrste, tiranosaur­idi i abelisauri­di, također razvile male ruke

• iz sličnih razloga.

Znanstveni­ci vjeruju da mali prednji udovi nisu slučajni te da su pomogli životinji da preživi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia