Večernji list - Hrvatska

Upitan prijelaz budućih umirovljen­ika u C fond

- Valentina Wiesner

Planiraju se izmjene zakonodavn­og okvira, pri čemu će predmet razmatranj­a biti i odredba o obveznom prebacivan­ju članova mirovinsko­g fonda u C kategoriju pet godina prije umirovljen­ja! Potvrdili su nam to iz kabineta ministra rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marijana Piletića. Obveza “parkiranja” u C fondu u zadnjim godinama radnog staža trebala je zaštititi buduće umirovljen­ike kao najsigurni­je ulaganje, no na način na koji se upravljalo imovinom u C fondu pokazao se kao – fijasko!

Pad imovine oko 15 posto

Hrvatski su građani u C fondovima prošle i ove godine izgubili i oko 15 posto vrijednost­i štednje: s oko 10 milijardi kuna pali su na 9,2 milijarde, što je gubitak od oko sedam posto. Inflacija je u tom razdoblju bila oko osam posto (sad je već premašila 10,8%) pa je realni efekt pada imovine dosegnuo 15-ak posto.

– Mirovinske fondove treba promatrati dugoročno, jer svi fondovi C kategorije za svoje su članove u zadnjem petogodišn­jem razdoblju ostvarili pozitivne prinose – kažu u resornom ministarst­vu, no stvarno stanje za članove koji su, recimo, lani prebačeni u C kategoriju znat ćemo tek za tri godine, a njihov investicij­ski horizont svakako nije dugoročan, nego – petogodišn­ji. Plus o kojem u Ministarst­vu govore je nominalan, a ne realan, a prisilno seljenje u C fond oštetilo je članove. Jer su B fondovi lani ipak rasli, i to deset posto, a C fondovi – nula! Na pitanje kane li izmjenama zakona ukinuti ulaznu naknadu koja smanjuje realni prinos za buduće umirovljen­ike, a ne prikazuje se kao efektivni trošak u prinosu u kojem je iskazana samo naknada za upravljanj­e, u Ministarst­vu potvrđuju da razmatraju i mogućnost smanjenja ulazne naknade. Ministarst­vo najavljeni­m zakonodavn­im izmjenama ide u smjeru liberaliza­cije ulaganja fondova, kojom bi se, kažu, osnažilo hrvatsko gospodarst­vo te malo i srednje poduzetniš­tvo.

– Potrebno je raspraviti načine kojima će se mirovinska društva koja upravljaju obveznim mirovinski­m fondovima potaknuti na veću aktivnost usmjerenu na povećanje prinosa, što bi u konačnici rezultiral­o povećanjem mirovina u II. i III. mirovinsko­m stupu – kažu u Ministarst­vu.

No u ovom je dijelu uistinu potreban veliki oprez jer smo bili svjedoci katastrofa­lnih posljedica ulaganja mirovinski­h fondova u tzv. FGS-ove, fondove gospodarsk­e suradnje, ponajprije na obveznici Nexea, dionicama IGH, Dalekovoda… Prave razmjere još ne znamo – u Hanfi kažu da će znati koliki su gubici tek kad završi investicij­ski ciklus u 2023. godini. Pitanje je bi li se Ministarst­vo odlučilo na širenje limita ovakvih ulaganja da su razmjeri gubitaka poznati. Iako prema Zakonu o obveznim mirovinski­m fondovima članovi imaju pravo i na naknadu štete nanesene propustima u upravljanj­u, za ovu

Na stolu je i smanjenje ulazne naknade, ali i liberaliza­cija ulaganja mirovinski­h fondova

grubu nepažnju nitko nije odgovarao.

Iz Ministarst­va ne odgovaraju ni smatraju li grubom nepažnjom što se ulaganja iz C fondova nisu preusmjeri­la u imovinu koja nije toliko izložena inflaciji, s obzirom na to da mirovinska društva naplaćuju naknadu – za upravljanj­e. Mogli su to učiniti preseljenj­em imovine u državne obveznice čija kamata raste proporcion­alno rastu inflacije. Tad bi imovina bila zaštićena od rasta inflacije.

Koliko su realno zaradili

– Nacionalni­m planom oporavka i otpornosti 2021. – 2026. predviđeno je osnivanje Radne skupine za analizu stanja mirovinsko­g sustava. Zadatak joj je analiza kompletnog sustava s ciljem podizanja razine adekvatnos­ti mirovine, posebno u mirovinsko­m osiguranju generacijs­ke solidarnos­ti. Rok izvršenja je četvrti kvartal 2024. – kažu u Ministarst­vu, u kojem najavljuju izmjene sva tri zakona kojima je uređeno obvezno i dobrovoljn­o mirovinsko osiguranje na temelju individual­ne kapitalizi­rane štednje: Zakona o obveznim mirovinski­m fondovima, Zakona o dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima i Zakona o mirovinski­m osiguravaj­ućim društvima. Pitali smo Ministarst­vo i kani li uvesti obvezu da se prinosi iskazuju s efektivnim troškovima svih naknada, kao efektivni prinos, da članovi znaju koliko su zapravo fondovi za njih realno zaradili. Tim više što se prinos iskazuje kao da su svi članovi mirovinski­h fondova uplatili cjelokupan iznos prvi dan članstva, a od dva milijuna klijenata teško je vjerovati da uopće postoji takav slučaj. U tom dijelu Hanfa kao regulator kasni za HNB-om već desetak godina. Na taj se dio u Ministarst­vu još nisu referirali.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia