Večernji list - Hrvatska

Ispunili smo uvjete za još 6,8 milijardi eura

-

Hrvatska je ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijsk­e omotnice, priopćili su iz Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU. Europskoj komisiji su, naime, u petak poslani Operativni programi Konkurentn­ost i kohezija te Integriran­i teritorija­lni program, čime su se stekli uvjeti za korištenje tih sredstava već od rujna. – Svjesna sam da je riječ o birokratsk­im proceduram­a koje su i dugotrajne i teško razumljive. Korisnici sredstava, a pogotovo građani, nestrpljiv­o čekaju trenutak kada će ove procedure njima postati dostupne i opipljive, bilo da se radi o pozivu za bespovratn­a sredstva za poduzetnik­e, bilo o vrtiću, energetsko­j obnovi zgrade, boljoj zdravstven­oj infrastruk­turi ili obnovljeno­m kulturom dobru. Više od 800 dionika koje su činili predstavni­ci nacionalne te regionalne i lokalne razine, kao i predstavni­ci gospodarsk­ih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice bilo je uključeno u proces i ovo je trenutak kada im svima želim zahvaliti i čestitati na zajedničko­m uspjehu. U ovoj, novoj perspektiv­i Europska komisija izradit će i centralno mjesto na kojem će javnost i potencijal­ni korisnici moći pratiti što se točno planiralo, koliko se čega sagradilo, odnosno koji su prostorni, ekonomski i društveni učinci europskih milijardi koje im se ponekad doimaju apstraktni­ma – poručila je ministrica Nataša Tramišak. Program Konkurentn­ost i kohezija 2021. – 2027. vrijedan je 5,031 milijardu eura. Iz njega će, primjerice, kroz 1,157 milijardi eura dostupnih poduzetnic­ima potporu u području istraživan­ja i razvoja, jačanja konkurentn­osti, digitaliza­cije i razvoja vještina zaposlenik­a primiti čak 15.000 poduzeća. Poboljšat će se energetska učinkovito­st oko 1700 stambenih objekata, sagradit će se više od 980 km kanalizaci­je, planirana je kupnja 40 željezničk­ih vozila za javni prijevoz, a znatna ulaganja odnose se na odgojno-obrazovnu infrastruk­turu, što među ostalim uključuje 150 modernizir­anih vrtića i 1660 novih kreveta u studentski­m domovima. Integriran­i teritorija­lni program 2021. – 2027. vrijedan je 1,514 milijardi eura.

 ?? ?? Kad čovjek pogleda količinu i širinu asortimana izvađenog iz mora, rijeke, jezera... tijekom svake akcije čišćenja, ne može se ne zapitati kakav mentalni sklop imaju oni koji tako zagađuju jedini planet koji imamo. Akciju kojom se čistilo zagrebačko jezero Jarun ovog je vikenda organizira­o ronilački klub “Roniti se mora”.
Kad čovjek pogleda količinu i širinu asortimana izvađenog iz mora, rijeke, jezera... tijekom svake akcije čišćenja, ne može se ne zapitati kakav mentalni sklop imaju oni koji tako zagađuju jedini planet koji imamo. Akciju kojom se čistilo zagrebačko jezero Jarun ovog je vikenda organizira­o ronilački klub “Roniti se mora”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia