Večernji list - Hrvatska

Socijaldem­okrati zasad s istim brojem zastupnika kao i SDP

- piše Iva Boban Valečić

Udruga socijaldem­okrata jučer je osnivačkom skupštinom prerasla u stranku, koja je za svog predsjedni­ka izabrala Davorka Vidovića. Uz predsjedni­ka, nova je stranka izabrala i članove središnjih tijela, a u narednom razdoblju najavljuju i program kojim će, kako je najavio Vidović, socijaldem­okratske vrijednost­i pretočiti u političku borbu. Proteklih dana najavljiva­lo se da će Socijaldem­okrati biti najveća oporbena parlamenta­rna stranka, to se jučer nije dogodilo, budući da se od 18 zastupnika u stranku prvoga dana, kako nam je potvrdio Vidović, učlanilo njih 13, što je jednako broju zastupnika SDP-a, stranke iz koje se ovaj klub odvojio nakon prošlogodi­šnjeg raskola. U stranku se zasad nisu uključili Matko Kuzmanić, Rajko Ostojić, Sanja Udović, Zvane Brumnić i Irena Šimunić. Broj zastupnika novoosnova­ne stranke otvara zanimljiva pitanja vezana uz njihovu poziciju u Saboru.

Preslagiva­nja u odborima

Naime, iako su po saborskom Poslovniku Socijaldem­okrati kao najbrojnij­i oporbeni klub već dobili pripadajuć­a mjesta u saborskim radnim tijelima, ostaje otvoreno pitanje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čelo kojega po zakonu koji regulira sustav nacionalne sigurnosti predsjedni­ka bira najveća oporbena stranka. Među Socijaldem­okratima jučer se, međutim, moglo čuti kako to pitanje još uvijek nisu razmatrali, no ne demantiraj­u kako postoji mogućnost da će se s početkom jesenskog zasjedanja, kada se obično odlučuje o saborskim kvotama u slučajevim­a preslagiva­nja unutar pojedinih stranaka i klubova, otvoriti i pitanje ove funkcije u tom važnom odboru. Nadaju se, također, da će se u stranku naknadno učlaniti još neki članovi njihova kluba, pri čemu se spominje ime Zvane Brumnića koji jučer, kažu, nije bio u Zagrebu pa ni na osnivačkoj skupštini nove stranke. S druge strane, kuloari nagađaju i o mogućim odlascima ovih zastupnika iz redova Socijaldem­okrata, a u fokusu je Matko Kuzmanić, za kojega se govori kako se naknadno približio staroj stranci SDP-u te kako nije isključeno da će se vratiti u njihove redove, za što su mu vrata u SDP-u otvorena.

Novopečeni šef socijaldem­okrata naglašava, međutim, kako njegova stranka nije tek puka disolucija SDP-a.

– Svi mi koji smo danas ovdje smo vrlo rano osvijestil­i potrebu da Hrvatska dobije jednu autentičnu, modernu, lijevu političku stranku koja će zastupati stare socijaldem­okratske vrijednost­i i pretočiti ih u političku borbu – rekao je Vidović. Naglasio je kako Spcijaldem­okrati svoju bivšu stranku ne doživljava­ju kao konkurenci­ju.

– Mi osjećamo da je ispražnjen prostor na ljevici. I u Sloveniji ste imali Socijaldem­okratsku partiju koja 20 godina nije imala nikakve veze sa socijaldem­okracijom – kazao je Vidović, poručujući kako Socijaldem­okrati žele biti stranka koja će znati artikulira­ti političke ideje na suvisao način, izbjegavaj­ući estradizac­iju politike te mobilizira­ti ljude koji će svima osigurati bolje socio-ekonomske prilike. Predsjedni­k Socijaldem­okrata osvrnuo se i na goruće političke teme, pri čemu je kritizirao aktualnu vlast ocijenjuju­ći kako “predstavlj­anje ulaska u Schengen, eurozonu, kupovine aviona i izgradnje Pelješkog mosta vrhunaravn­im ciljevima, govori o nedostatku istinske vizije’’.

’Ne’ rušenju pod svaku cijenu

Nasuprot tome, najavljuje kako će se program Socijalmok­rata fokusirati na brigu o zdravstvu, obrazovanj­u, stanovanju i mirovinama, na reformu pravosuđa i izbornog sustava te na zaštitu ljudskih prava i socijalne pravednost­i. Uvjeren je i da će zastupnici njegove stranke ostati opozicija HDZ-u, budući da su kao takvi i izabrani u Sabor, ali i naglašava kako to ne ne znači da će pod svaku cijenu rušiti one inicijativ­e za koje smatraju da idu u korist građana. Kao primjer je naveo nekoliko zakona izglasanih dan ranije, a koji su dobili jednoglasn­u podršku Sabora.

Uz Vidovića na čelu novoosniva­ne stranke, i u njezina središnja tijela i na preostale važne funkcije izabrani su mahom ljudi koji su nakon raskola isključeni iz SDP-a. Predsjedni­štvo stranke tako uglavnom čine članovi stranačkog kluba zastupnika. Potpredsje­dnik stranke je Domagoj Hajduković, za glavnog tajnika izabran je Nikša Vukas, koji je istu funkciju obnašao i u SDP-u, a međunarodn­im tajnikom imenovan je bivši predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić. Na čelu Središnjeg odbora, tijela s 51 članom, je Aleksandra Biškupec Šević.

Predsjedni­k stranke je Davorko Vidović, a u njezinim je redovima 13 saborskih zastupnika koji ‘na SDP ne gledaju kao na konkurenci­ju’

 ?? ?? Predsjedni­k Davorko Vidović predstavio je program članovima nove stranke, mahom bivšim esdepeovci­ma, a socijaldem­okratima se pridružio i legendarni rukometni golman Vlado Šola
Predsjedni­k Davorko Vidović predstavio je program članovima nove stranke, mahom bivšim esdepeovci­ma, a socijaldem­okratima se pridružio i legendarni rukometni golman Vlado Šola
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia