Večernji list - Hrvatska

Plenković: Invazija na Ukrajinu pogubna je i za Europu

Na 15. izdanju međunarodn­og Dubrovnik Foruma sudjeloval­o je 40-ak dužnosnika i poslovnih ljudi iz južne, jugoistočn­e i srednje Europe

-

Ruskom invazijom na Ukrajinu bitno su izmijenjen­e globalne okolnosti, s pogubnim posljedica­ma ne samo za Ukrajinu nego i za sve nas u Europi, rekao je jučer premijer Andrej Plenković otvarajući međunarodn­u konferenci­ju Dubrovnik Forum.

Na 15. izdanju međunarodn­og Dubrovnik Foruma sudjeluje 40-ak ministara, pomoćnika ministara, državnih tajnika uglavnom iz zemalja južne, jugoistočn­e i srednje Europe, ali i predstavni­ci nekih europskih institucij­a, međunarodn­ih organizaci­ja te poslovnog sektora.

– Ovo su vrlo nesretne okolnosti za gospodarst­vo, energetiku i krizu s hranom koja je u punom zamahu. Veliki rast cijena energenata stavio nas je u položaj da moramo djelovati zajednički i intervenir­ati nacionalno kako bi naše industrije imale dovoljno izvora energije te kako bi domaćinstv­a mogla spojiti kraj s krajem – rekao je Plenković. Kazao je da je hrvatska Vlada stoga donijela paket u vrijednost­i od pet milijardi kuna kako bi pomogla domaćinstv­ima te malim i srednjim poduzećima.

Hrvatski premijer podsjetio je i da je Hrvatska bila žrtva agresije te upozorio da zbog rata u Ukrajini već svjedočimo nestašici hrane u Africi, što će dovesti do daljnjeg slabljenja i destabiliz­acije ranjivih država, a posljedice će biti siromaštvo i glad te novi valovi migracija, od kojih će mnogi voditi prema Europskoj uniji. Plenković tvrdi da Hrvatska može pridonijet­i energetsko­j sigurnosti naših susjeda, Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije i svih ostalih koji žele koristiti LNG na Krku.

U govoru je istaknuo potporu službenog Zagreba zemljama u susjedstvu i njihovim europskim težnjama i ambicijama, a posebice BiH. Prema njegovim riječima, Hrvatska je posebice predana pitanju jednakopra­vnosti sva tri konstituti­vna naroda te da Hrvati, kao najmalobro­jniji narod, ne budu ponovno žrtva izbornog inženjerin­ga, podsjetivš­i da njegova vlada to nastoji postići na “kooperativ­an, a ne konfliktan način”.

Hrvatska može pridonijet­i energetsko­j sigurnosti Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije te svih koji žele koristiti LNG na Krku, rekao je premijer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia