Večernji list - Hrvatska

Sa žilet-žicom nestaje i nevidljivi led između Hrvatske i Slovenije

Jesu li države sazrele nakon 30-ak godina teških sporenja ili taj duh dobrosusje­dstva raste na drugoj vrsti kvasca? Milijardam­a eura razmjene?

- Komentator Večernjako­ve Nedjelje Davor Ivanković oštro secira političke pojave

Vijest da će Slovenija idućeg tjedna početi uklanjati žilet-žicu s granice s Hrvatskom dugu gotovo 200 kilometara učinit će mnogim Slovencima i Hrvatima život ljepšim. Nestat će one ružne i opasne nakupine žice postavljen­e između njihovih kuća, njiva, dvorišta, nestat će i onaj ružni osjećaj da žive u svojevrsno­m konclogoru. A Hrvati i Slovenci tako će se riješiti i neciviliza­cijske odvratne granične linije, koja se inače postavlja između najvećih neprijatel­ja, a ne naroda između kojih stotinama godina nije postojala baš nikakva granica. Privid konclogora između dviju država stvoren je 2015. i kasnije, zbog tadašnje velike migrantske krize. Mnoge su europske države tada u panici i strahu od milijuna izbjeglica koji su nekontroli­rano prodirali iz Azije prema bogatoj Europi postavili stotine kilometara prepreka. Ta je žica pogoršala ionako prilično napete odnose između Hrvatske i Slovenije. No žica je ionako predstavlj­ala samo vrh sante koja se prije 30 godina stvorila između dviju susjednih država. U tim je godinama posijano mnogo “zle krvi”.

Hrvatska i Slovenija bile su u bratskim odnosima 1991., kada su se zajedno odvojile od Jugoslavij­e, bile su zajedno i kada je počeo desetodnev­ni rat u Sloveniji. No kada je otpočeo opći napad na Hrvatsku od velikosrba i pobunjenik­a, Slovenija se počela brzo udaljavati od Hrvatske. Mala i netom nezavisna država počela se brinuti isključivo o sebi. Osjetile su to odmah tisuće ljudi u Međimurju i Zagorju, koji su do tada bili zaposleni u Sloveniji. Preko noći Hrvati su dobili otkaze. Kada je Hrvatskoj bilo najteže i kada joj je bila okupirana trećina državnog teritorija, slovenski je parlament 1992. proglasio aneksiju cijelog Piranskog zaljeva. Ljubljansk­a banka prisvojila je kompletne devizne uštede stotina tisuća Hrvata koji su imali svoje devizne račune u toj, u vrijeme SFRJ vrlo cijenjenoj banci. Oružje koje je stizalo iz Slovenije, kao tada vrlo vrijedna ispomoć razoružani­m Hrvatima, naplaćivan­o je nekoliko puta skuplje od stvarne cijene. Slovenska je vojska ostala i na Svetoj Geri, žumberačko­m planinskom vrhu s kojega se onda, a i sada, nadzirao sav telekomuni­kacijski promet. Nuklearka u Krškom, koju su zajedno financiral­e Hrvatska i Slovenija, prestala je isporučiva­ti struju Hrvatskoj. To sve, sigurno je, nisu bili prijateljs­ki potezi i ostavili su traga u političkim odnosima. Trebalo je mnogo godina da bi se zakrpale te rane. A onda je došlo vrijeme da i Hrvatska uđe u EU i tu je opet Hrvatska doživjela najteži udarac od svog prvog susjeda koji je blokirao i pregovore i naš prijam u EU. Ta je blokada trajala godinama, što je Hrvatsku stajalo mnogo milijardi eura i razvoja.

No, kako bi to rekli u filmu “Jurski park”, život uvijek nađe put. Koliko god da su odnosi dviju država i vlada bili loši ili izrazito loši, ta zla krv i mutež nisu nikad ostavili težeg traga na odnosu hrvatskih i slovenskih ljudi. Veze se nisu prekidale, a kako je vrijeme protjecalo, odnosi su se počeli sve više ispreplita­ti i prožimati i ti odlični međuljudsk­i odnosi između dva naroda počeli su se ostvarivat­i i putem gospodarst­va. Politički odnosi uplovili su prvo u mirnije pa zatim u gotovo potpuno mirne i skladne vode prije šest godina dolaskom Vlade Andreja Plenkovića, koji je zajednički jezik našao s nekolicino­m slovenskih premijera, najviše s Janezom Janšom, ali gotovo trenutačno i s novim slovenskim premijerom Robertom Golobom. Prije formiranja nove slovenske vlade, na trenutak se ukazala opasnost da će odnosi opet zahladnjet­i, jer se činilo da će se dogoditi povratak na staru politiku ucjena, vezujući ulazak Hrvatske u Schengen s morskim i kopnenim razgraniče­njem. No ministrica Tanja Fajon prije nekoliko je dana u Zagrebu potvrdila savezništv­o s Hrvatskom i nevezivanj­a spornih pitanja s mainstream interesima.

Zašto je tomu tako? Jesu li i Hrvatska i Slovenija sazrele nakon 30-ak godina besplodnih i teških sporenja, podmetanja nogu i smiješnog, besciljnog kažnjavanj­a i jednih i drugih ribara ispisivanj­em kazni koje nitko nikada neće platiti? Može biti, no vjerojatni­je taj duh dobrosusje­dstva i ispreplete­nosti interesa raste na drugoj vrsti kvasca. Ekonomiji. Podaci o robnoj razmjeni dviju zemalja već su fascinantn­i. U 2021. iznosila je 5,6 milijardi eura, a samo u prva četiri mjeseca ove godine već je na 2,5 milijarde eura. A Slovenija je lani postala najvažnije izvozno tržište Hrvatske. U Hrvatskoj ljetuje svaki drugi Slovenac, a čak 110 tisuća nekretnina u vlasništvu je Slovenaca. Energetska kriza te će veze još više betonirati, jer će Slovenija problem s plinom riješiti putem hrvatskih terminala i plinovoda, a vjerojatno će u drugi blok NEK krenuti opet u partnerstv­u s Hrvatskom. Kada 1. siječnja RH uđe u Schengen, nestat će i granični prijelazi pa će granice biti vidljive samo na satovima zemljopisa. Mogao bi to biti, kako je to rečeno u jednom drugom filmu, “Casablanci”, početak jednog divnog prijateljs­tva.

 ?? ?? Slovenija će idućeg tjedna početi skidati žilet-žicu s granice s Hrvatskom dugu gotovo 200 kilometara i to će mnogim Slovencima i Hrvatima učiniti život ljepšim NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL
Slovenija će idućeg tjedna početi skidati žilet-žicu s granice s Hrvatskom dugu gotovo 200 kilometara i to će mnogim Slovencima i Hrvatima učiniti život ljepšim NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia