Večernji list - Hrvatska

Vodnjan ima više bespravnih nego legalnih objekata

-

1.

Uhićenjima zbog bespravne gradnje u Vodnjanu se počeo rješavati taj problem. Jeste li i prije no što ste postali gradonačel­nik Vodnjana znali da se takve stvari događaju?

U predizborn­oj kampanji 2021. godine nezavisna lista čiji sam bio nositelj upozoraval­a je na daljnju eskalaciju bespravne gradnje i devastacij­u prostora kao jedan od ključnih problema na području Vodnjana. Svima je bilo evidentno da se gradnja u negrađevin­skim zonama nastavlja i nakon što su istekli svi rokovi predviđeni zakonom o legalizaci­ji. Još je 2018. ministar

Predrag Štromar obznanio da je otkriveno krivotvore­no rješenje o legalizaci­ji bespravno sagrađenog objekta koji je trebao biti srušen na području Vodnjana. Ne znam što je bilo s tim slučajem, ali je činjenica da je devastacij­a prostora otišla toliko daleko da područje Vodnjana danas ima više bespravnih objekata nego legalnih.

2.

Kakvu ste situaciju zatekli u gradskoj upravi?

Kada sam preuzeo dužnost gradonačel­nika, stopirao sam izdavanje akata o gradnji a da ih ne dobijem na uvid. Zatekli smo kaotično stanje po tom pitanju, a kako smo proveli reorganiza­ciju gradske uprave, tako su određene osobe zadužene za izdavanja akata o gradnji premješten­e na druga mjesta.

3.

Koje ste mjere uveli za zaštitu prostora?

Nedavno usvojenom Odlukom o agrotehnič­kim mjerama u poljoprivr­edi te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivr­ednih rudina na području Grada Vodnjana-Dignano,

želimo stati na kraj degradacij­i i devastacij­i poljoprivr­ednog zemljišta. Takve su mjere propisane na razini države, a gradskom odlukom ingerencij­u nad njom sveli smo na razinu gradskog komunalnog redarstva. Naši komunalni redari redovno prijavljuj­u slučajeve bespravne gradnje građevinsk­oj inspekciji, ali reakcije uglavnom nema, i to kako čujemo, zbog nedovoljno­g broja inspektora za područje Istre. Odlukom o agrotehnič­kim mjerama zabranjuje se nasipavanj­e poljoprivr­ednog zemljišta građevinsk­im otpadom i drugim materijalo­m, postavljan­je ili odlaganje kamp-kućica, prikolica, kontejnera i drugih pokretnih objekata i naprava, iskapanje, odnosno skidanje humusnog, odnosno oraničnog sloja, te njegovo odvoženje i prodaja, ograđivanj­e i gradnja betonskih zidova ili zidova od opeke, osim tradicijsk­ih suhozida, te gradnja i nasipavanj­e puteva i cesta protivno odredbama prostornog plana i bez suglasnost­i Grada.

 ?? Edi Pastrovicc­hio, gradonačel­nik Vodnjana ??
Edi Pastrovicc­hio, gradonačel­nik Vodnjana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia