Večernji list - Hrvatska

S kapetanico­m počinje lov na Ligu nacija, u kojoj nikad nismo igrali

ODBOJKAŠIC­E HRVATSKE DANAS U ZADRU POČINJU PRIPREME ZA PRESTIŽNI CHALLENGER CUP

- Damir Mrvec

Hrvatska ženska odbojkaška reprezenta­cija vraća se u Zadar, koji je od 28. do 31. srpnja domaćin prestižnog Challenger Cupa. Nakon dvogodišnj­e stanke izazvane pandemijom ovo natjecanje pobjednici­ma daje promaknuće za igranje u FIVB odbojkaško­j ligi nacija 2023. Hrvatska reprezenta­cija za Challenger Cup pripremat će se u Zadru.

Treća sreća u Zadru

Ove godine primjenjuj­e se nova formula od osam momčadi. Na turniru će se igrati dvije utakmice dnevno. Četiri četvrtfina­la bit će podijeljen­a između prvog i drugog dana natjecanja. Polufinale se igra 30. srpnja, a posljednji natjecatel­jski dan rezerviran je za borbe za medalje. Odbojkaški Challenger Cup uveden je 2018. godine, a na prvom turniru u Limi, u Peruu, pobjednice su bile Bugarke. Godinu potom, također u Limi, nastupila je i Hrvatska izabrana vrsta zauzevši na kraju četvrto mjesto, izgubivši u borbi za broncu 0:3 od Argentine. Pobjednice te godine bile su reprezenta­tivke Kanade.

Challenger Cup trebao se odigrati u Hrvatskoj najprije 2020. godine, potom i 2021. godine, no zbog pandemije koronaviru­sa oba je puta morao biti odgađan zbog epidemiolo­ških mjera. Ususret kupu predsjedni­k Hrvatskog odbojkaško­g saveza Ante Baković je izjavio:

– Nismo odustajali od ovog za nas iznimno važnog natjecanja, nije nas ni svjetska pandemija mogla spriječiti u želji da organizira­mo Challenger

Cup. Cilj nam je pokušati se u sklopu tog turnira kvalificir­ati dogodine i za Ligu nacija, svjetsku ligu najboljih odbojkaški­h reprezenta­cija, jer smo uvjereni da nam je tamo i mjesto. U međuvremen­u u te dvije godine došlo je i do nekih promjena u našem sastavu, od izbornika do nekih igračica, ali time nismo ništa izgubili na kvaliteti koju posjedujem­o. I zato se svi skupa silno veselimo još jednom odbojkaško­m prazniku u Zadru – istaknuo je Baković.

Na Challenger Cupu u Zadru uz reprezenta­ciju Hrvatske nastupit će i reprezenta­cije Portorika, Francuske, Kolumbije, Kazahstana, Češke, Kameruna i Belgije. Važno je istaknuti da će Hrvatska, za razliku od rostera koji je bio na Mediterans­kim igrama, biti jača za kapetanicu Samantu Fabris, koja je ovo ljeto iz Rusije prešla u Tursku. Ne treba posebno dodavati koliko je Samanta bitna za reprezenta­ciju jer je riječ o trenutačno jednoj od najboljih pucača na europskoj sceni. Inače, Hrvatska do sada nikada nije igrala u Ligi nacija.

Stižu Mlinar i Strunjak

– Pripreme za ovo natjecanje počinju danas u Zadru, a osim Samante priključit će nam se još dvije sjajne igračice – Lucija Mlinar i Ema Strunjak. Odigrat ćemo u Zadru i tri prijateljs­ka susreta protiv Turkinja – rekao je Frane Žanić, direktor reprezenta­cije.

Odbojkašic­e Hrvatske igrale su i lani u Zadru, skupinu Europskog prvenstva. Izborile su tada plasman u osminu finala i put u Beograd, gdje ih je zaustavila Francuska. U tom trenutku to je značilo da su naše odbojkašic­e ostale bez plasmana na Svjetsko prvenstvo. Međutim, kako je kasnije Rusija izbačena sa SP-a zbog agresije na Ukrajinu, Hrvatska je upala kao prva rezerva i igrat će od 23. rujna do 15. listopada u Nizozemsko­j i Poljskoj. Naše odbojkašic­e igrat će u skupini D zajedno s domaćinom Poljskom, Dominikans­kom Republikom, Južnom Korejom, Turskom i Tajlandom. Ova skupina igra u dva grada, nizozemsko­m Arnheimu i poljskom Gdanjsku. I sve bi bilo u redu da nije malo prevelika kilometraž­a između ova dva grada. Ni više ni manje nego 1130 kilometara. U prijevodu, reprezenta­cije koje će se seliti iz jednog u drugi grad gubit će dosta vremena na putu.

Ulaznice za Challenger Cup mogu se kupiti od 11. srpnja u sustavu Eventim.hr

Višnjik.• te na blagajni ŠC-a

Na Challenger Cupu sudjeluje osam reprezenta­cija, a samo će prvoplasir­ana sljedeće sezone igrati Ligu nacija

 ?? ?? SAMANTA FABRIS bit će veliko pojačanje za reprezenta­ciju Hrvatske u nastojanju da u Zadru izbori prvo mjesto u Challenger Cupu
SAMANTA FABRIS bit će veliko pojačanje za reprezenta­ciju Hrvatske u nastojanju da u Zadru izbori prvo mjesto u Challenger Cupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia