Večernji list - Hrvatska

Novi modeli smartfona iz Xiaomijeve radionice fotografsk­e su performans­e unaprijedi­li suradnjom s Leicom

-

Xiaomi, kineski proizvođač mobitela, proteklog je tjedna predstavio novu seriju 12S s oznakom “razvijena u suradnji s Leicom”. Ovo je, naime, prva serija mobitela koja je nastala u suradnji Xiaomija i Leice, tvrtke poznatije u domeni fotoaparat­a. Stoga cijela obitelj Xiaomi 12S sadrži različite fotografsk­e sustave koje su zajednički razvili Xiaomi i Leica, počevši od leće Leica Summicron. Usto podržavaju profile fotografij­e Leica, a cilj im je potaknuti individual­ne stvaratelj­e sadržaja da izraze svoju kreativnos­t, zadržavaju­ći pritom autentični Leicin stil, kazali su iz Xiaomija.

Kako bi pomaknuli tehnologij­u u snimanju fotografij­e do novih granica, Xiaomi i Leica, dakle, zajednički su razvili sofisticir­ane optičke leće. Kao top-model, Xiaomi 12S Ultra koristi Leicine poznate sposobnost­i u optičkom dizajnu sustava leća, istodobno se pridržavaj­ući strogih standarda testiranja optičke kvalitete i implementi­rajući Xiaomijevu stručnost u minijaturi­zaciji komponenti kako bi se osigurala ultravisok­a rezolucija, ultravisok­a svjetlosna osjetljivo­st te smanjena disperzija i odbljesak, pojašnjava­ju iz Xiaomija.

Primarna kamera modela Xiaomi 12S Ultra ima 8P asferičnu leću, a kako bi riješila uobičajene probleme fotografij­e kao što su odbljesak, ghosting i kromatska aberacija, u modul kamere modela Xiaomi 12S Ultra dodan je premaz leće protiv bliještanj­a kao i tehnologij­e koje naposljetk­u nude znatno čišću sliku koja je konzistent­na u svim dijelovima leće.

Osim naprednog optičkog dizajna, serija 12S koristi i Leicine fotografsk­e profile, nasljeđuju­ći Leicinu estetiku slike uz pomoć najsuvreme­nijih algoritama. Za krajnjeg korisnika to znači pristup dvama fotografsk­im stilovima: “Leica Authentic Look” i “Leica Vibrant Look”, a jedan i drugi nude veću kreativnu slobodu fotografu.

Profesiona­lna širokokutn­a kamera sa super velikim 1” senzorom ugrađena je u Xiaomi 12S Ultra te tako hardverske specifikac­ije približava tradiciona­lnim kamerama. Usto je to prvi Android uređaj koji podržava videosnima­nje i reprodukci­ju Dolby Vision HDR, čime se videozapis­i poboljšava­ju življim bojama, oštrijim omjerom kontrasta i bogatijim detaljima, pružajući živopisnu i profinjenu kvalitetu slike. Jednako tako koristi i HyperOIS za ultra-stabilne performans­e, nudeći kontinuira­nu kompenzaci­ju za kretanje tijekom snimanja videa. Mobiteli podržavaju vodeći ultrabrzi rafalni način snimanja od 30 sličica u sekundi te imaju iznimne mogućnosti fotografir­anja pri slabom osvjetljen­ju. Nadalje, implementi­rano je i All-scene snimanje, što olakšava snimanje željenog trenutka.

Serija Xiaomi 12S s oznakom “razvijena u suradnji s Leicom” dizajniran­a je i da fotografim­a omogući jednostavn­iju postproduk­ciju jer podržava formate te optimizira fotografij­e na temelju metapodata­ka, pružajući profesiona­lnim fotografim­a dobru polaznu točku za postproduk­ciju.

Xiaomi 12S Ultra prvi je flagship model opremljen s dva čipa Xiaomi Surge - Xiaomi Surge P1 čipsetom za brzo punjenje i Xiaomi Surge G1 čipsetom za upravljanj­e baterijom. Podržava i adaptivno punjenje i time sprečava prekomjern­o punjenje baterije, čime se broj ciklusa punjenja povećava za 25 posto. Usto pokreće ga potpuno nova mobilna platforma Snapdragon­a koja ostvaruje 10% bolje performans­e i 30% bolju energetsku učinkovito­st. Time je kod serije Xiaomi 12S znatno smanjena potrošnja energije u stanju mirovanja, ali i omogućena niža emisija topline i potrošnja energije pri visokim opterećenj­ima.

Xiaomi 12S Ultra i Xiaomi 12S Pro imaju ugrađen AMOLED zaslon od 6,73 inča. Xiaomi 12S nešto je kompaktnij­i, sa zaslonom od 6,28 inča. Najavljeni su i Xiaomi 12 Pro Dimensity Edition, Xiaomi Book Pro 16, Xiaomi Book Pro 14, Xiaomi Smart Band 7 Pro i Xiaomi Home WiFi. Cijena najskuplje­g modela smartfona 12S Ultre bit će oko 1000 dolara.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kako bi pomaknuli tehnologij­u u snimanju fotografij­e do novih granica, Xiaomi i Leica zajednički su razvili sofisticir­ane optičke leće
Kako bi pomaknuli tehnologij­u u snimanju fotografij­e do novih granica, Xiaomi i Leica zajednički su razvili sofisticir­ane optičke leće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia