Večernji list - Hrvatska

Jedan od najvećih glumaca današnjice, koji ima i hrvatske korijene, voli provoditi vrijeme u Zagrebu i na našoj obali

- Piše Renata Rašović fotografij­e The Hollywood Archive, IPA, Bestimage/Pixsell, Instagram

Mnogi su Hrvati zacijelo ponosni zbog onog “ich” u prezimenu jednog od najvećih glumaca današnjice. Nekoliko je puta dolazio u Hrvatsku, pa i u vrijeme Domovinsko­g rata u znak potpore borbi Hrvata za samostalnu državu, a pamti se i njegovo recitiranj­e na hrvatskom stiha iz “Lijepe naše” u pjesmi Nenada Bacha “Can We Go Higher”. No je li na bilo koji način Hrvatska Johnu Malkovichu posebno mjesto na svijetu? Ako je suditi prema učestalost­i njegovih boravaka u našoj zemlji posljednji­h pet godina, čini se da jest. U svoj planer sve češće kao najpoželjn­ije destinacij­e upisuje Zagreb i Dalmaciju: u glavnom gradu nastupa, na našoj se obali odmara.

Silan interes javnosti izazvao je 2017. svojim nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je u formi monodrame izveo tekst argentinsk­og pisca Ernesta Sabata uz pratnju mlade pijanistic­e Anastasye Terenkove. Govoreći o svojem hrvatskom podrijetlu, o kojem u tom trenutku nije mogao govoriti sa sigurnošću, novinarima je otkrio da je tih dana posjetio selo pokraj Ozlja u kojem je navodno živio njegov djed.

”Zašto navodno? Nikada nisam doznao koja je od svih priča koje su mi pričali zaista istinita. Svi govore različite stvari, a ne mogu provjeriti jesu li one stvarno točne. Znate, svašta su mi govorili o mom podrijetlu, a moj je otac o svom ocu govorio i da je bio najveći lažov na svijetu”, rekao je tada Malkovich.

Proučio obiteljsko stablo

Međutim, kada je u prosincu prošle godine ponovo posjetio Hrvatsku, ovoga puta temeljito je proučio svoje obiteljsko stablo. Tada je u Lisinskom izveo glazbenu predstavu “Glazbeni kritičar”, a njegov dolazak u Hrvatsku te godine obilježilo je kašnjenje aviona, gubitak prtljage, sjajan nastup, ali i otkriće da je djelomično ipak Hrvat. Tada je novinare zanimalo i je li ikada na početku karijere razmišljao o promjeni, za američke uši, svog pomalo nezgrapnog prezimena. ’’Nikad nisam razmišljao o tome i nikad mi nije palo na pamet. Ja sam pola Hrvat, četvrtinu Škot i četvrtinu Francuz, nije to ništa za sram ili ponos, to je činjenica’’, rekao je ovoga puta dobro informiran o vlastitim korijenima, pritom dodajući da jako voli dolaziti u Hrvatsku. ‘’Bio sam tu nekoliko puta i uvijek sam uživao, sada konačno upoznajem Zagreb. Posjetio sam i puno otoka i Dubrovnik. Obalu poznajem dosta dobro’’, rekao je Malkovich.

Počesto i reklamira turizam zemlje svojih predaka. Gostujući u emisiji “Celebrity Travel”, odgovarao je na pitanja o najdražim destinacij­ama. “Najopušten­ijom smatram hrvatsku obalu. Tamo postoji nekoliko divnih mjesta koja valja posjetiti, ponajprije Vis sa

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia