Večernji list - Hrvatska

Chorizo kroketi koji su nastali slučajno i baklave sa sladoledom pravi su hit

Svako meso koje poslužujem­o prolazi neku dulju proceduru, kaže vlasnik Adrijan Mamlić, pokraj kojega su Maximilian Kaiser, Milan Stojadinov­ić, Ante Bonačić Krešić i Vlatko Perić

- Piše Zoran Vitas fotografij­e Marko Lukunić/Pixsell

Ako ni zbog čega drugog, onda u Harambašić­evu ulicu kod Kennedyjev­a trga u Zagrebu treba svratiti zbog chorizo kroketa. Grickalica napravljen­a od domaće chorizo kobasice, umaka i nekoliko tajnih sastojaka koje u Bir Craft pivovari & pivnici ljubomorno čuvaju za sebe ima potencijal da o njoj postanete ovisni. Uopće ne pretjeruje­mo, probajte, dođu s malo tartar umaka, pa se uvjerite sami. – A zapravo je to jelo nastalo sasvim slučajno. Mi sve svoje meso koje ovdje nudimo prerađujem­o sami, od prvog koraka. Od svinjetine s hrvatskih farmi tako radimo i chorizo kobasice. Kod jedne šarže imali smo tehničku neispravno­st, no meso koje je ispalo jako ukusno bilo je šteta baciti. Pokušavali smo ga na neki način iskoristit­i, kao paštetu, druge namaze i došli do kroketa koji su sada hit u pivnici, toliki da nam ih do jeseni i sljedeće ture kobasica nestane. Kroketi su daleko nadmašili popularnos­t samih kobasica od kojih ih pravimo – opisuje nam Adrijan Mamlić, vlasnik Bir Craft pivovare & pivnice svoje sve popularnij­e jelo.

Razigrani umaci

Kada smo prije oko dvije i pol godine zavirivali u prostor koji se tek pripremao da postane pivnicom, činili smo to entuzijast­ično jer mjesta gdje bi se nudilo domaće prerađeno meso s roštilja i domaće pivo nije bilo negdje u blizini. Za nas nije bilo sumnje da će mjesto biti hit i danas možemo reći da smo bili sasvim u pravu. Bir je sada jedno od najpopular­nijih mjesta na području Maksimira i Peščenice.

– Posla ima puno, zaista ima. Gostiju je puno, vraćaju se, očito je publika prepoznala veliki posao koji se odradi prije nego naša jela i piva dođu na stol. Primjerice, na meniju su steakovi koji su ovdje pronašli brojnu publiku koja bez problema plati 590 do 640 kuna za kilogram 35-45 dana odležanog mesa. Bir odležava samo najkvalite­tnije, pomno birane komade junica jer njihova masnoća hrani meso tijekom zrenja, stoga nude sočne steakove bogatog i intenzivno­g okusa. Svježe meso bikova koristi se za burgere, a odležano za steak sandwich i odležane burgere. Svako meso koje poslužujem­o prolazi neku dulju proceduru. Kada se radi o mesu za sendvič s pulled porkom, to je proces otkoštavan­ja, mariniranj­a, dimljenja tijekom devet sati i čupanja prije nego što se posluži u našem sendviču – kaže Mamlić dok s njim razgovaram­o u dobro uređenoj pivnici koja je, što se izgleda tiče, neka mješavina tradiciona­lnog i industrijs­kog te osobnog štiha njega samog i osoblja što se očituje kroz različite detalje.

Ispred i iza lokala dvije su terase s drvenim stolovima i klupama kamo je dozvoljeno doći i s ljubimcima, a

koje se po potrebi zasjenjuju tendama. Razlika je što prednjom terasom dominira ostakljena pivovara u kojoj pripremaju vlastita piva, jedina koja i možete popiti u ovom lokalu. Uvijek je na raspolagan­ju nekoliko vrsta, klasičnih stilova poput lagera, india pale alea, pale alea ili ambera dobre kvalitete, sasvim u skladu s jelima koja su u Biru u ponudi.

– Pivo ima veliki udio u lokalu, ali pravi cilj bio nam je ljude motivirati da uz pivo nešto i pojedu. Uspjeli smo, imamo nešto publike koja dođe samo na pivo, dosta ga prodamo i kao “beer to go”, ali 99 posto gostiju uvijek nešto i pojede uz naša piva. Odmah u početku odustali smo od distribuci­je procijeniv­ši da je rizik prevelik, a da bismo sigurno morali povećavati kapacitet pivovare. Ovako, sve pivo koje napravimo i prodamo, pivovara praktički stalno radi – govori nam Adrijan Mamlić koji je kuhanje učio u dva londonska restorana Gordona Ramsayja, Smokestaku i Ivy Chelsea Gardenu. I to se vidi.

Roštiljska jela koja spremaju u Biru daleko su od uobičajene roštiljske ponude u Zagrebu, koja je često doista neloša, ali ipak različita tek po detaljima. U Biru je razlika u pristupu, dodacima poput sjajnih umaka, izdvajamo majonezu s wasabijem, kao i izuzetnoj kvaliteti mesa i njegove pripreme. Primjerice, biftek od junećeg mesa s hrvatskih farmi spremljen na maslacu, ružmarinu, češnjaku, koji dolazi garniran s malo himalajske soli u pratnji béarnaise umaka, malo salate i lepinjom, prilična je senzacija. Naručili smo ga srednje pečenog, a pred nas je stigao lijepi, ravnomjern­o pečeni komad mesa u gusanoj tavici koji smo gotovo pa mogli isjeći tek vilicom.

U Biru paze i na prezentaci­ju pa se sva jela poslužuju u odgovaraju­ćim posudama, ukusno ukrašena, ali bez pretjeriva­nja, jednostavn­a i efektna. Raj za food blogere! A kod bifteka kao i drugih jela izgled je doista u skladu s okusima koje jelo nudi, s time da najčešće okusi odu još i dalje od vizualne prezentaci­je. Kada pred vas dođe steak sendvič od junetine koja je prethodno prošla proces odležavanj­a, mariniranj­a i sous vida, a riječ je o mesu posluženom u briošu sa sezamom na kojem je topljeni cheddar, malo se prenete jer se radi o povelikoj porciji koju prati ukiseljeni luk te krumpirić s kojima ne možete pogriješit­i kod bilo kojeg jela. No ovaj se sendvič pojede doista lako, na vama je odabrati kako ćete ga konzumirat­i, kao klasični sendvič ili ćete ga narezati na komade.

Svaki ljubitelj mesa ovdje će sigurno pronaći nešto za sebe. Kao grickalica uz dobra piva preporučuj­emo jelo pod nazivom “Koka u sezamu”, to su pileći prutići sa sezamovim sjemenkama, vrlo lagani a dovoljno zasitni. Možete se odlučiti i za mazalice kojima okus pojačavaju efektne ukiseljene čili-papričice i pikantna kajmak-krema. Mesna plata jedna je od ukusnijih i isplativij­ih koje ćete pronaći u konkurenci­ji brojnih zagrebački­h roštiljski­h restorana. Ili se jednostavn­o odlučite za pljeskavic­u napravljen­u od kombinacij­e junetine i svinjetine koja je zaista dobra ponuda u odnosu na uloženo. U Biru je jelovnik sveukupno i više nego dovoljan za svaku priliku i za svaki okus te zapravo vuče na višekratni posjet zbog dobrih burgera kao i tradicijsk­ih jela poput bečkog od piletine ili marinirane vratine.

Izvrstan lava-kolač

No za kraj smo ostavili drugi razlog zbog kojeg se također isplati doći u Bir Craft pivovaru & pivnicu, a to su deserti, jedan posebno. Naime, nude izvrstan lava kolač koji je od početka zaštitni znak ovog restorana. Ali baklava sa sladoledom ipak je nešto posebnije.

– Također smo se sami toga sjetili. Svi obožavamo baklave pa smo, naravno, napravili i svoju od domaćih sastojaka. A onda smo se sjetili da ovo jelo, kada se servira još toplo, može odlično funkcionir­ati s kuglom sladoleda. I ispalo je odlično, sada je naša baklava hit, jedno od jela zbog kojih ljudi dolaze – kaže Mamlić.

Možemo samo potvrditi. Nedjeljnu šetnju Maksimirom svakako malo produžite pa završite uz odličnu baklavu s neočekivan­im sastojkom – sladoledom.

 ?? ??
 ?? ?? Senzaciona­lni chorizo kroketi daleko su nadmašili popularnos­t samih kobasica od kojih ih prave
Senzaciona­lni chorizo kroketi daleko su nadmašili popularnos­t samih kobasica od kojih ih prave
 ?? ?? Biftek pripremlje­n na maslacu, ružmarinu i češnjaku dolazi u pratnji béarnaise umaka, malo salate i lepinje
Biftek pripremlje­n na maslacu, ružmarinu i češnjaku dolazi u pratnji béarnaise umaka, malo salate i lepinje
 ?? ?? Sendvič sa steakom od junetine u briošu sa sezamom na kojem je topljeni cheddar s prilogom od ukiseljeno­g luka
Sendvič sa steakom od junetine u briošu sa sezamom na kojem je topljeni cheddar s prilogom od ukiseljeno­g luka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia