Večernji list - Hrvatska

Suhe tikve mogu plutati mjesecima na morskim valovima i moguće je da su ih upravo Afrikanci nalazili na žalima svojih zapadnih obala. Pa kad bi ih razrezali, naišli bi na sjeme koje su sijali

-

Salata od orade i tikvica

Skuhajte u malo vode i ½ dl maslinova ulja vezani stručak nekoliko grančica celera i peršina, dodajte 1 list lovora, soli i papra po volji, 1 oradu Cromaris od oko 45 dag, pa je izvadite iz juhe i stavite sa strane da se ohladi. Tada joj odvojite filete od kože i kostiju, pa očistite i cijelu ribu, a komade koji su preostali vratite u juhu. Već posoljenu gustu juhu služite posebno, a riblje filete izrežite u trake, položite na pladanj, začinite s 5 dag sitno sjeckanih komadića oguljenih tikvica, 2 žlice obarenog motara i kapara iz salamure, dvije-tri zelene otkoštene masline te ukrasite majonezom. Po želi posolite cvijetom morske soli, popaprite bijelim paprom. Vratite pladanj s ribljom salatom u hladnjak te pustite da se dobro ohladi. Služite hladno kao predjelo.

Pečena teleća pisanica s tzatzikije­m

Na maslinovim uljem namazanoj rebrastoj tavi ili još bolje na gradelama ispecite komad teleće pisanice od 40 dag, koju ste prethodno držali u marinadi od ulja, majčine dušice, soli i papra oko 2 sata. Kad uhvati koricu s obje strane, a unutra mesno ostane sočno i ružičasto, položite je na pladanj, zajedno s umakom od pečenja i služite s nekoliko pečenih crnih maslina i tzatzikije­m, grčkim umakom od tikvica, koji ste dobili tako što ste 2 tikvice od po 10 dag naribali, posolili te pustili da se ocijede, a potom pomiješali s 2 dl kiselog vrhnja te ostavili nekoliko sati u hladnjaku. Služite odmah.

Polpete od tikvica

Naribajte ¾ kg tikvica pa pustite da im se voda ocijedi u cjedilu, pomiješajt­e ih tada s 1 jajem i 1 manjom žlicom krušnih mrvica. Začinite solju i paprom, pa rukama oblikujte u plosnate polpete. Pecite na nauljenoj tavi dok ne dobiju koricu s obje strane. Služite polpete od tikvica vruće ili hladne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia