Večernji list - Hrvatska

Želi li na SP, Kalinić mora ponavljati ovakve izvedbe

Bivši trener vratara u Hajduku Zoran Varvodić o prvome vrataru bijelih i njegovoj sjajnoj predstavi u Superkupu

- Tomislav Dasović

Teško da će, s obzirom na ishod Superkupa, titula igrača utakmice išta značiti Lovri Kaliniću (32), ali ta je njegova izvedba u Maksimiru ipak stanoviti pokazatelj, pa i golemo ohrabrenje za Hajdukova vratara.

Lovrin izniman refleks

Primjerice, legendarni Hajdukov vratar, svojedobno i sam trener golmana u Hajduku Zoran Varvodić (58) tvrdi da je izvedba u Maksimiru bila nešto najbolje što je Lovre Kalinić pružio otkako se vratio u Hajduk.

– Da, bila je to njegova najbolja utakmica nakon povratka u Hajduk. Branio je izvrsno, sigurno, a od svih šuteva koje je obranio najteži je bio onaj Petkovićev prizemni, u kut, to je zahtijeval­o izniman refleks – kaže Varvodić i nastavlja:

– Kod velike šanse Ivanušeca Dinamov je igrač zatvorio oči i šutnuo punom snagom umjesto da je pogledao vratara i razmislio u koji kut će pucati. Da je tako postupio, vjerojatno bi to bio gol, a ovako, proslavio je Kalinića.

Lovre se probudio, brani vrhunski, je li to zasluga i nepoznatog­a litavskoga trenera, 37–godišnjega Justinasa Gasiunasa?

– Ne ulazim u Hajdukovu klupsku politiku, držim se po strani, ne znam ništa o tom treneru golmana. Znam samo da je ovo prvi put da Hajduk ima trenera vratara iz inozemstva – šturo je odgovorio Varvodić.

Odvrtjeli smo film unatrag, i doista, smjenjival­i su se stranci na Hajdukovoj klupi, a ondje su uvijek bili vjerni domaćoj struci za vratare. Tako je u vrijeme Talijana Paola Tramezzani­ja trener vratara bio Hrvoje Sunara, Šveđaninu Gustafsson­u Zlatko Runje, a Slovencu Pušniku upravo naš sugovornik Varvodić.

A tko je uopće Gasiunas? Na Transferma­rktu postoji tek slabašan trag da je Gasiunas nekada bio vratar litavskoga Atletasa, a Hajdukova službena stranica navodi da je kao trener vratara radio u akademijam­a engleskih klubova Brighton & Hove Albiona i Brentforda, zatim u litavskoj reprezenta­ciji te u Atletasu iz Kaunasa. Dakle, nije bio s Valdasom u Gorici i u bugarskom Ludogorecu.

Bio bi prvi nakon Pletikose

A kako gledate na Lovrine reakcije pri izvođenju penala, pitali smo Varvodića.

– Kada izvođač jedanaeste­raca pred sobom vidi vratara od dva metra, sigurno mu nije svejedno. Lovre ovoga puta nije obranio nijedan penal, jer su šutevi igrača Dinama bili dobri, no on je znao prije itekako braniti penale (Transferma­rkt tvrdi da je u devet navrata bio uspješan, nap.a.). Za mene jedanaeste­rci nisu lutrija, nego vještina, oni zahtijevaj­u posebnu sposobnost, mirnoću i odlučnost – kaže Varvodić.

Je li Lovre Kalinić ponovno legitiman kandidat za Svjetsko prvenstvo?

– Vrhunski slikar ne živi od jedne slike, kao što ni vratar ne može živjeti od jedne velike utakmice. Ovakve izvedbe treba ponavljati, a do Svjetskog prvenstva ima dosta vremena. Livaković je u svakom slučaju prvi vratar reprezenta­cije, tu su Ivušić, Grbić (kada nađe klub u kojemu će braniti), Labrović i svakako Lovre Kalinić – zaključio je Varvodić.

Izbori li se Lovre Kalinić za pozivnicu za Katar, postat će tek treći splitski vratar koji bi išao na čak dva Svjetska prvenstva. Legendarni Vladimir Beara, koji ima 59 nastupa za reprezenta­ciju Jugoslavij­e, bio je na SP-ima 1950. i 1954., dok je Stipe Pletikosa bio prvi vratar hrvatske reprezenta­cije na SP-ima 2002. i 2006. godine. Lovre Kalinić, podsjetimo, bio je dio srebrne ruske ekspedicij­e, čak je 2018. branio za Hrvatsku u utakmici s Islandom u Rostovu na Donu.

Upravo je spomenuti Pletikosa bio posljednji vratar iz glasovite Hajdukove škole koji je s bijelima osvojio naslov prvaka. Zbilo se to sad već davne 2001. godine. Lovre je u Hajduku ostao s namjerom da ponovi Pletikosin uspjeh.

• Pa bilo to i s trenerom iz Litve.

Branio je izvrsno, sigurno, a od svih šuteva koje je obranio najteži je bio onaj Petkovićev prizemni, kaže Varvodić

 ?? ?? IGRAČ UTAKMICE Teško da će, s obzirom na ishod Superkupa, titula igrača utakmice išta značiti Lovri Kaliniću (32), ali ta je njegova izvedba u Maksimiru ipak stanovit pokazatelj, pa i golemo ohrabrenje za Hajdukovog­a vratara
IGRAČ UTAKMICE Teško da će, s obzirom na ishod Superkupa, titula igrača utakmice išta značiti Lovri Kaliniću (32), ali ta je njegova izvedba u Maksimiru ipak stanovit pokazatelj, pa i golemo ohrabrenje za Hajdukovog­a vratara
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia