Večernji list - Hrvatska

Bolji u matematici na višoj razini, lošiji u hrvatskom

- Lana Kovačević

Ovogodišnj­a generacija maturanata bolja je od prošlogodi­šnje, i to u engleskom, biologiji, kemiji, psihologij­i, povijesti i geografiji. Bolji su, među ostalim, pokazali su to jučerašnji prvi rezultati državne mature, i u matematici na višoj razini ispita, dok su u matematici na osnovnoj razini lošiji od prošlogodi­šnje generacije učenika.

Naime, na višoj razini matematike ove je godine jedinicu dobilo 635 učenika, a peticu 1150 maturanata od 10.703 ovogodišnj­a pristupnik­a. Na višoj je razini matematike i 38 učenika koji su ispit riješili bez ijedne pogreške. Jedinicu je na osnovnoj razini matematike dobilo 3049 učenika, što je 18,49 posto, dok je lani negativnih na toj razini ispita bilo 8,45 posto. Peticu na osnovnoj razini matematike, kojoj je pristupilo ukupno 16.143 maturanta, dobilo je 144 učenika, dok je samo jedan učenik na osnovnoj razini matematike ispit riješio bez ijedne pogreške.

Ponovno prazni eseji

Ni na osnovnoj, ni na višoj razini hrvatskog jezika nema nijednog učenika koji je ispit riješio bez ijedne pogreške. Na višoj razini hrvatskog 1742 učenika od ukupno 18.226 njih koji su pristupili ispitu dobilo je peticu, dok ih je 1378 dobilo jedinicu. Od onih koji su pristupili ispitu na višoj razini 827 učenika predalo je prazan papir na esejskom dijelu ispita, samo zato što na eseju nema praga prolaznost­i, što se mijenja od iduće godine. Što se osnovne razine hrvatskog jezika tiče, od 8486 pristupnik­a peticu je dobilo 129 učenika, dok se lani za tu ocjenu izborilo 62 učenika. No na toj razini ispita bilo je i 1783 učenika koji su dobili jedinicu, odnosno pali ispit. Engleski jezik kao treći obvezni ispit državne mature na višoj razini ima 142 od 17.272 pristupnik­a koji nisu dosegnuli prag prolaznost­i, što je bolji rezultat nego lani, a ove je godine na tom ispitu i više odlikaša nego lani – peticu je dobilo 6366 njih. Što se osnovne razine engleskog jezika tiče, od 8757 pristupnik­a 2519 učenika ispit je riješilo za odličan, čime se nastavlja trend u kojem maturanti bolje znaju strani nego materinji jezik.

Manje jedinica iz kemije

U ovoj generaciji od 6909 učenika koji su prijavili fiziku kao izborni predmet samo njih sedmero taj je ispit riješilo bez ijedne pogreške, 350 njih dobilo je peticu, dok je 2634 učenika na tome ispitu dobilo jedinicu. Kemiji je pristupio 3351 učenik, a njih 354 ispit je riješilo za odličan, no samo ih je troje u cijeloj generaciji koji su ispit riješili bez ijedne pogreške. Iznenađuje i biologija: ove godine rezultati su bolji u odnosu na nekoliko prethodnih godina – od 4484 pristupnik­a ove je godine 282 učenika s odličnim, što je 6,29 posto, dok je lani odličnih na biologiji

• bilo samo 1,20 posto.

Maturanti su bolje riješili kemiju, biologiju i engleski jezik, a iz hrvatskog baš nitko nije ispit prošao bez greške

 ?? ?? Maturanti su jučer, točno u podne doznali prve rezultate državne mature. Sad imaju vremena za moguće žalbe na rezultat
Maturanti su jučer, točno u podne doznali prve rezultate državne mature. Sad imaju vremena za moguće žalbe na rezultat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia