Večernji list - Hrvatska

Zelenski traži milijun vojnika za oslobođnje Ukrajine od ruske okupacije

-

U ruskoj vojnoj invaziji Rusija je dosad osvojila 25 posto ukrajinsko­g teritorija te ga velikom brzinom pokušava integrirat­i u Rusku Federaciju.

Svjestan opasnosti da taj teritorij vjerojatno više neće uspjeti vratiti pregovorim­a, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski naredio je svojim vojnim zapovjedni­cima da osmisle planove kako bi izgradili borbenu skupinu od milijun vojnika naoružanih zapadnim oružjem da oslobodi okupirana područja na jugu Ukrajine.

– Zelenski je vojsci izdao zapovijed da oslobodi okupirana područja uz ukrajinsku obalu Crnog mora, koja su vitalna za našu ekonomiju – rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu za britanski Ties. – Predsjedni­k je zapovjedio načelniku glavnog stožera vojske da izradi planove. Nakon toga će glavni stožer napraviti svoju domaću zadaću i reći: “Evo što nam sve treba da bismo ostvarili taj cilj” – rekao je Reznikov dodajući da piše pisma svojim kolegama u zemljama saveznicam­a, u kojima će objasniti zbog čega im treba tolika količina oružja te će nakon toga čekati političke odluke.

Da ruski predsjedni­k Vladimir Putin ozbiljno misli anektirati osvojeni ukrajinski teritorij, dokazuje i ublažavanj­e uvjeta Ukrajincim­a za dobivanje ruskog državljans­tva. Građani Ukrajine, osobe bez državljans­tva koje žive u Rusiji i Ukrajinci s putovnicam­a samoprogla­šenih narodnih republika Donecka i Luhanska mogli bi ubuduće podnijeti zahtjev za rusko državljans­tvo pojednosta­vljenom procedurom. Ruske okupacijsk­e vlasti dijele putovnice i stanovnici­ma regija koje su osvojene od početka rata. Ukrajina to vidi kao pripremu za aneksiju tih područja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia