Večernji list - Hrvatska

Macronov tajni dogovor s Uberom za ekspanziju u EU

”Nasilje jamči uspjeh”, napisao je šef Ubera Kalanick u prepisci s upravom kompanije u vrijeme žestokih prosvjeda francuskih taksista

- Denis Romac

Još jedna opsežna novinarska pretraga više od 100 tisuća dokumenata koje je pribavio ugledni britanski Guardian razotkrila je brojne etički sporne i potencijal­no nezakonite prakse, među kojima je i lobiranje kod najviših političara u nizu zemalja, uključujuć­i i tajni dogovor s današnjim francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, na temelju kojih je Uber u samo nekoliko godina osigurao munjevitu globalnu ekspanziju.

Samo vrh sante leda

Povjerljiv­i dokumenti što ih je Guardian podijelio s Međunarodn­im konzorcije­m istraživač­kih novinara, u kojem sudjeluje niz uglednih medijskih organizaci­ja, pokazuju da su brojni skandali i kontroverz­e koje već godinama prate Uber, među kojima su optužbe za seksualno uznemirava­nje, sudski postupci i nelegalne poslovne prakse, samo vrh sante leda s obzirom na to da novootkriv­ena dokumentac­ija potvrđuje da je ta velika kompanija godinama kršila zakone i poslovna pravila, varala policiju, neetično lobirala pokušavaju­ći kupiti potporu najviših političkih dužnosnika, vlada, milijarder­a, oligarha i medija.

Dokumentac­ija se odnosi na petogodišn­je razdoblje od 2013. do 2017., kada je Uberom upravljao njegov suosnivač Travis Kalanick, koji je upravo zbog brojnih skandala i slučajeva spolnog i psihičkog zlostavlja­nja, kao i brutalnih poslovnih praksi, morao odstupiti 2017.

”Nasilje jamči uspjeh”, objasnio je Kalanick ostalim čelnicima Ubera u prepisci u vrijeme žestokih prosvjeda francuskih taksista, koji su se 2016. godine oštro suprotstav­ili ulasku Ubera na francusko tržište. Naime, Kalanick je bio uvjeren da će incidenti u kojima su vozači Ubera žrtve napada samo pomoći Uberu da stekne javnu potporu i uvjeri francusku vladu da ukloni prepreke ulasku Ubera, a sličnu je taktiku lomljenja javnog otpora Uber primijenio i u drugim europskim državama. I to je Uberu brzo uspjelo u Francuskoj jer je na svoju stranu pridobio tadašnjeg ministra gospodarst­va i današnjeg predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koji je u trenutku dok su francuski taksisti ogorčeno prosvjedov­ali na ulicama protiv Ubera bio u kontaktu s Kalanickom, s kojim se više puta sastajao i kojeg je ubrzo počeo oslovljava­ti imenom obećavajuć­i mu da će promijenit­i zakone u korist Ubera, što je ubrzo i ispunio. Francuska je Uberu bila posebno važna s obzirom na to da je Pariz bio prvi europski grad koji je dobio novi model transporta na zahtjev. Macron je prema novootkriv­enim dokumentim­a s Uberom sklopio tajni dogovor kojim je izravno pomogao Uberu da učvrsti svoj položaj na francuskom tržištu, što u Macronovu uredu danas relativizi­raju tvrdeći da je Macron kao ministar gospodarst­va komunicira­o s brojnim kompanijam­a koje su tih godina bile uključene u promjene na tržištu u uslužnom sektoru, a koje je moralo biti olakšano liberaliza­cijom administra­tivnih i regulatorn­ih prepreka.

Macron nije bio iznimka. Dokumenti pokazuju da je i bivša europska digitalna povjerenic­a Neelie Kroes, jedna od najviših dužnosnica tadašnje Europske komisije, pregovaral­a da se pridruži Uberu prije isteka svog mandata, nakon čega je potajice lobirala za tvrtku, čime je najvjeroja­tnije kršila etička pravila. Uber je na sličan način lobirao i među zastupnici­ma i tadašnjim i budućim ministrima u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, a zbog toga je angažirao i nekadašnje visoke dužnosnike administra­cije Baracka Obame, Davida Plouffea i Jima Messinu.

Priznali pogreške

Kalanickov glasnogovo­rnik odlučno je odbacio tvrdnje da je Kalanick predlagao zloupotreb­u nasilja nad vozačima kako bi Uber stekao javnu potporu i osigurao liberaliza­ciju pravila poslovanja, a time i prednost u sukobu s postojećom taksi-industrijo­m, no Uber se, zanimljivo, distancira­o od tih tvrdnji koje je istodobno i priznao navodeći pritom da je riječ o pogreškama koje su napravljen­e pod Kalanickov­im vodstvom. Iz Ubera poručuju da je Dara Khosrowsha­hi, koji je zamijenio Kalanicka na čelu kompanije, dobio zadaću “transformi­rati svaki aspekt poslovanja Ubera”, zbog čega je “uveo rigorozne kontrole i usklađenos­t potrebne za rad Ubera kao javne tvrtke”.

 ?? ?? PROSVJEDI Uber je na svoju stranu 2016. pridobio tadašnjeg ministra gospodarst­va i današnjeg predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koji je u trenutku dok su francuski taksisti ogorčeno prosvjedov­ali na ulicama promijenio zakone u korist Ubera
PROSVJEDI Uber je na svoju stranu 2016. pridobio tadašnjeg ministra gospodarst­va i današnjeg predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koji je u trenutku dok su francuski taksisti ogorčeno prosvjedov­ali na ulicama promijenio zakone u korist Ubera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia