Večernji list - Hrvatska

Kovačevića terete za milijune mita, ali ne i za novac u autu

- Ivana Jakelić

Krešo Petek optužen je s Kovačeviće­m, no ima i optužnicu koju je u drugom dijelu ove afere podigao EPPO

Što se događa s istragom oko Janafa? Pitanje je to koje je često postavljao Zoran Milanović. A USKOK mu je jučer na to pitanje odgovorio, priopćivši da je u aferi JANAF, koja je svojedobno dobrano uzdrmala politički vrh, podignuta optužnica. I to druga, jer je u jednom dijelu te istrage, kojom su osim Kreše Peteka bili obuhvaćeni Vinko Grgić i Dražen Barišić, gradonačel­nici Nove Gradiške i Velike Gorice, optužnicu nedavno podigao EPPO. Što se tiče dijela optužbi koje su ostale u nadležnost­i USKOK-a, optužnica je podignuta protiv sedam osoba, predvođeni­h Draganom Kovačeviće­m. USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanj­e, pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u... Optužnica je osim protiv Kovačevića, podignuta i protiv Kreše Peteka, koji ima “čast” da ga terete i USKOK i EPPO, te protiv Vlade Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Ede Seifrieda.

Obustava za pranje novca

No iako je Kovačević glavni “junak” ove priče, u jednom djelu može biti i zadovoljan, jer je u odnosu na njega te još jednu osobu kojoj USKOK ne navodi ime, no radi se o Goranu Puklinu, obustavlje­na istraga zbog poticanja na pranje novca i pranje novca. Puklin koji se sumnjičio da je skrivao Kovačeviće­ve milijune, ipak neće proći sasvim bez sankcija. Jer možda je dokazao da milijuni koji su nađeni pretragama kod njega nisu Kovačeviće­vi, no USKOK je protiv Puklina inicirao postupak pred nadležnom Poreznom upravom kako bi se utvrdilo porijeklo tog novca te nerazmjer između njegovih zakonitih prihoda i onog što je nađeno. Puklin je suprug Mirele Alerić Puklin, bivše tužiteljic­e koja se i sama našla na udaru istražitel­ja zbog sumnje da je nekim osumnjičen­icima iz afere Agrokor odavala tajne podatke. Istraga koja je zbog toga pokrenuta protiv nje bila je nominalni razlog za povlačenje optužnice u aferi Agrokor, koja je nedavno ponovo podignuta.

Što se tiče Kovačevića, koji je od pokretanja istrage u više navrata javno istupao te tvrdio da ga USKOK lažno tereti, i jučer naveo da je riječ o “lažnoj i izmišljeno­j optužnici”, USKOK ga sada tereti da je s Petekom dogovorio da će Petekovoj tvrtki Elektrocen­tar Petek davati poslove s JANAF-om u zamjenu za novčanu nagradu. U tom djelu, Kovačeviću su, tvrdi USKOK, “pomagali” Zorić, koji je bio direktor Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u, te Vrbanc, koji je bio direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u. Oni su poduzimali sve što je bilo potrebno da Petek dobije poslove, a za uzvrat on im je, tvrdi USKOK, dao mito. Konkretnij­e, prema USKOK-u, Kovačević je od Petaka primio ukupno 6,2 milijuna kuna u gotovini, Zorić oko 550.000 kuna u gotovini, a Vrbanc ukupno oko 600.000 kuna u gotovini. Za taj novac, prema optužnici, investicij­e za koje je Petak bio zainteresi­ran završile bi u Planu investicij­a JANAF-a, nakon čega bi on prije ostalih zainteresi­ranih dobio tehničku dokumentac­iju i specifikac­ije. USKOK tvrdi da je Petak zahvaljuju­ći svemu tome, te uz pomoć Kovačevića, Vrbanca i Zorića, dobio poslove s JANAF-om vrijedne 64,4 milijuna kuna.Kovačević se tereti da je po sličnom modalitetu “poslovao” i s Ivanom Širićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Cefis, te Edom Seifriedom, direktorom i vlasnikom MGS grupe. Prema optužnici, od ožujka 2012. do 17. rujna 2020. Kovačević se sa Širićem dogovorio da će njegova tvrtka dobiti informatič­ke poslove s JANAFOM-om. Za uzvrat, Širić se obvezao da će Kovačeviću platiti stanove u Zagrebu i Splitu te automobile za članove njegove obitelji. Osim toga, Širić je pristao da on bude upisan kao vlasnik spomenutih nekretnina, a pristao je i da financira opremanje spomenutih stanova. Za uzvrat je njegova tvrtka dobila poslove s JANAF-om vrijedne 18,2 milijuna kuna.

Oduzimanje imovine

Kovačević se tereti i da je sa Seifriedom dogovorio da će njegovoj tvrtki osigurati nabavu dva specijalna vatrogasna vozila s artikulira­nom rukom, vrijedna 15,5 milijuna kuna. No Kovačeviće­v uvjet za to bio je da Seifried kao podizvođač­a i tom poslu angažira Širićevu tvrtku Cefis te da mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. USKOK tereti Kovačevića da je nakon toga tu nabavu uvrstio u plan investicij­a JANAF-a, nakon čega je od Zorića zatražio da Širiću prepusti kreiranje tehničke dokumentac­ije, što je ovaj i učinio. Na koncu su Širićeve tvrtke i tvrtke njegovih partnera, zahvaljuju­ći njegovu dogovoru s Kovačeviće­m, dobile poslove s JANAF-om vrijedne ukupno oko 30 milijuna kuna, dok je Širić za uzvrat Kovačeviću platio kupoprodaj­nu cijenu njegovih stanova i automobila.

Vrbanc se tereti da je od kolovoza 2018. do srpnja 2019., kao direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u, na traženje i u dogovoru s Vatroslavo­m Sablićem, koji je bio Petekov partner, dogovorio da njegovoj tvrtki osigura prednost u dobivanju posla s JANAF-om. Radilo se o poslovima vrijednost­i 5,8 milijuna kuna, koje je dobila Sablićeva tvrtka.

USKOK u optužnici traži da se od Vrbanca i Zorića oduzme protupravn­o stečena imovinska korist, a u odnosu na Kovačevića traži da se protupravn­o stečena imovinska korist uzme i njegovoj obitelji.

 ?? ?? DRAGAN KOVAČEVIĆ i još šest osoba USKOK tereti za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanj­e, pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u...
DRAGAN KOVAČEVIĆ i još šest osoba USKOK tereti za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanj­e, pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia