Večernji list - Hrvatska

Sarkofag težak tri tone ima rupu, opljačkali ga još antički razbojnici

-

Da je i najnoviji pronađeni sarkofag bio na meti rimskih pljačkaša grobova, bilo je jasno još dok nije u potpunosti ni iskopan jučer u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima. Bez obzira na to, itekako je to vrijedan nalaz, iz 3. ili 4. stoljeća, u drevnim Cibalama. Prvi je to pronađeni sarkofag u Vinkovcima u posljednji­h 25 godina i tek peti na ovom području. Kopajući u sklopu radova na aglomeraci­ji, podsjetimo, radnici su u četvrtak uočili sarkofag ispod ceste. Bager je, kažu radnici, pukom srećom prošao tik uz desnu stranu groba, a jučer je oslobođen “okova” ceste i zemlje te izvučen na svjetlo dana. Težak je, procjenjuj­e se, dvije i pol do tri tone.

– Da, opljačkan je, ali u antičko doba, ne tijekom vikenda, kako pojedinci pišu po društvenim mrežama – započinje Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

– Otvarat ćemo ga u laboratori­ju, no sudeći po rupi na desnoj strani poklopca, zaključuje­mo da je opljačkan. Vide se kosti, životinjsk­e i ljudske, pretpostav­ljamo da je riječ o ostacima dvaju vlasnika. Moguće je da su ostale neke sitnice koje su promaknule pljačkašim­a ili im nisu bile zanimljive – nastavlja ravnatelj Vulić. Velika većina zidanih grobova i svi do sada pronađeni sarkofazi opljačkani su, a lopovi su ih poharali u razdoblju od 2. pa do 4. ili 5. stoljeća.

– Bio je to uhodani “biznis” koji je trajao stoljećima. Na meti rimskih pljačkaša grobova posebice su bili zidani grobovi jer je trebalo samo iskopati rupu na njihovu vrhu, u sredini ili u kutu poklopca. Bilo ih je lako uočiti, imali su skele, nije bilo javne rasvjete, nešto straže je bilo, ali bilo ju je lako podmititi, tako da im je sve to išlo na ruku. “Operirali” su uglavnom pod okriljem noći, izbušili bi rupu i štapovima zgrnuli kosti – opisuje on “modus operandi”. Sarkofag je otkriven, inače, na području sjeverne rimske nekropole, uz cestu za Mursu. Prevezen je u Gradski muzej Vinkovci, gdje

• će biti detaljno obrađen.

Kamena grobnica prevezena je u muzej, detaljno će je obraditi u laboratori­ju

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia