Večernji list - Hrvatska

Jedan je zlatni Bentley, ostalo su šareni Dusteri

- (Srđan Hebar)

Zlatni Bentley remeti mir kupača tu na plaži Medveja, kad on projuri prema Mošćeničko­j Dragi, svi okreću glave, i staro i mlado, sve stane.

– Trese se cijelo mjesto, kao da je potres! Pitaj boga koliko to košta, ali milijuni su u pitanju. Srećom, kratko traje, brzo nestane tamo iza zavoja – pričaju domaći.

Večernjako­v Dacia Duster im ne remeti mir. Njega gotovo i da ne primijete. Nekad, kad se Duster tek pojavio bio je atrakcija. Gdje god bi s njime stali, već bi se netko stvorio oko automobila, virkao znatiželjn­o kroz prozore, gurao se na vozačevo sjedalo, s pitanjem kao mantrom:

– Kakav je? Kakav je?

Danas svi sve znaju. Na Dustere smo navikli, danas su oni kao – dostavljač­i Wolta ili Glova. Ima ih gdje god kreneš. Već u Zagrebu, na parkirališ­tu – dva. Ledeno bijeli od susjeda iz ulaza, sivi urban od susjeda iz zgrade te ovaj sivi Comete. Do Lučkog ih se, u svega par minuta vožnje, može nabrojati na prste obje ruke i noge, a tek na autoputu, tu ih ima koliko ti srce hoće. I koje god boje hoćeš. Iron plavi, u kojem sjedi mladi par skreće prema Jastrebars­kom, možda idu gore kod Kreše Ivančića po pjenušac od portugisca. Ili idu na klopu kod njegova bratića Domagoja u restoran Ivančić. To bi bile pametne destinacij­e. U suprotnom smjeru na autocesti, negdje oko tunela Sv. Marko srećemo HGSS–ov ledeno bijeli Duster, vraćaju se dečki s neke intervenci­je. Ili idu. Rade i oni u Dusteru. Dolje u Delnicama, ih je koliko ti srce hoće, tamo su redom na pogon i sva četiri. I u Fužinama, ispod Bitoraja, svaki čas prođe neki Duster. Ispred restorana Eva Lokve, poznatom po sjajnim žabljim kracima – opet parkiran Duster. I tu se može kupati na jezeru, imaju plažu i Lokve! Do mora ne treba ni ići. Dalje na cesti prema Kvarneru, najviše je narančasti­h. Arizona narančasti­h, ima ih s registraci­jama Dortmunda, ima ih i s oznakom ‘BB’, dakle Banská Bystrica, Slovačka. Ima i mađarskih Dustera itekako, no njima nije lako otkriti otkuda su vozači, jer su tablice – kripitrane! Srećemo, tu na zavojima prema Opatiji čak i Dustera iz – Danske! Jedino što još nismo sreli Dustera s oznakom “GR”, što bi značilo – Grenland! Da parafrazir­amo staru o Mercedesim­a, sad se može reći – Jedan je zlatni Bentley, ostalo su većinom – Dusteri! Koliko Dustera možeš kupiti za jedan Bentley nećemo računati, no i tu dolje u Medveji, gdje je parkinga malo opet – dva! Napravili smo u našem više od 2.000 kilometara, vozili se više od jednog punog dana u njemu, više od 25 sati samo na cesti. Potrošnja, kao i na tvorničkom papiru 6.1 litra na sat. Kod Dustera nema, eto, više nepoznanic­a. Svi sve znaju. To je stara priča, više nitko ništa ne pita, već vadi lovu. Dovoljno govori da i sami Francuzi, koji su sinonim za kupce Renaulta, Citroëna i Peugeota (a što drugo?), odnedavno najviše kupuju... znate već. Daciju.

 ?? PROMO ?? FOTO: NEL PAVLETIĆ/PIXSELL
PROMO FOTO: NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia