Večernji list - Hrvatska

Fellinijev “Amarcord” i “Rastanci” Mani Gotovac aduti su riječke Drame

-

HNK Ivana pl. Zajca objavio program nove sezone

Riječki HNK Ivana pl. Zajca najavio je sezonu 2022./2023. pod nazivom “Transforma­cije” u kojoj publiku očekuje 16 premijera. Hrvatska drama najavila je Fellinijev “Amarcord” u režiji Luciana Delprata i u koprodukci­ji s pulskim INK-om. U suradnji s ansamblom Opere pripremaju i Lorcinu “Yermu” kao glazbeno-dramski spektakl u režiji Rajne Racz te “Rastanke” Mani Gotovac u režiji Anastazije Jankovske.

O ženama i seksu

U okviru programa za mlade, a u koprodukci­ji s izrazito popularnim Kolektivom Igralke, premijerno će biti izvedena predstava radnog naslova “Cure i povijest seksualnog odgoja” u režiji slovenske redateljic­e Tjaše Črnigoj, a bavit će se ženskom seksualnoš­ću. Program “Zajc lab” najavljuje koprodukci­ju s Plesnim teatrom Ljubljana te projekt “Cabaret noir – gnide” autorice Natalije Manojlović, koja opusima Janka Polića Kamova i Slavka Gruma povezuje Rijeku i Ljubljanu.

Talijanska drama priprema pak premijeru Pirandello­va “Henrika IV.” u režiji suvremenog talijansko­g autora Marca Lorenzija, dok će se Ariostovim viteškim epom “Bijesni Orlando” pozabaviti redatelj Jazmin Sequeira. Posljednja premijera Talijanske drame bit će site-specific predstava radnog naslova “Fiume 2028” koju potpisuje austrijsko-španjolska družina Eléctrico 28 u koprodukci­ji s MittelFest­om.

Opernu sezonu otvorit će spektakula­rna Puccinijev­a “Turandot” s Kristinom Kolar i Maidom Hundeling koje će alternirat­i u naslovnoj ulozi, pod dirigentsk­im vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Filippa Tonona. U režiji Dražena Siriščević­a u novoj će sezoni biti povezane i dvije verističke jednočinke od kojih će “Pagliacci” Ruggera Leoncavall­a biti premijerno uprizoren, dok će Mascagnije­va “Cavalleria rusticana” biti obnovljena. U koprodukci­ji s Operom SNG-a iz Maribora priprema se i premijera Verdijeva “Don Carla”, pod dirigentsk­im vodstvom maestra Simona Krečiča te u dramaturgi­ji i režiji Marina Blaževića. “Pikovu damu” Petra Iljiča Čajkovskog režirat će Christian Romanowski, a dirigirati maestro Valentin Egel. Umjetnička voditeljic­a projekta bit će operna diva Dunja Vejzović koja će nastupiti i u ulozi Grofice. U koprodukci­ji sa Slovenskim komornim glazbenim gledališče­m i Cankarjevi­m domom priprema se i jedna od najprovoka­tivnijih modernih komornih opera “Napudraj joj lice” Thomasa Adèsa, u režiji Ewe Hribernik i uz dirigentsk­o vodstvo Simona Dvoršaka.

Baletna “Transparad­a”

”Transparad­a” je naslov predstave čija će premijera otvoriti sezonu ansambla Baleta te okupiti slavne koreografe Maura Bigonzetti­ja, Andonisa Foniadakis­a, Maše Kolar, Waltera Mateinnija i Ine Broeckx, uz nova djela Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera. Potom će uslijediti biografski balet “Čajkovski” koji će, prema najavi koreografa Cayetana Sota, Čajkovskog povezati s veličanstv­enim scenama iz najpoznati­jih bijelih baleta poput “Labuđeg jezera” i “Orašara”. Ovaj će balet, kao potom i Hačaturjan­ov “Spartak” u koreografi­ji Jiříja Bubeníčeka, biti ostvaren u koprodukci­ji s Baletom HNK u Zagrebu.

 ?? ?? DUNJA VEJZOVIĆ Naša istinska operna diva bit će umjetnička voditeljic­a projekta “Pikova dama” u kojem će nastupiti u ulozi Grofice
DUNJA VEJZOVIĆ Naša istinska operna diva bit će umjetnička voditeljic­a projekta “Pikova dama” u kojem će nastupiti u ulozi Grofice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia