Večernji list - Hrvatska

Za Ironman sam se pripremao 19 mjeseci, triatlon je poput ovisnosti

Novinar i voditelj Ognjen Golubić nedavno je u Klagenfurt­u uspješno svladao utrku Ironman: preplivao je 3,8 km, vozio bicikl 180 km, a naposljetk­u istrčao 42 km

- Mia Buva

Novinar, urednik i voditelj Ognjen Golubi ć jedno je o dna j prepoznatl­jivi j ih, ali ina j svestranij­ih lica javne televizije. Na HRT-u je skupio više od 25 godina staža, a iza njega su i brojni televizijs­ki projekti. U domove gledatelja najčešće ulazi zahvaljuju­ći emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, u glazbenim krugovima poznat je i po spotovima koje snima za domaće sastave, među kojima su tamburaši Zlatni dukati i rock bend Nasljednic­i, a ovih dana postao je i jedan od naših najuspješn­ijih triatlonac­a. Golubić je, naime, u Klagenfurt­u uspješno svladao utrku Ironman, jednu od najtežih utrka na svijetu, koja ispituje granice ljudske izdržljivo­sti. Preplivao je 3,8 kilometara, potom vozio bicikl 180 km, a naposljetk­u istrčao 42 km pa ga sada sasvim zasluženo nazivaju “čeličnim čovjekom”.

Ognjene, prije svega čestitke na ovom nevjerojat­nom uspjehu. Kako se osjećate kao “čelični čovjek”?

Još stižu čestitke, a sa svakom novom polako shvaćam koliki je uspjeh iza mene. Na samom startu službeni je spiker sve bodrio govoreći kako svima onima koji utrku završe poslije ništa u životu neće biti teško. Mislim da to dovoljno govori koliko teške i zahtjevne utrke Ironman mogu biti.

Koliko vam je trebalo do cilja? Jeste li uoči utrke bili uvjereni da ćete stići do samoga kraja?

Prvi je plan bio prošle godine, kada zbog ozljede mjesec dana prije utrke nisam mogao nastupiti. Veliko razočaranj­e, ali tada sam pomislio: ti si rekreativa­c, zamisli koliko su razočarani profesiona­lci koji se cijeli život pripremaju za, primjerice, olimpijske igre i onda ih ozljeda spriječi na tom putu. Nastavio sam trenirati s trenerom Pericom Kišičekom iz kluba 3max academy i uspio. Na sam dan utrke imao sam osjećaj kako je to moj dan – i tako je i bilo. Nakon 14 dugih sati ušao sam u cilj. Naravno, uz veliku podršku moje Bojane, Irene i Tomislava, vatrenih navijača uz stazu koji, uz tisuće drugih, utrku Ironman čine jednom od najljepših na svijetu.

Koliko ste se dugo pripremali za utrku i kako su tekle pripreme? I otkud uopće ljubav prema triatlonu? Čime vas je privukao?

Pripreme su trajale dugih devetnaest mjeseci. Svaki dan tih devetnaest mjeseci odradio sam trening, katkad i dva. Bez obzira na vremenske uvjete te privatne i poslovne obveze, jednostavn­o moraš odraditi trening. Moraš! Nema “ne da mi se”. Ako tako razmišljaš, propustiš jedan, pa drugi, pa treći… i na kraju odustaneš. Iako sam biciklirao i rekreativn­o trčao, nikad nisam mislio da ću postati triatlonac. Sve se dogodilo slučajno. Na Instagramu sam vidio objavu svoga današnjeg trenera Perice Kišičeka, koji se upravo pohvalio kako je s Tomislavom Bilićem odradio simulaciju cijelog Ironmana na Jarunu. Rekao sam Perici da mi je trebao javiti jer bi to baš bila izvrsna reportaža za “Dobro jutro, Hrvatska”. Odgovorio je da će mi se drugi put sigurno javiti ili, još bolje – dao prijedlog da Ironman istrčim ja. Nekoliko dana poslije pristao sam i krenuo u avanturu života.

Ironman je poznat kao jedna od najtežih utrka na svijetu koja ispituje granice ljudske izdržljivo­sti. Jeste li ikada bili zabrinuti za svoje zdravlje? Je li vaše tijelo ikada posustalo zbog prevelikih fizičkih napora?

Nikada. Naravno, na početku sam napravio cjelokupan zdravstven­i pregled, a nakon toga krenuo s treninzima. Radili smo strukturir­ano, malo-pomalo dižući formu. Pa je nakon dugih mjeseci priprema cijela utrka bila još samo jedan trening u nizu. Najteži od svih. Ali uspješno odrađen.

Kako znate koji su vaši osobni limiti i što bi vam moglo biti previše?

Uf. Nismo još došli do te faze. Sama utrka u Klagenfurt­u bila je jedna od zahtjevnij­ih utrka Ironman serije. To kažu oni koji su prošli brojne staze. Trčati cijeli maraton, nakon sedam-osam sati plivanja i bicikliran­ja na 31 stupanj bez hlada uistinu je teško i izazovno – ali dohvatljiv­o.

Koji su vam idući planovi? Pripremate li se već za novu utrku?

Pripreme kreću uskoro. Mislim da je triatlon poput ovisnosti. Kreneš u to i nema odustajanj­a… A prije toga malo po Europi i svijetu. Dio toga vjerojatno će se moći vidjeti i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

 ?? ?? NOVI IZAZOV Golubić kaže kako nikada nije mislio da će postati triatlonac, no sada se već sprema za novu utrku
NOVI IZAZOV Golubić kaže kako nikada nije mislio da će postati triatlonac, no sada se već sprema za novu utrku
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia