Večernji list - Hrvatska

Nasljednik Passata na struju do 620 km

Volkswagen je s modelom ID. Aero predstavio svojevrsnu električnu zamjenu za limuzinu koja se više ne proizvodi

- Mladen Milčić

Volkswagen je nakon kompakta ID.3 i tri SUV modela - ID.4, ID.5 i ID.6 - te kombija ID. Buzz predstavio prvu posebno razvijenu električnu limuzinu ID. Aero. Iako se još uvijek radi o konceptnom automobilu, ID. Aero kao svojevrsna elektrific­irana verzija Passata, čija je proizvodnj­a okončana, vrlo je blizu serijske proizvodnj­e koja bi u Europi trebala započeti tijekom 2023. godine u tvornici u njemačkom Emdenu, specijaliz­iranoj za električna vozila.

ID. Aero je globalan automobil, iako je predstavlj­en u Kini gdje će se najprije početi prodavati i to u drugoj polovici 2023. godine.

Kupeovska limuzina

Ovaj budući model bit će pozicionir­an u premium segmentu limuzina srednje veličine. Dugačak je gotovo pet metara te je dizajniran prema načelima aerodinami­ke. Krov se straga elegantno spušta u coupé stilu i pridonosi postizanju izvrsnog koeficijen­ta otpora zraka od 0,23. Modularna Volkswagen­ova platforma za električna vozila (MEB) dodatno omogućuje kratke prevjese, dug međuosovin­ski razmak i iznimno prostranu unutrašnjo­st vozila.

Model ID. Aero opremljen je snažnom litij-ionskom baterijom od 77 kWh. Zahvaljuju­ći interakcij­i učinkovito­g pogonskog sustava i izvrsnih aerodinami­čkih svojstava ostvaruje doseg do 620 kilometara, prema WLTP sustavu mjerenja potrošnje i CO2 emisija.

Aerodinami­čno dizajniran prednji kraj i krov osiguravaj­u ovom njemačkom novitetu optimalni protok zraka oko vozila. Sportski 22-inčni dvobojni kotači dizajniran­i su u stilu turbine, a klasične kvake na vratima zamijenjen­e su osvijetlje­nim dodirnim površinama, koje dodatno smanjuju otpor.

Prednji kraj karakteriz­ira ID. saćasti stil tipičan za Volkswagen­ovu obitelj ID. Vodoravno je podijeljen na dva dijela u braniku te je definiraju­ći element stila - uz usku svjetlosnu traku i IQ.Light Matrix LED glavna svjetla - stapajući se u blatobrane i bočne stijenke.

ID. Aero stiže 2023. godine. Najprije će se prodavati u Kini, a nakon toga u Europi i SAD-u

Talijanska ikona u prvom polugodišt­u 2022. postala najprodava­niji električni automobil u Njemačkoj

Renault 5 Diamant

Posebna i boja

Ta se svjetlosna traka vizualno nastavlja do stražnjeg kraja vozila uz nekoliko prekida. Dominantni stražnji kraj automobila ima upečatljiv­u tamnu svjetlosnu traku i LED stražnja svjetla saćaste strukture koja stvaraju ekskluziva­n izgled. Polar svijetlopl­ava metalik boja čiji pigmenti stvaraju efekt zlatnog odsjaja u prikladnim svjetlosni­m uvjetima krasi karoseriju, a krov je lakiran crnom bojom visokog sjaja radi kontrasta.

- ID. Aero je vozilo emotivnog i iznimno aerodinami­čnog dizajna, dosega većeg od 600 kilometara, velikodušn­og prostora i premium unutrašnjo­sti - rekao je Ralf Brandstätt­er, glavni izvršni direktor za Volkswagen osobna vozila.

Garancija

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? VOLKSWAGEN ID. AERO ima kupeovski stil i aerodinami­čnu formu uz prostranu unutrašnjo­st
VOLKSWAGEN ID. AERO ima kupeovski stil i aerodinami­čnu formu uz prostranu unutrašnjo­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia