Večernji list - Hrvatska

Prve tri godine života auta stoje od 3000 kuna naviše

Poput svega ostaloga, sve su skuplji auti i dijelovi za njih pa sve ozbiljnije treba shvaćati i redovno održavanje, a razmislite i o kasko osiguranju

- Sandra Mikulčić

Među sretnicima ste koji su si uspjeli priu štiti novi(ji) automobil i između više godina starog modela neke premium marke, bolje opremljeni­jeg i većeg rabljenog auta ‘normalnog’ proizvođač­a ili manjeg i možda slabijeg novog auta izabrali ste potpuno nov automobil. Čestitamo! Zaista se ubrajate u manjinu koja to može financirat­i te je ujedno – što je još važnije – svjesna činjenice da su novi automobili napredniji i sigurniji od rabljenih, kojima nerijetko ne znamo ni pravo stanje. Cijene svega u zadnje vrijeme divljaju, osjetno rastu cijene i novih i rabljenih vozila. Podrazumij­eva se stoga da kupac automobila nakon te transakcij­e u džepu zbraja tek kovanice. No, valja znati da kupnjom automobila, kao uostalom i kupnjom bilo čega zahtjevnij­ega od odijela ili televizora, troškovi tek počinju.

Cijene ne smiju biti tajna

To je normalan dio posjedovan­ja svih složenijih stvari i što smo napredniju stvar kupili to se bolje o njoj moramo brinuti kako bi nas što dulje dobro služila. Računajte stoga da i potpuno nov automobil s vremena na vrijeme mora do servisa. Koliko stoji redovno održavanje novog automobila u prve tri godine njegova ‘života’?

Prikupljaj­ući podatke za ovu temu ponovno smo naletjeli na zid šutnje, gotovo istovjetan onome kad smo vas informiral­i o cijenama rezervnih dijelova. Čini se da je kriza na tržištu mnoge uvoznike, zastupnike i trgovce automobili­ma navela da se zavuku u bunker, umjesto da potencijal­ne kupce prihvate kao ravnopravn­e partnere – jer oni to i jesu – te s njima podijele sve relevantne informacij­e. Troškovi održavanja vozila itekako su relevantna informacij­a prilikom odluke o budućem automobilu, pogotovo u vremenima različitih dostupnih opcija financiran­ja uz koje će se nekome možda učiniti da si može priuštiti i raskošniji automobil od onoga kojeg zapravo može ‘uzdržavati’. No, ako ste razumni i informiran­i nećete kupiti automobil čije održavanje nadilazi vaša primanja.

Kako bismo vam u tome pomogli, tražili smo cijene redovnih servisa – obveznih želite li zadržati tvorničko jamstvo na vozilo – za prve tri godine njegova posjedovan­ja. Cijene su dali predstavni­ci manje od 30 posto marki zastupljen­ih na našem tržištu, no i iz njih vidimo da su dosta ujednačene pa su već i one dovoljne da steknete dojam o troškovima. Također, pogledom na popis marki koje se ne boje objaviti cijene znat ćete i kod koga ćete otvoreno dobiti informacij­u o troškovima, a od koga ćete isti podatak morati posebno zahtijevat­i. Prvi su nam svoje cijene poslali Suzuki, Jeep i Hyundai, a odgovorili su i iz Honde, Dacije, Renaulta, Kije, Mazde, Mitsubishi­ja.

Ovlašteni servis ili ne

Uglavnom, za prva tri godišnja servisa - ovisno o modelu i proizvođač­u - u redovnom servisu treba vam od 3000 kn naviše. Koliko koji servis stoji za pojedini model - provjerite sutra u novom broju magazina AutoStyle, gdje možete pročitati i što se sve radi na prvom, drugom i trećem redovnom servisu automobila. Novi AutoStyle otkriva i mora li novi auto u ovlašteni servis da bi zadržao jamstvo, što o tome kažu propisi Europske unije, a istražili smo i kada se isplati platiti kasko osiguranje te jesmo li prestali iz bogatijih europskih zemalja unositi rabljene dizelaše. Uz cijene novih vozila, i dalje rastu i cijene rabljenih automobila. Bi li Niko Pulić sjeo u automobil koji sam vozi i gdje se kriju najstariji Porsche 911 i najstariji motocikl u Hrvatskoj? Provjerite sutra u magazinu AutoStyle.

S obiljem korisnih tema, novi broj magazina AutoStyle sutra dolazi na dar uz Večernji list

 ?? ?? RENAULT I DACIA generalno gledajući imaju najjefinij­i prvi godišnji servis. I za Duster LPG i za Clio TCe na njemu se, uz obavljanje kontrolnog pregleda, mijenja filtar putničke kabine i dolijeva tekućina za staklo. Ulje i njegov filtar pritom ne mijenjaju
RENAULT I DACIA generalno gledajući imaju najjefinij­i prvi godišnji servis. I za Duster LPG i za Clio TCe na njemu se, uz obavljanje kontrolnog pregleda, mijenja filtar putničke kabine i dolijeva tekućina za staklo. Ulje i njegov filtar pritom ne mijenjaju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia