Večernji list - Hrvatska

Direktor nije vjerovao kada su mu rekli da dolazi Igor Vori

Proslavlje­ni hrvatski rukometaš, osvajač svjetskog i olimpijsko­g zlata sljedeće sezone bit će trener njemačkog drugoligaš­a Grosswalls­tada

- Damir Mrvec

Igor Vori, bivši hrvatski rukometni reprezenta­tivac, iznenadio je početkom drugog dijela sezone odlaskom u berlinski Füchse. I to ne kao trener već kao igrač. Odigrao je nekoliko minuta za “lisice” u 41. godini,. Bio je to njegov povratak na parket nakon što se umirovio 2018. godine kada je nosio dres zagrebaša. Vori u sljedećoj sezoni više neće igrati, ali ostaje u Njemačkoj. Ali kao trener. Sjedit će na klupi Grosswalls­tadta (TVG), kluba koji je jedva ostao u drugoj ligi. Imali su isti broj bodova kao Ferndorf (30), ali imali su bolji međusobni skor, ali i bolji omjer primijenih i danih pogodaka.

Slab plasman s juniorima

– Nakon što smo u posljednje­m kolu osigurali ostanak i nakon razgovora s trenerom Maikom Handschkeo­m nije došlo do produljenj­a suradnje. Moj zadatak bio je odmah pronaći novo rješenje. Vremena je bilo malo i to je za mene bio veliki izazov – rekao je Michael Spatz, direktor kluba.

Igor Vori nema puno trenerskog iskustva. Kratko vrijeme bio je trener PPD Zagreba, potom je bio izbornik kadeta, a trenutačno je izbornik juniora Hrvatske koji se nisu proslavili na Europskom prvenstvu te su ispali u prvom krugu.

– Kad sam saznao da možda postoji način da uvjerim Igora da postane trener u drugoj ligi, kontaktira­o sam ga. Razgovori su od početka bili vrlo kolegijaln­i i Igor mi je jasno dao do znanja da on se stvarno želi pozabaviti projektom Grosswalls­tada u novoj sezoni. Uvjeren sam da će svoje ideje i filozofiju prenijeti na momčad i da ćemo zajedno s Igorom povući TVG naprijed – istaknuo je Spatz.

Igor je imao sjajnu igračku karijeru. Igrao je za najveće europske klubove – Barcelonu, Hamburg, PSG, PPD Zagreb. S reprezenta­cijom Hrvatske osvojio je svjetski i olimpijski naslov te još niz medalja na velikim rukometnim natjecanji­ma. Jedno vrijeme bio je direktor hrvatske rukometne reprezenta­cije. I kada su svi pomislili kako se skrasio u Hrvatskoj nakon 11 godina igranja u inozemstvu, Vori je odlučio otići put Njemačke. Nakon Berlina seli se 573 kilometara južnije.

U klubu igrali Kljaić i Valčić

– Kad me Michael nazvao i rekao da dovodi Vorija, prvo sam mislio da sam krivo čuo. Dovođenje bivšeg igrača svjetske klase kao glavnog trenera u TVG velik je posao. Siguran sam da ćemo zbog Igora privući neke sponzore i navijače i nevjerojat­no sam sretan što ću ga uskoro moći osobno pozdraviti – istaknuo je Stefan Wüst, izvršni direktor kluba.

Inače, Grosswalls­tadt je svojedobno bio šest puta prvak Njemačke, posljednji put 1990. godine. Bili su dvaput osvajači Kupa prvaka, 1979. i 1980. godine. Velik broj vrhunskih igrača igrao je u tom klubu – Mattias Andersson, Heiko Grimm, Dominik Klein, Peter Kovacs, Jackson Richardson, Martin Schwalb, Andreas Wolf. Igrala su i dva hrvatska igrača – Nenad Kljaić i Tonči Valčić.

– Jako sam ponosan što mogu započeti svoju trenersku karijeru u Njemačkoj, u klubu tako velike i bogate tradicije kao što je Grosswalls­tadt. Već se veselim radu s ekipom i želio bih da u sljedećoj sezoni postanu momčad koja neće strahovati za ostanak u ligi – rekao je Vori koji je potpisao dvogodišnj­i ugovor.

U klubu će ga dočekati jedan hrvatski rukometaš – Dino Čorak, 27-godišnji kružni napadač, visok 1,94 metra.

To što Vori odlazi u Njemačku znači da će u Hrvatskom rukometnom savezu očigledno morati pronaći novo rješenje na mjestu izbornika juniora. S Vorijem su u stručnom stožeru bili Valter Matošević

• i Denis Špoljarić.

Voriju će ovo biti tek drugi put da sjedi na klupi jednog kluba, prvi mu je bio Zagreb

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia