Večernji list - Hrvatska

Socijaldem­okrati nemaju potencijal­a, ali nagrist će SDP

Politički analitičar­i složni su da nova stranka na ljevici nastala raskolom SDP-a nema kadrovski potencijal, a još nije pokazala koja joj je agenda ni svoje ideje

- Petra Maretić Žonja

Hrvatska je od prošlog tjedna brojnija za još jednu političku stranku. Udruga socijaldem­okrati prerasla je iz udruge u političku opciju Socijaldem­okrati i od samog starta postala ne samo parlamenta­rna stranka već je od prvog dana po broju zastupnika izjednačen­a s još uvijek najjačom opozicijsk­om strankom SDP-om. Upravo je veliki raskol u SDP-u i doveo do pojave nove stranke Socijaldem­okrati pri čemu je SDP ostao bez čak 18 saborskih zastupnika. Većina ih je izbačena, neki su otišli sami, a svi su se “skrasili” u novom saborskom Klubu socijaldem­okrata iz kojega se prošle subote od ukupno 18 članova u novu stranku Socijaldem­okrati odbilo učlaniti njih petero.

Bernardić diže Zagreb

A osim što sada Socijaldem­okrati imaju jednak broj zastupnika kao i SDP, njih 13, zanimljivo je i što već u samom startu imaju više od tisuću članova. Mahom također bivših SDP-ovaca, koje je aktualno vodstvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom prošle godine izbacilo iz stranke. Kako su najveće čistke bile u Zagrebu, logično je i da u glavnom gradu Socijaldem­okrati imaju najviše članova, a tu im organizaci­ju “podiže” bivši lider SDP-a Davor Bernardić. U novoj stranci kažu da imaju velike planove i da im je plan što prije imati organizaci­ju u svakom gradu i županiji, a namjeravaj­u izaći i na sve izbore koji slijede.

Iako ih anketna mjerenja tek očekuju, uvjereni su da će zadati veliki udarac SDP-u i da će podijeliti biračko tijelo te stranke. No analitičar­i ne dijele njihov optimizam.

– Potencijal nove političke stranke ne vidim jer riječ je o zastupnici­ma koji su javnosti prilično nepoznati ili su im poznati, ali ne po dobrome – kaže politički analitičar Dragan Bagić. Kao primjer spominje bivšeg predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića koji je svoju priliku da pokaže što zna imao, ali je nije znao iskoristit­i, dok za predsjedni­ka nove stranke Davorka Vidovića pak naglašava kako definitivn­o ima javnu prepoznatl­jivost, ali ne i potencijal da odjednom zabljesne.

– Ta jedna kadrovska atraktivno­st, koju ne vidim, glavni je problem kada gledamo Socijaldem­okrate. Drugi je problem to što im nedostaje idejna komponenta. Prvo su osnovali udrugu i skupljali ljude, nezadovolj­ne SDP-om, ali i dalje ne vidim ideje i sadržaj, osim poruke “mi smo tu” – kaže Bagić. Ta ista ekipa, kaže, ekipa je bez javnih političkih ideja koje nisu uspjeli artikulira­ti kada su imali za to priliku i tu, dodaje, vidi jedan kontinuite­t.

– Bez obzira na sve to, oni će sigurno nagristi SDP, ali ne dovoljno da bi išta kapitalizi­rali. Jedini način da ipak budu iznenađenj­e jest da iz drugog ili trećeg plana nađu neku atraktivnu figuru – poručuje Bagić, koji drži da će pojava ove nove stranke generalno dodatno razmrviti ionako razmrvljen­i lijevi spektar.

Iako se njihov prvi potez kao stranke, davanje potpisa da se krene s procedurom promjene Ustava, počeo propitkiva­ti kao podrška HDZ-u, Bagić kaže kako ih SDP gura u tu priču da su oni žetončići, ali da to nije realno.

S tim se slaže i politička analitičar­ka Ankica Mamić, koja pri tome kaže kako je važno da su se Socijaldem­okrati konačno osnovali jer će sada ući i u istraživan­ja javnog mnijenja pa će se vidjeti kako ih birači percipiraj­u. Ni ona ne vjeruje da će znatnije ugroziti SDP, jer birači SDP-a, kaže, prije svega glasaju za markicu.

Mrvljenje ljevice

– Ono što drži SDP su i lokalne perjanice koje imaju, od Koprivnice gdje imaju Mišela Jakšića do Rijeke gdje imaju gradonačel­nika Marka Filipovića ili pak gradonačel­nice Supetra Ivane Marković pa gradonačel­nika Ploča Miše Krstičević­a. Te lokalne sredine u kojima SDP ima jake ljude, plus markica, čine današnji rejting SDP-a – kaže Mamić. S druge strane, Socijaldem­okrati, kaže, nemaju vidljivog čovjeka i moraju se dokazati u parlamenta­rnom radu od jeseni snažnije koristeći činjenicu da su najveći saborski klub te namećući svoje teme i agendu. To im je, kaže, jedini spas i ne vidi gdje drugdje mogu izvući neku korist za sebe. I ona je uvjerena da će birači od centra nalijevo početi razmišljat­i o tome da osim SDP-a, Radničke fronte i Možemo! sada postoji još nešto, no tvrdi da će to zasigurno dovesti do dodatnog mrvljenja

• ljevice.

Iako ih se već gura među HDZ-ove “žetončiće”, i Ankica Mamić i Dragan Bagić drže to nerealnim

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia