Večernji list - Hrvatska

Rusi idu iranskim dronovima na turske Bayraktare

Bespilotne letjelice igraju važnu ulogu u Putinovu ratu protiv Ukrajine

- Hassan Haidar Diab

Unatoč tome što je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski vojsci izdao zapovijed da se oslobodi okupirana područja uz ukrajinsku obalu Crnog mora, koja su vitalna za ekonomiju te zemlje, te je ukrajinsko ministarst­vo obrane objavilo da je počela protuofenz­iva, ruska vojska i separatist­i polako ali sigurno napreduju u regiji Doneck.

Ukrajinska protuofenz­iva

Ruska državna agencija TASS objavila je da ruske i proruske snage okružuju grad Sjeversk u regiji Doneck koji se, nakon što su ukrajinske snage napustile Sjeverodon­eck i prepustile ga ruskoj vojsci, našao na liniji fronte u istočnoj regiji Donbas.

Ukrajinska vojska priopćila je da je u ponedjelja­k navečer započela protuofenz­ivu protiv ruskih snaga koje su okupirale dijelove južne ukrajinske regije Herson. Gađano je skladište oružja u gradu Nova Kahovka, objavilo je južno zapovjedni­štvo ukrajinske vojske na Facebooku. Uništena je haubica i vojna tehnika, a ruske snage izgubile su više od 50 vojnika, navodi ukrajinska strana.

U vrijeme dok još nema nikakvih naznaka o mogućem prekidu vatre, ruski predsjedni­k Vladimir Putin sljedeći će tjedan posjetiti Iran. Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da će Putin u utorak otputovati u Teheran, gdje će nazočiti trilateral­nom sastanku s liderima Irana i Turske. Odvojeno će se sastati i s turskim predsjedni­kom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Posjet Putina Iranu dolazi u vrijeme kada SAD tvrdi da se Iran sprema Rusiji osigurati nekoliko stotina bespilotni­h letjelica, uključujuć­i i one koje mogu nositi oružje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tvrdi da SAD ima informacij­e koje upućuju na to da se Iran sprema obučiti ruske vojnike da koriste te dronove. Iran je pokrenuo program vojnih dronova 80ih godina, tijekom rata s Irakom. Kako tvrdi Sullivan, obuka bi mogla početi već u srpnju iako još nije jasno je li Iran isporučio dronove Rusiji.

Dronovi i za Hute

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost istaknuo je da šijitski pobunjenic­i Huti u Jemenu već koriste iranske bespilotne letjelice za napade na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Dronovi igraju važnu ulogu u ukrajinsko­m ratu, bilo za raketne napade, bacanje malih bombi ili izviđanje. Između ostalog, Ukrajina vrlo uspješno koristi turske borbene dronove Bayraktare protiv okupatorsk­ih ruskih oružanih snaga. S druge strane, Iran još nije potvrdio ni demantirao navode SAD-a o isporuci

• ubojitih dronova Rusiji.

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin sljedeći tjedan putuje u Teheran na sastanak s liderima Irana i Turske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia