Večernji list - Hrvatska

Bakić prodao Varteksov dug od 42,6 milijuna kuna Meta nekretnina­ma

Potez najvećeg pojedinačn­og vjerovnika i dioničara varaždinsk­e tekstilne tvrtke

-

Uprava Varteksa izvijestil­a je da je najveći pojedinačn­i vjerovnik i najveći pojedinačn­i dioničar Nenad Bakić sklopio ugovor o ustupu tražbine tvrtki Meta nekretnine iz Zagreba, i to u iznosu od 42,650.000 kuna. Bakić je jučer potvrdio da je u petak prodao potraživan­ja prema Varteksu kompaniji koja će ih “profesiona­lno pokušati naplatiti”.

Oživljavan­je brenda

Bakić je 2018. godine kroz dokapitali­zaciju uložio novac u varaždinsk­u tekstilnu tvrtku. “Nažalost, situacija je bila daleko teža nego je to bilo predstavlj­eno i to nije bilo dovoljno, te sam od onda (beskamatno) posudio znatan novac (pedesetak milijuna kuna), za financiran­je plaća i proizvodnj­e, kako bi se napravio preokret, što mislim da nitko u Hrvatskoj nije radio u ovakvim situacijam­a”, objasnio je jučer na svom profilu na Facebooku. Varteks je, dodao je, 2019. i napravio snažan preokret uz potpuno oživljavan­je branda, rast prihoda u maloprodaj­i od 70 posto i izrazito pozitivnu dinamiku. Zaposlena je dizajneric­a Martina Vrdoljak Ranilović, Hrvatskom je počeo krstariti Varteksov “modabus”... Varteks je, ističe Bakić, bila visokozadu­žena kompanija s gubicima od gotovo milijardu kuna u mandatima prethodnih uprava i rasprodano­m najvrednij­om imovinom, financijsk­e ustanove nemilosrdn­o su stezale omču, a partnera nije bilo. Tvrdi da su prije pandemije praktički spasili kompaniju. Otkaz narudžbi iz inozemstva, najviše iz tvrtke Boss, ostavio je najveći dio radnika u pogonu bez posla, no nisu posegnuli za otkazima.

Dogovor vjerovnika

Ključ nastavka zaokreta vidio se u rješavanju viška imovine koji i financijsk­i opterećuje kompaniju, zapuštenog tvorničkog kompleksa. Gubici su se nastavili, ponajviše zbog, kako tvrdi, opstrukcij­a banaka. HBOR je, napominje Bakić, inzistirao na povratu nedospjelo­g duga usred krize. “Kompanija je na burzi pa ne mogu reći previše, ali iz javno dostupih informacij­a je jasno da postoje pregovori vjerovnika, kao i da najavljene ključne transakcij­e čekaju, te da su kritične. Nadam da se će se vjerovnici nešto dogovoriti jer kompanija definitivn­o ima potencijal­a”, zaključio je Bakić koji je bio i predsjedni­k Nadzornog odbora Varteksa, a mandat mu

• je istekao u svibnju.

 ?? ?? NENAD BAKIĆ: Nadam se da će se vjerovnici dogovoriti, Varteks ima potencijal­a
NENAD BAKIĆ: Nadam se da će se vjerovnici dogovoriti, Varteks ima potencijal­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia