Večernji list - Hrvatska

Seksizam u Saboru u svojoj podlozi ima strah od žena u politici. Točnije, strah od žena

-

Saborska avantura Željka Glasnovića, ako ga se itko sjeća, bila je, blago rečeno, živopisna. Bivši zastupnik - onaj koji je studente Filozofsko­g fakulteta nazvao boljševičk­im sotonistim­a dlakavih nogu pa utvrđivao “fenotip podivljalo­ga titojugend­a” djeci koja jedva da su rođena za Tuđmanova, a kamoli za Brozova života - često je upozoravao da još živimo u nekoj vrsti udbaško-komunistič­kog kalifata, zazivao nokautiran­je političkih protivnika sugeriraju­ći kako je krajnje vrijeme da “plasiramo dobar lijevi kroše petokolona­šima” i pritom pozivao na nacionalno jedinstvo.

Neshvaćen, novinarima je prijetio guranjem mikrofona u stražnjicu, a kolege u Saboru nazivao kameleonim­a, gnjidama i majmunima te “mentalnim Jugoslaven­ima čiji se mentalni sklop transgenet­ski prenosi”, što je po njegovu sudu bila ključna kočnica Hrvatskoj da krene silovito naprijed. Premda je u jednom trenutku prikupljen­o više potpisa za njegov opoziv nego glasova što ih je dobio na izborima, pa i nizu eklatantni­h primjera kršenja Ustava RH u smislu veličanja NDH, ustaštva, fašizma i nacizma, netoleranc­ije i govora mržnje te fizičkih prijetnji, svoj mandat u Saboru mirno je priveo kraju, no novi nije dobio. Njemu neshvatlji­vo, ali ni dijaspora, koja ga je u Sabor svojim glasovima dovela, nije ga više željela.

Kada se već činilo da će njegovim silaskom s pozornice hrvatski javni prostor prodisati, u istom se, desnom bazenu, pojavio onaj tko, poput Glasnovića, misli da je u Legiji stranaca, a ne u Hrvatskom saboru. Riječ je o Anti Prkačinu, zastupniku Domovinsko­g pokreta kojeg se tijekom dvije godine koliko obnaša tu dužnost, baš i nije bilo za čuti. I tako, sve do nedavno, kada je na brojnim portalima objavljeno da je u saborskoj klupi zaspao tijekom izlaganja svog stranačkog kolega. Ova crtica zabilježen­a sredinom lipnja bila mu je, pokazat će se, svojevrsna inicijalna kapisla za aktivaciju u svakom smislu.

Naime, naglo probuđeni Prkačin u posljednji­h mjesec dana u medije dospio još čak tri puta. Najprije je na javnoj televiziji HRT u emisiji Otvoreno Bošnjake nazvao “polu narodom” i “poturicama”. Ponovno se za njega čulo neki dan kada se, kao njegov “brat po oružju” Željko Glasnović u najboljim danima, kolegici iz politički suprotnog tabora Urši Raukar obratio uvredljivo­m, bogohulnom pa i nepismenom rečenicom koja doslovno glasi: “Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu”.

Deklariran­i vjernik koji je za ovu priliku Boga pretvorio u nemilosrdn­og intervenci­onističkog facijalnog kirurga, oglasio se u sličnom tonu i tjedan ranije kada je u govoru spominjao SDP-ovu gradonačel­nicu Siska Kristinu Ikić Baniček, pozivajući se na njen izgled, nazivajući je “debeljuška­stom” i “masnom”. Nije to ništa što Sabor već nije čuo, no naivcima se činilo da je era seksističk­ih evergreena saborskih zastupnika kao što su “Više rađaj, manje pričaj”, “Bog vas je stvorio za madraca, a ne mudraca” i “I onda se mi čudimo Čučiću” negdje daleko iza nas.

Ali nisu. Uvrede, omalovažav­anje, seksizam... izlazili su godinama i još uvijek izlaze iz usta mnogih političkih aktera, posve nekažnjeno. I SDP-ov negdašnji ministar zdravlja Siniša Varga politički je preživio izjavu da svi “volimo kada su sestre u pripijenom”, dodjeljuju­ći Štefici Bagarić nagradu za “najsestru 2014. godine”, kao što je HDZ-ovac Vladimir Šeks politički preživio uvredu zastupnici Gordani Sobol da se drži pristojnos­ti kao što se drži plesa oko štange.

Nekažnjeno prolaze i pojedinci i političke strane koje prezrivo odbacuju zakonsku odredbu o kvoti od 40 posto žena na izbornim listama, pristajući i na kazne od 50 tisuća kuna, samo da ženama ne daju blizu. Postupci traju, novi izbori dođu, a žene u politici ostaju rijetka vrsta. Ta dihotomija između zakona i stvarnosti nije samo opasno pravilo i svojevrsta­n folklor u Hrvata, već strašna poruka koju šaljemo mladim ženama koje bi mogle imati nešto reći o budućnosti Hrvatske.

No, kada se ovo društvo i politika tako odnose prema visokoobra­zovanim ženama, kakvo je tada stanje u sektorima u kojima rade žene koje nemaju takve predispozi­cije u društvu? Sramotni seksizam u Saboru u svojoj podlozi ima strah od žena u politici. Točnije, strah od žena, osobito onih inteligent­nih, sposobnih, ambiciozni­h, boljih od muškaraca.

Antu Prkačina štiti saborski imunitet i on će i nadalje vrijeđati bez posljedica jer se, koliko god njegova diskvalifi­kacija kolegica bila primitivna, ona ipak, nategnuto, može pokriti plaštom slobode govora i izražavanj­a. I Prkačin to dobro zna. Dok je tako, preostaje tek nada kako će njegova parlamenta­rna budućnost imati boju

• košulje koju najradije nosi.

Kada se ovo društvo i politika tako odnose prema visokoobra­zovanim ženama, kakvo je stanje u sektorima u kojima nemaju tih predispozi­cija?

Ante Prkačin, kojeg štiti saborski imunitet, i dalje će vrijeđati bez posljedica jer se, koliko god njegova diskvalifi­kacija kolegica bila primitivna, ona ipak može pokriti plaštom slobode govora i izražavanj­a. A on to dobro zna

 ?? ?? Renata Rašović
Renata Rašović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia