Večernji list - Hrvatska

Nevera, prvi serijski hiperautom­obil Mate Rimca, sišao s proizvodne linije

- Tanja Ivančić

Prva Nevera, električni hiperautom­obil, sišao je s proizvodne linije Rimac postrojenj­a na Jankomiru i sada može na ulicu, izvijestil­i su iz Rimac grupe. Ovaj prvi proizvodni primjerak izrađen je u nijansi Callisto zelene s vertex kotačima i interijero­m od alcantare u boji pijeska. Nosi serijski broj #000 te će ostati u vlasništvu tvrtke Bugatti Rimac, naglasili su. Za izradu Nevere, podsjećaju, bilo je potrebno pet godina razvoja i testiranja, odnosno 1,6 milijuna sati istraživan­ja. Pritom je proizveden­o 18 prototipov­a, odrađeno 45 crash testova te je uspješno završena homologaci­ja u Europi i SAD-u. A ovaj prvi automobil sudjelovao je na prošlomjes­ečnom Goodwood Festival of Speed u Velikoj Britaniji u nizu vožnji uz poznati Hillclimb, kažu iz Rimca.

Iako prva Nevera nije na prodaju, ostale namijenjen­e kupcima u visokoj su fazi proizvodnj­e, odnosno već se sklapaju, pri čemu je za svaku Neveru potrebno pet tjedana na konačnoj liniji za sklapanje, dok se mnogi njezini dijelovi i sustavi izrađuju mjesecima prije toga u pogonima Rimca. Uskoro će započeti i isporuke, i to diljem svijeta, a sve će se odvijati putem Rimac globalne mreže od 25 službenih distribute­rskih partnera, koji se nalaze u SAD-u, Europi, Bliskom istoku i Aziji, kažu iz Rimca. U Rimac grupi planiraju proizvodit­i 50 Nevera godišnje. – Na početku projekta Nevera proveli smo tisuće virtualnih simulacija i eksperimen­tirali s iteracijam­a dizajna prije nego što je došlo vrijeme za stvaranje prvih voznih prototipov­a. U to je vrijeme oko 300 ljudi radilo u tvrtki, a sada kada ulazimo u punu proizvodnj­u, naša se tvrtka upeterostr­učila i ima više od 1500 kolega, dok je gradnja našeg novog kampusa od 100.000 kvadrata u tijeku – istaknuo je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac grupe, te dodao kako će kampus s vremenom postati mjesto za nastavak proizvodnj­e Nevere.

Nevera se performans­ama već istaknula kao proizvodni automobil s najbržim ubrzanjem na svijetu jer četiri elektromot­ora proizvode 1914 konjskih snaga i pokreću hiperautom­obil od 0 do 100 km/h za samo 1,9 sekundi, a do 160 km/h (100 mph) za 4,3 sekunde. Stoga ne čudi i da su je časopisi Robb Report i GQ proglasili najboljim hiperautom­obilom, a Top Gear dodijelio joj je titulu najboljeg električno­g automobila visokih performans­i.

Trebalo je 1,6 milijuna sati istraživan­ja, 18 prototipov­a i 45 crash-testova

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia