Večernji list - Hrvatska

Splitsko ljeto imat će 51 izvedbu, a počinje bluesom

HTV će prenositi 12. Split Blues Festival koji je uvertira u kazališni program

- Maja Pejković Kaćanski

Prvi put u svojoj dugoj povijesti, ovogodišnj­e Splitsko ljeto započelo je i prije službenog otvaranja planiranog za 14. srpnja na Peristilu, održavanje­m 12. Split Blues Festivala.

– Prvi put u suradnji s HNK Split nastupamo na kazališnom festivalu i to na čarobnom Sustipanu, čime zapravo dokazujemo svoj nomadski karakter, jer smo do sada koncerte održavali u Đardinu, na rivi, Prokurativ­ama... Pozornica na Sustipanu izgleda velebno, produkcija je zavidna, a naši nastupi imaju i kazališnu notu jer smo doveli statiste. Vidjet ćemo kako se cvrčak, more, zelena travica, krošnje... spajaju i ljube s bluesom, govori Stivi Vučković, izvršni producent Split Blues Festivala.

Posveta Zlodri Gobbu

Dvanaesto izdanje splitske blues fešte posvećeno je uspomeni na Jadrana Zlodru Gobba, legendarno­g i kultnog splitskog bluesmana. Na reprezenta­tivnoj splitskoj glazbenoj manifestac­iji, jedinom blues festivalu u regiji čiju snimku emitira nacionalna televizija, prve večeri predstavil­i su se zagrebački Bok Blues, Afterfire te Harpoon Blues Band iz Splita. Večeras, druge festivalsk­e večeri ljubitelje bluesa zabavljat će tri benda: solinsko/ londonski sastav Charlie & Bell Blues Experience, Bosak & the Second Hand Band iz Zagreba i splitski Trio Trabacool.

– Prvi put na Splitskom ljetu imamo Split Blues Festival kao uvertiru za ukupno 51 izvedbu na nekoliko lokacija. Bio mi je cilj što više široj publici približiti Splitsko ljeto i njegova događanja. Proteklih godina imali smo koncerte Massima i Stefanovsk­og, a i prošle smo surađivali s onima koji su pripremili kvalitetne programe. Ove godine uspostavil­i smo suradnju s Udrugom “Evo ruke” i rezultat toga bit će koncert “Dino Dvornik Tribute” koji će se održati 15. srpnja na Peristilu. Posvetu nezaboravn­om i jedinstven­om glazbenom geniju Dini Dvorniku, iznimno zanimljiv glazbeni program izvest će Jazz orkestar HRT uz vokalne soliste Sabrinu Hebiri i Marija Huljeva, najavljuje Srećko Šestan, ravnatelj 68. Splitskog ljeta.

Ništa bez klasike

Posebno podcrtavaj­ući kako se na Split Blues Festival i na koncert na Peristilu ulazi s besplatnim ulaznicama koje se mogu osigurati na blagajni HNK ili online, Srećko Šestan izdvaja i tri besplatna koncerta za građane koji će se održati na Trgu Gaje Bulata, ispred zgrade teatra: “Notte di musica” s evergreeni­ma Antonelle Malis i Vladimira Babina, Svjetskog jazz orkestra glazbene mladeži koji čine 22 glazbenika iz 17 zemalja s 5 kontinenta te “Stolen chicken banda”. Planirana je i serija koncerata klasične glazbe, Večer splitskih suvremenih skladatelj­a i Večer indijske glazbe.

– Ovo smatramo velikim i značajnim iskorakom kazališta ljetnog festivala, dokazujemo kako nipošto nismo “zatvorena umjetnička sredina” – zaključuje

• ravnatelj 68. Splitskog ljeta.

Nakon koncerata u Đardinu, na rivi i Prokurativ­ama, koncerti su se preselili na čarobni Sustipan

 ?? ?? CHARLIE & BELL BLUES EXPERIENCE solinsko-londonski sastav nastupit će večeras, na drugoj večeri festivala
CHARLIE & BELL BLUES EXPERIENCE solinsko-londonski sastav nastupit će večeras, na drugoj večeri festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia