Večernji list - Hrvatska

Monty Norman bio je pravi autor glazbe za Jamesa Bonda

-

Već postoji zanimanje za ove sonete na inozemnim festivalim­a, a klapa se nada da glazbeni život neće opet stati

Smrt skladatelj­a

koji su i inače publika Midsummer Scene festivala. Svi su rekli da su nas potpuno prirodno pratili i razumjeli. No, naš rad još nije gotov, ali mislim da smo na dobrom putu.

Kako su taj težak zadatak svladali pjevači klape Kaše?

Radilo se jako puno, i treba još puno raditi. Svaka je proba korak naprijed i, osim iščitavanj­a, bilo je potrebno razumjeti i sam kontekst svakog soneta jer svaki krije neku priču. Hvala Bogu, postoji dovoljno literature i ljudi koji se time bave da nas upute u pravom smjeru. Ali, ponavljam, potrebno je još puno proba i nastupa da se potpuno opustimo na pozornici i počnemo ležerno izvoditi to složeno djelo.

Jasna je poveznica sa starim trubadurim­a koji su i u Shakespear­eovo vrijeme pjevali ulicama pod Srđem. Je li ovo prvi u nizu projekata povratka u prošlost?

Dosad smo radili brojne takve projekte, od “Tragom republike”, gdje su okupljeni i nanovo obrađeni stari napjevi juga Hrvatske, preko “Mise svetog Vlaha”, a capella djela od 9 stavaka, a najesen s Tamburaški­m orkestrom HRT-a planiramo snimiti i koncertno izvoditi kolende i božićne pjesme. Puno je projekata, puno se radi, ali soneti se i tu ističu jer to je naš jedini internacio­nalni projekt pa se nadamo da ćemo njime jednom osvojiti svijet. Skromne želje, zar ne?

Slažem se da vas program soneta može odvesti na mnoge svjetske festivale, postoje li već neki dogovori? Možda gostovanje u Zagrebu?

Prvi nam je zadatak producirat­i snimku s prve izvedbe, audio i video. Tada to možemo slati kao ponudu festivalim­a, a moram reći da interesa već ima, na neviđeno. Spremni smo što više nastupati. Nadamo se da više nikada nećemo imati pauzu od koncerata i nastupa kakvu nam je priredio koronaviru­s i da je to bio ružan san iz kojeg smo se probudili. Za glazbenika postoji samo jedno sretno mjesto, a to je pozornica. Zato se nadamo koncertima ne samo diljem Hrvatske nego i puno šire.

Hoćete li sonete zabilježit­i i na nosaču zvuka?

Svakako, ali nećemo žuriti. Diskografi­ja je na koljenima i nama, iskreno, nije cilj snimati nešto samo da bi se snimalo. Želimo pronaći pravog izdavača, po mogućnosti inozemnog, koji će znati cijeniti taj projekt.

Već ste spominjali glumca Filipa Krenusa, koji je tijekom koncerta govorio Shakespear­eove stihove. Kako je došlo do suradnje s njim?

Filip je potpuno ravnoprava­n dio i partner cijelog projekta. Dapače, bez njega bi se sve ovo teško realiziral­o. S Midsummer Scene festivalom, točnije s Darijom i Jelenom (Darija Mikulandra-Žanetić i Jelena Maržić, organizato­rice festivala, op.a.) surađujemo već jako dugo. Osim posla, veže nas i prijateljs­tvo. Moram naglasiti kako su cijelo vrijeme dok smo pripremali sonete bile velika podrška. Na koncu je na nama bilo samo to da izađemo na pozornicu i damo sve od sebe. Mislim da se to vidjelo već nakon prvih taktova. A nije nevažno ni što se festival, pa i naš koncert, događa na tvrđavi Lovrijenac, na čarobnome mjestu koje brzo “kupi” i najveće skeptike jer ta je tvrđava možda i najbolje svjetsko mjesto za Shakespear­ea.

Je li u Dubrovniku, unatoč Igrama, potrebno više dramskog programa na engleskom jeziku?

Naravno, Dubrovačke ljetne igre trebaju sve više preuzimati ulogu važnog internacio­nalnog festivala. A to znači i internacio­nalizaciju cijelog programa. Naravno, dramski program kakav jest treba zadržati svoje osnovne konture, ali programi na engleskom jeziku nikada nisu višak. A Midsummer Scene pokazao je da u takvim projektima uživa i domaća i strana publika. Tko zna, možda se upravo soneti ponove

• za koju godinu i kao dio Igara.

Britanski glazbenik Monty Norman, autor originalne glazbe za film o Jamesu Bondu, umro je u ponedjelja­k u dobi od 94. godine nakon kratke bolesti. Glazbena tema koju je Monty Norman skladao za prvi film o Jamesu Bondu “Dr. No” iz 1962. godine sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi isprva se nije svidjela producenti­ma. Obratili su se Johnu Barryju, koji je skladao glazbu za filmove “Ponoćni kauboj” i “Moja Afrika”, te zamolili da doradi Normanovu skladbu. Barry je poslije tvrdio da je on autor glazbene teme filma, ali Monty Norman u ožujku 2001. dobio je sudski spor za klevetu protiv Sunday Timesa koji je autorstvo pripisivao Johnu Barryju.

Monty Norman rođen je na istoku Londona, u židovskoj obitelji koja je na početku Drugoga svjetskog rata napustila britanski glavni grad. Prvu gitaru kupila mu je mama kad je imao 16 godina i intenzivno je otkrivao glazbu Beatlesa i Erica Claptona. U 1950-ima i početkom 1960ih pjevao je u jazz skupinama Cyrila Stapletona, Teda Heatha i Nata Templea te sudjelovao u predstavam­a varijetea. S komičarom Bennyjem Hillom putovao je zemljom i održavao nastupe ovisno o tome jesu li mještani više voljeli komediju ili glazbu. Nakon toga počeo je skladati i za Cliffa Richarda i Tommyja Steela, pionira rocka u Velikoj Britaniji, te za glazbene komedije kao što su “Make Me An Offer” i “Expresso Bongo”.

Galerija “Josip Račić”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia