Večernji list - Hrvatska

Pamić: Petković, Oršić i Drmić sigurno mogu igrati zajedno

Drmić je bio špica, a Petković se vraćao, plavi mogu tako igrati – kaže Igor Pamić

- Robert Junaci

U prvom mandatu Ante Čačića na klupi Dinama naučili smo jedno – sigurno je da nećemo pogoditi sastav u kojem će plavi igrati na sljedećoj utakmici. Nismo bili osobito točni ni u prognozama kad je Čačić vodio plave u posljednji­h pet utakmica prošle sezone i stigao do naslova prvaka. A puno smo toga promašili kada smo slagali sastav, pa čak i sustav kojim će Čačić zaigrati protiv Hajduka.

Čačić je isprobavao

Iako je dan prije utakmice objašnjava­o kako će samo pokatkad Petković i Drmić igrati zajedno, kako uvijek treba jednoga svježeg centarfora, protiv Hajduka je krenuo s obojicom, pa je ostavio Oršića za početak na klupi, a Moharramij­a gurnuo na desnog beka umjesto očekivanog Ristovskog. I još je svoj omiljen i uobičajen sustav 4-2-3-1, koji je i vratio na kraju prošle sezone i osvojio naslov prvaka, za taj start sezone sa Splićanima promijenio u 4-4-2.

E sad, koliko će baš tako igrati ubuduće, malo je vjerojatno, puno je sigurnije da ćemo opet uzaludno pokušavati s pogađanjem Čačićeva sastava.

Kako se ovakav Dinamo, koji je igrao protiv Hajduka i nakon jedanaeste­raca osvojio Superkup, svidio nekadašnje­m centarforu plavih Igoru Pamiću?

– Bilo je dosta iznenađenj­a u sastavu Dinama, vjerojatno je trener Čačić želio isprobati neke varijante, neke igrače, pa je igrao s dva napadača, s Ljubičićem na beku, Ivanušecom na krilu, sa stoperskim parom kojeg se nije očekivalo, pa i u drukčijem sustavu. No, iako je to bila natjecatel­jski prilično važna utakmica, ona nije posebno važna Dinamu jer plavima tek dolaze važne utakmice. Očito je Čačić procijenio i da s tim isprobavan­jem određenih stvari može nadigrati suparnike, da tako može i protiv Hajduka. U prvom dijelu to nije bilo dominantno, ali onda je u nastavku Dinamo pokazao koliko je jak – kazao je Igor Pamić.

No, kako se tandem Petković – Drmić svidio u toj 4-4-2 varijanti?

– To je bilo 4-4-2 u defenzivno­m smislu, ali prema naprijed više 4-2-3-1. Petković se vraćao u taj međuprosto­r, a Drmić se pozicionir­ao u napadu. I Dinamo može tako igrati jer ima kvalitetu za takav način igre, treba napraviti sve u srednjem redu da u vrhu Drmić ostane svjež kad mu dođe lopta. I nije Drmić bio loš, Dinamo kao momčad nije donosio loptu do njega, a i još se mora priviknuti na drukčiju igru od one s kojom se susretao u Rijeci.

Nemalo je iznenađenj­e bilo ostavljanj­e Oršića na klupi, ušao je tek pred kraj utakmice.

– Samo trener zna zašto je tako odlučio, možda zato što je Oršić kasnije došao na pripreme, možda jer je spreman transfer, a možda je s Ivanušecom na toj poziciji želio imati veznog igrača koji će više ulaziti u sredinu pa otvarati prostor Ljubičiću. Kad smo kod Ljubičića, vidi se velik potencijal, ali i da to nije njegova pozicija: u prvom dijelu su mu prošli dva-tri puta. I ono što ne bi bilo dobro, da se Ivanušeca stalno seli, malo na jedno krilo, malo u sredinu, pa na drugo krilo – kaže Pamić.

Čačić je nakon utakmice s Hajdukom rekao da bi mu bilo teško staviti na teren zajedno Petkovića, Drmića i Oršića. Mogu li njih trojica zajedno?

– Naravno da mogu, i to bez problema. Pa Oršić je na boku igrao i u 3-5-2 na velikim utakmicama i nije imao probleme ni u defenzivi, niti je zbog toga trpio napad plavih jer njegovi su fizički kapaciteti fenomenaln­i; on se uvijek vraća pomoći obrani, to nikad nije upitno, njegova je obvezna igra na najvišoj razini.

Rijeka previše mijenjala

Dojam je da je Dinamo i dalje za koplje ispred konkurenci­je?

– Ma i više od koplja, Rijeka je znatno promijenil­a momčad, Osijek je ostao isti, Hajduk je mijenjao stopere, a Dinamo se pojačao. Hajduk bi mogao biti konkurenta­n, ali mora dovesti barem tri-četiri kvalitetna igrača. Vjerujem da će reagirati, pogotovo ako uđu u Europu, jer ovaj im kadar ne može biti dovoljan ni po kvantiteti ni po kvaliteti. Imaju naprijed Livaju i Kalinića, meni bi bilo idealno da igraju u sustavu 3-5-2, ali ne znam kako razmišlja Dambrauska­s, kakve su njegove ideje – zaključio je Igor Pamić.

U petak Dinamo igra protiv Lokomotive (u Maksimiru u 20 sati), jedino što je sigurno jest da plavi neće startati s istim sastavom kao protiv Hajduka. A možda nas Čačić opet prevari pa izvede isti sastav iako bi koeficijen­t na to bio golem. Vjerojatno će i protiv lokosa rotirati s obzirom na to da mu sljedećeg tjedna kreću kvalifikac­ije

• za Ligu prvaka.

Dinamo je sad otišao još iznad konkurenci­je, još se pojačao, a Hajduk mora dovesti tričetiri igrača – kaže Pamić

 ?? ?? MISLAV ORŠIĆ nije počeo utakmicu protiv Hajduka, ali on sigurno nije upitan u planovima Ante Čačića, osim u slučaju da za njega dođe prava ponuda
MISLAV ORŠIĆ nije počeo utakmicu protiv Hajduka, ali on sigurno nije upitan u planovima Ante Čačića, osim u slučaju da za njega dođe prava ponuda
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia