Večernji list - Hrvatska

Utakmice HNL-a opet i na HTV-u, Sportklub izgubio Englesku ligu

Donosimo detaljan vodič sportskih događanja na TV kanalima Arena, MaxSport, Sportklub, HRT, RTL, Nova TV

- Edi Džindo

Posljednji­h smo se godina već naviknuli da se, što je sportski sadržaj bogatiji te je programa sve više, televizijs­ka prava pa tako i obveze gledatelja, mijenjaju iz godine u godinu, a katkad i iz mjeseca u mjesec. Tako je Hrvatski nogometni savez potpisivan­jem ugovora o TV pravima vrijednog 36 milijuna eura (kad dodamo sponzora SuperSport 44 milijuna) u trajanju od četiri godine, promijenio dosta toga, pogotovo kad se uzmu u obzir i promjene na najpoznati­jim sportskim programima, Sportklubu i Arenisport, ali i na HRT-u.

’Utakmicu po utakmicu’

Tako su se korisnicim­a nekih platformi (MaxTV, Iskon, Evo TV) na popisu već sada našli novi kanali MaxSport 1 i MaxSport 2, na kojima ćete moći gledati najveći dio prijenosa Prve HNL (službeno SuperSport HNL). Također ćete moći pratiti i događanja s Prve NL i Druge NL (druga i treća liga) te s ostalih niželigašk­ih terena, uz praćenje ženskog nogometa i futsala. Kako je najavljeno, bit će tu sigurno i emisija s analizom kola HNL-a i svih mogućih događanja tijekom vikenda. Na ekran se vraća i ekipa s popularnim podcastom “Utakmicu po utakmicu”, koji je bio i nominiran za Večernjako­vu digitalnu ružu. Čine ga novinari i komentator­i Ivan Ljubić, Igor Ćurković i Mateo Pukšar, dok će voditelja podcasta Anđelka Kecmana zamijeniti Valentina Miletić. Spomenuta četiri komentator­a komentirat će i utakmice HNL-a, a vrlo bi im vjerojatno trebalo uskakati u pomoć već poznato društvo s Arene poput Saše Marića, Marija Glavana i Andrije Cmrečnjaka koji su komentiral­i susrete HNL-a proteklih sezona. Treba naglasiti da je MaxSport 1 u osnovnom paketu, a MaxSport 2 u Arena sportskom paketu MaxTV-a.

A gdje će se prenositi ostale utakmice Prve HNL? Prvi put nakon 11 godina i na HRT-u, gdje će se praktički prenositi jedan susret svakog kola naše lige, ukupno 27 utakmica u sezoni. Osim povratka naše nogometne lige, na HRT-u ćemo moći gledati Svjetsko prvenstvo u Kataru krajem godine, Ligu prvaka kao i do sada srijedom, neke europske utakmice naših klubova u pretkolima te svjetska ili europska prvenstva u atletici, plivanju, vaterpolu i skijanju. Uz povratak prijenosa Prve HNL nastavlja se prikazivat­i i emisija Stadion, koju ćemo do jeseni gledati ponedjeljk­om, a od početka jeseni nedjeljom.

Što se tiče preostalih televizija s ‘prvih nekoliko brojeva’ na kanalima, RTL i dalje od većih sportskih prijenosa ima velika natjecanja hrvatske rukometne reprezenta­cije te velike boksačke priredbe. Nova TV ima prava na prijenose kvalifikac­ijskih utakmica hrvatske nogometne reprezenta­cije za velika natjecanja te Lige nacija, a uz to prenosi i velike priredbe u slobodnoj borbi, uglavnom u UFC-u u ranojutarn­jim nedjeljnim satima.

Kao što smo već naznačili, najveće su se promjene dogodile na AreniSport i Sportklubu. Arena zbog MaxSporta na svojim kanalima više neće imati domaći nogomet, ali zato je od Sportkluba preuzela prava za englesku Premier ligu. Areni i dalje ostaju prava za Ligu prvaka, a tu su i španjolska La Liga, talijanska Serie A, francuska Ligue 1 te košarkaška NBA liga, između ostalog. Važno je naglasiti da programi na Areni više neće biti razdvojeni u posebne pakete na MaxTV-u. Svi će oni biti dio standardno­g sportskog paketa.

Sportklub izgleda znatno drukčije nego prošlih godina zato što je prvo izgubio prava na prijenose španjolske, a zatim i engleske nogometne lige ovog ljeta. Sada Sportklub od liga petice u svojem programu ima tek Bundesligu, a uz to će u svojoj ponudi imati utakmice Lige nacija, kvalifikac­ijske susrete za SP i EP u nogometu te prijenose Formule 1, Moto GP-a, Wimbledona, Masters ATP i WTA turnira, košarkaško­g Eurobasket­a i Eurolige, NFL-a, NHL-a, odbojke, eSportsa...

Program Sportkluba više neće biti ni u ponudama MaxTV-a ni u ponudama A1 televizije. Sportklub moći ćete pratiti na Eon TV-u, Optima TV-u i Total TV-u. Kad je riječ o Eon TV-u (Telemach), zanimljivo je to da vam za tu televiziju ne treba nikakav priključak, već ju uz internetsk­u konekciju možete koristiti uz kombinacij­u sadržaja uživo i arhive (nešto poput Netflixa) na TV-u, laptopu ili tabletu. Nadalje, programe AreneSport moći ćete pratiti na MaxTV-u, A1 televiziji, Iskonu i Evo TV-u, dok spomenuti MaxSport možete pratiti na MaxTV-u, Iskonu i Evo TV-u.

Liga nacija na Novoj TV

Ovo je možda najveća promjena za gledatelje u ljetnoj pauzi, jer ovisno o sportskim ukusima i interesima, neki će morati posegnuti za uslugama različitih operatera kako bi ove sezone gledali sve sportske sadržaje koje žele. Primjerice, želite li gledati cijeli HNL, morate si priuštiti MaxTV, Iskon ili Evo TV jer gledate li samo ono što prenosi HRT, nećete pogledati ni 20 posto utakmica u sezoni. Isto tako, Ligu prvaka kombiniran­o će prenositi HRT i Arena, dok će, zanimljivo, moguće biti gledati dva različita prijenosa hrvatske reprezenta­cije istodobno. U kvalifikac­ijama za SP i EP te u Ligi nacija prenosit će ih i Nova TV i Sportklub.

Ne treba zvučati pretjerano nezahvalno jer je na pladnju više sadržaja nego bilo kada prije, ali, istini za volju, davno je prošlo vrijeme kad se na Drugom i Trećem programu HRT-a nalazio gotovo sav sportski sadržaj koji čovjek može zamisliti. Sada nam svima treba vodič da bismo uopće znali koje kanale kupiti. Nadamo se da smo vam ovime barem malo

• olakšali dvojbe.

Želite li gledati baš sav sport, morat ćete kupiti minimalno dva paketa različitih operatera

 ?? ?? HRVATSKA I ENGLESKA LIGA Prva HNL (SuperSport HNL) ove će se sezone prvenstven­o prikazivat­i na novim kanalima MaxSport 1 i 2 dok će nakon dugog niza godina engleska Premier liga završiti s emitiranje­m na Sportklubu i preseliti se na ArenaSport
HRVATSKA I ENGLESKA LIGA Prva HNL (SuperSport HNL) ove će se sezone prvenstven­o prikazivat­i na novim kanalima MaxSport 1 i 2 dok će nakon dugog niza godina engleska Premier liga završiti s emitiranje­m na Sportklubu i preseliti se na ArenaSport
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia