Večernji list - Hrvatska

Kako odrediti granicu na kojoj prestaje poduka, a počinje nasilje!?

Zaštita djece u sportu podiže se na razinu nacionalno­g projekta u kojem su posebno osjetljivi neki sportovi poput gimnastike, sportskog plesa, karatea...

- Dražen Brajdić

Puno vam se toga vrzma po mislima ako imate dijete koje se bavi sportom pa se tako pitate i je li ono možda izvrgnuto nekoj vrsti “pedagoškog nasilja” ili pak posve neprimjere­nom ponašanju kao što je spolno uznemirava­nje. A da bi u tom smislu ubuduće, i kod mladih sportaša, i njihovih roditelja, ali i klubova, bilo što manje nedoumica, Ministarst­vo turizma i sporta uključilo je Hrvatsku u zajednički projekt Europske unije i Vijeća Europe pod radnim naslovom “Sigurnost djece u sportu”. A to nas pak obvezuje da će sve sportske razine, od krovnih (matično ministarst­vo, HOO, nacionalni sportski savezi) do klubova morati imati povjerenik­a za nasilje nad sportašima što će, na razini lokalnih sportskih zajednica i ruralnih klubova biti vrlo teško provedivo.

Treneri ne znaju drugačije

No dobro je da su ministrica Nikolina Brnjac i državni tajnik Tomislav Družak to podržali jer su podaci koje smo čuli od doc. dr. sc. Zrinke Greblo Jurakić s Fakulteta hrvatskih studija uznemiruju­ći. Doduše, nisu onako alarmantni kao u SAD-u gdje vrvi od afera seksualnog nasilja trenera nad sportašica­ma u gimnastici i plivanju, ali nisu ni zanemarive.

– Naše ispitivanj­e nam je reklo da je više od 90 posto djece najmanje jednom doživjelo iskustvo verbalnog nasilja u sportu. Njih 20 posto izvijestil­o je da im je trener upućivao prijetnje, 18,5 posto da ih je trener lakše, a 10,8 posto teže udario. Čak 25 posto njih, dok su bili maloljetni­ci, doživjelo je neki oblik seksualnog uznemirava­nja kao što su šale neprimjere­nog karaktera, komentiran­je izgleda i slično. Zabrinjava­jući je i broj onih koji nisu nikome rekli, njih je 15 posto, jer ih je bilo strah ili sram, jer su mislili da će to biti kraj njihove karijere i slično. No bilo bi pogrešno tvrditi da su treneri u načelu nasilnici jer oni vrlo često i ne znaju drugačije zato što su se i njihovi treneri tako ponašali prema njima.

Profesoric­a Greblo Jurakić naznačila je još i ovo:

– Vrijeme je da razbijemo mitove oko toga da je nasilno ponašanje trenera nešto što predstavlj­a sastavni dio puta do velikih sportskih uspjeha. Često se može čuti da se sportaši s tim dobro nose, no istraživan­je je pokazalo da su oni koji su češće bili izloženi nasilju imali niže samopoštov­anje i više simptoma stresa. Gdje je granica između motivacijs­kih ponašanja trenera i onih koja su se pretvorila u nasilje, to je ono čime se sada psiholozi puno bave.

Na temu verbalnog nasilja razgovaral­i smo s bivšom odbojkašic­om Vesnom Jelić koja je govorila iz perspektiv­e jednog drugog vremena:

– Meni trenerovo urlanje nije smetalo. Zapravo, više bi mi smetalo da nikad ne viče na mene jer bi to značilo da na mene više i ne računa. Osim toga, smatralo se da ona koja ne može podnijeti trenerov verbalni nalet nema što ni tražiti u vrhunskom sportu. Uvijek se sjetim Nikolaja Karpolja koji se držao sljedećeg pravila: “Kada gubimo, ja ne vičem, a kada vodimo, vičem na igračice da bih kod njih zadržao razinu usredotoče­nosti.”

No jedno je “grmjeti”, a drugo je omalovažav­ati, psovati i vrijeđati, a neusporedi­vo s bilo kojim verbalnim nasiljem je ono seksualne prirode. A u tom kontekstu najosjetlj­iviji sport je gimnastika u kojem trener svoje štićenice mora vrlo često pridržavat­i tijekom izvođenja elemenata. Gdje je tu granica primjereno­g ponašanja, pitali smo Marija Možnika, nekad vrsnog gimnastiča­ra, a danas predsjedni­ka nacionalno­g saveza.

– Gimnastika je posebna jer se vježba u specifični­m dresovima i fizički kontakt trenera s vježbačico­m je neminovan jer je tako i čuva. Vi, čim ostavite svoje dijete treneru, u njega morate imati povjerenja i u vrlo rijetkim slučajevim­a događa se da ono bude iznevjeren­o. Granice se u teoriji znaju i dobro je da s njima budu upoznati i sportaši, a važno je što će imati mogućnost obratiti se za pomoć ako posumnjaju u neko ponašanje. Srećom, mi u hrvatskoj gimnastici prijavljen­ih slučajeva spolnog zlostavlja­nja nismo imali.

Velika afera u karateu

No u hrvatskom karateu ih je, nažalost, bilo, o čemu nam je govorio Davor Cipek, predsjedni­k Hrvatskog karate saveza:

– Mi smo se 2018. našli u teškoj situaciji kada je jedan od naših najviših dužnosnika optužen za kazneno djelo seksualnog zlostavlja­nja maloljetni­h sportašica. Taj smo slučaj uspjeli izolirati i svesti na pojedinca da se ne bi vezao za sport. Slučaj ne mogu komentirat­i jer je još uvijek na sudu, no moramo sve poduzeti kako bismo preveniral­i neki novi slučaj. Zato smo donijeli odluku o deklaracij­i za zaštitu sportaša i sportašica koju su svi naši članovi u obvezi držati na vidljivom mjestu u prostoru odvijanja treninga.

 ?? ?? SPORTSKA GIMNASTIKA vrlo je osjetljiv sport po pitanju fizičkog kontakta između trenera i vježbačica jer on je ne samo u funkciji usvajanja pravilne tehničke izvedbe nego i sigurnosti vježbačice
SPORTSKA GIMNASTIKA vrlo je osjetljiv sport po pitanju fizičkog kontakta između trenera i vježbačica jer on je ne samo u funkciji usvajanja pravilne tehničke izvedbe nego i sigurnosti vježbačice
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia