Večernji list - Hrvatska

Nije čudno da City želi Joška, najperspek­tivniji je branič na svijetu

-

Već se nekoliko proteklih dana piše o tome kako Manchester City pokušava dovesti Joška Gvardiola iz RB Leipziga. No njegov ga se matični klub ne želi tek tako riješiti.

Štoviše, otkako je počeo ljetni prijelazni rok, sve više engleskih klubova zainteresi­rano je za mladog hrvatskog reprezenta­tivca pred kojim je sjajna budućnost. Spominjao se tu i Chelsea, Tottenham, a sada i aktualni engleski prvak.

Naime, Manchester City u potrazi je za stoperom u slučaju da Nathan Ake ode u Chelsea, kako se nagađa da hoće.

Španjolska Marca stoga navodi da Pep Guardiola želi dovesti “prezimenja­ka” Joška Gvardiola.

– Nije čudno da ga City želi. Ima 20 godina i jedan je od najperspek­tivnijih braniča u nogometnom svijetu – piše Marca i podsjeća da je Gvardiol prodan iz Dinama u Leipzig za 18,8 milijuna eura te da je za hrvatsku reprezenta­ciju već odigrao deset

Praksa nije na Tuckovoj strani: nijedan hrvatski izbornik nije preživio treće uzastopno natjecanje bez medalje

Marca o Gvardiolu:

na kojem je Antunović vodio Hrvatsku iako je prije toga na Mediterans­kim igrama u Francuskoj osvojio srebro.

Došao je, danas također pokojni Bruno Silić (umro 2004. godine) i zaredao s četvrtim mjestima: najprije na Svjetskom prvenstvu 1994. u Rimu, a potom i na Europskom prvenstvu u Beču godinu dana kasnije. No već na trećem velikom natjecanju Silić je odveo našu vrstu do olimpijsko­g srebra u Atlanti 1996. godine. U novom ciklusu Sila je s nacionalni­m dupinima ponovno bio četvrti na EP-u u Sevilli 1997. te deveti na SP-u u Perhu 1998. godine.

I to je bio kraj, već na sljedeće veliko natjecanje reprezenta­ciju je odveo novi izbornik Neven Kovačević. I on je krenuo uspješno, 1999. godine na EP-u u Firenci osvojio je naše prvo europsko srebro. No, potom su zaredali neuspjesi: na OI 2000. u Sydneyu bili smo sedmi, na EP-u u Budimpešti 2001. četvrti, a na SP-u u Fukuoki 2001. još gori – osmi, pa je i Kovačević morao predati štafetu svome nasljednik­u. Bio je to Veselin Đuho koji je, zbog besparice u Savezu, istodobno ostao i trener Juga iz čega su proizilazi­li brojni problemi koji su na kraju rezultiral­i i brzom Đuhinom demisijom. On je, naime, 2003. izazvao incident u Gružu (u finalnoj utakmici doigravanj­a s Mladosti) kao trener Juga, ali je, zbog neprimjere­nog ponašanja, smijenjen s dužnosti izbornika.

Nacionalna je vrsta tako ostala bez kormilara prvog dana priprema u Splitu, samo tri tjedna uoči EP-a u Kranju. Za novog izbornika postavljen je Zoran Roje koji je, kao što znamo, u Kranju stigao

Prvi izbornik Duško Antunović podnio je neopozivu ostavku već nakon prvog neuspjeha – ostajanja bez medalje na EP-u u Sheffieldu 1993.

do srebra, nakon poraza u onom čudnom finalu sa SiCG (uz nerede navijača). No Roje nije nastavio s uspjesima. Na SP-u Barceloni 2003. bili smo deveti, a na OI u Ateni 2004. tek deseti.

Roje to nije mogao preživjeti, a iz SAD-a je vraćen Ratko Rudić i postavljen za izbornika hrvatske vaterpolsk­e reprezenta­cije što je bila davnašnja želja i samog Rudića, ali i hrvatske vaterpolsk­e obitelji u cjelini.

Ni Rudiću nije išlo pravocrtno, na SP-u Montrealu 2005. bili smo četvrti, a na EP-u 2006. u

Beogradu sedmi. No, potom je došao Melbourne 2007. i Hrvatska se našla na krovu svijeta. To je bio razlog što su Rudiću tolerirana dva sljedeća neuspjeha iz 2008. godine: četvrto mjesto na EP-u u Malagi i šesto mjesto na OI u Pekingu. A zlatni brk se već sljedeće godine vratio trofejima. Najprije bronca na SP-u u Rimu 2009., potom zlato na EP-u u Zagrebu 2010., pa opet bronca na SP-u u Šangaju 2011. godine, da bi sve kulminiral­o osvajanjem olimpijsko­g zlata u Londonu 2012. godine.

Rudića je trebalo ostaviti

Smatrali smo tada, a mislimo to i sada, da je Rudiću trebalo povjeriti još jedan mandat (olimpijski ciklus), ali nisu nas poslušali.

A i Rudićev nasljednik Ivica Tucak krenuo je uspješno: 2013. godine bronca na SP-u u Barceloni, 2014. peto mjesto na EP-u u Budimpešti, ali i 2015. srebro na SP-u u Kazanju (uz finalni poraz od Srbije). Opet je 2016. potonuo (sedmo mjesto na EP-u u Beogradu), ali je zato na SP-u u Budimpešti 2017. godine (uz maestralnu igru Sandra Sukna) odveo Hrvatsku do drugog svjetskog zlata.

Nakon toga Tucak je još osvojio broncu na SP-u Gwangjuu 2019. i to je bilo sve. Na EP-u 2020. u Budimpešti bili smo četvrti, na OI 2021. u Tokiju peti, a bez medalje smo, kao što se zna, ostali i na upravo održanom SP-u u Budimpešti (četvrto mjesto).

A već od 27. kolovoza do 10. rujna očekuje nas Europsko prvenstvo u Splitu. Tucku nova prilika za popravak, četvrta, ili početak neke nove izborničke misije, vidjet

• ćemo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia