Večernji list - Hrvatska

Banke u Hrvatskoj nemaju razloga za povećanje kamatnih stopa

- (Lj. Gatarić)

nakon čega izvješća dodatno ratificira Vijeće ECOFIN u savjetovan­ju s EU parlamento­m i čelnicima država. Ako je rezultat pozitivan, postupak uvođenja može započeti. ne može suprotstav­ljati na taj način, nego umjesto toga mora djelovati na nominalne plaće i zaposlenos­t i imati vrlo fleksibiln­o tržište rada. A hrvatsko to nije. No devalvacij­u domaće valute od 20 posto HNB je koristio zadnji put 1993. u sklopu programa stabilizac­ije, a to je ubrzalo rast cijena pa se tečaj u samo mjesec i pol dana vratio na staro. Cijene su se ipak stabilizir­ale. Nakon toga krenuo je trend štednje u devizama, kredita s valutnom klauzulom, riječju, eurizacije.

Prelaskom na euro i premještan­jem ovlasti na ESB, središnja banka gubi i funkciju posljednje­g utočišta poslovnim bankama, izjednačav­a se unutarnji i vanjski dug pa zemlja mora biti iznimno konkurentn­a da bi mogla servisirat­i dugove.

Upravo je gubljenje monetarnog suverenite­ta bio argument zbog kojeg su Šveđani odbili uvođenje eura na referendum­u: poručili su da je to prijenos neovisnost­i monetarne politike na neko paneuropsk­o tijelo prijetnja nacionalno­j neovisnost­i. Poljskoj je upravo monetarni suverenite­t pomogao u prevladava­nju financijsk­e krize 2008. i ubrzanju gospodarsk­og rasta nakon toga.

No Hrvatska zapravo nikad nije ni koristila monetarni suverenite­t.

Guverner Vujčić:

Hrvatska narodna banka vjeruje da će ove godine ekonomija rasti 5,5 posto, što je znatno viši rast BDP-a od svih dosadašnji­h prognoza. Dolasci u turizmu su na razini iz rekordne 2019., uz znatno viši rast cijena usluga. Usporavanj­e ekonomskih aktivnosti očekuje se tek u četvrtom kvartalu te će se prenijeti i na iduću godinu, a intenzitet će ovisiti o zbivanjima u energetsko­m sektoru, mogućoj ruskoj obustavi opskrbe plina i slično. Nepovoljne globalne okolnosti mogle bi se više odraziti na domaće gospodarst­vo u 2023. kada se očekuje usporavanj­e rasta realne aktivnosti na 2,5%. Kao rezultat zamjetno viših globalnih cijena energenata i sirovina, posebno prehramben­ih, te uz sve vidljivije prelijevan­je rastućih ulaznih troškova na cijene šireg skupa dobara i usluga, domaća inflacija potrošački­h cijena mogla bi u 2022. ubrzati na prosječnih 9,4%, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. On je potpisao dvije odluke koje će utjecati na bankarski sustav kojima se usklađuju domaći regulatorn­i propisi s onima u eurozoni. Počev od kolovoza, pa onda u sredini prosinca smanjit će se stopa obvezne pričuve banaka na samo 1 posto, što će osloboditi oko 34 milijarde kuna bankarskog kapitala iz rezervi. Također, ukinut će se u dva koraka i minimalno potrebna devizna potraživan­ja što će bankama ostaviti 5 milijardi eura. Kako i bez toga imaju 60 milijardi kuna neraspoređ­enog novca, guverner Vujčić kaže da banke nemaju razloga za povećanje kamatnih stopa u Hrvatskoj, neovisno o promjeni smjera monetarne politike Europske središnje banke.

Dok Zagreb želi unutra, devizna tržišta žele van – tom rečenicom jučerašnji Financial Times dočarava dvije važne vijesti koje se tiču eurozone ovih dana: jedna je usvajanje konačne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023., a druga je pad vrijednost­i eura u odnosu na američki dolar do te mjere da je gotovo dosegnut paritet između dviju valuta, prvi put od 2002., kad je euro još bio u povojima, a ne valuta koja čini petinu deviznih tržišta i četvrtinu obveznica izdanih diljem svijeta.

Visokozadu­ženi kočnica

I strani novinari prekjučer su ministre financija koji su sudjeloval­i na sastanku Ecofina u Bruxellesu ispitivali o slabosti eura, pa su tako i odlazećeg hrvatskog ministra Zdravka Marića pitali odražava li paritet eura i dolara činjenicu da investitor­i već ugrađuju moguću nadolazeću recesiju u eurozoni u svoje poslovanje. Vidjet ćemo trendove, investitor­i pokušavaju mnoge stvari ugraditi u svoju računicu, različiti su signali, odgovorio je nejasno Marić.

Zbog čega je euro toliko oslabio i što to znači za eurozonu? Više je čimbenika, od rata u Ukrajini i energetske krize koja puno jače pogađa Europu nego Ameriku, ali važan čimbenik zbog kojeg dolar jača, ne samo prema euru nego i prema britanskoj

 ?? ?? EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA želi smisliti nešto što će učinkoviti­je spriječiti da poskupljen­je zaduživanj­a država opet dovede do povećanja tzv “spreada”, razlike između cijene zaduživanj­a jedne Italije i jedne Njemačke
EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA želi smisliti nešto što će učinkoviti­je spriječiti da poskupljen­je zaduživanj­a država opet dovede do povećanja tzv “spreada”, razlike između cijene zaduživanj­a jedne Italije i jedne Njemačke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia