Večernji list - Hrvatska

Za Sloveniju plin susjedske solidarnos­ti iz Italije, Austrije i Hrvatske

-

Slovenija je zaključila sporazum s Italijom o solidarnoj pomoći koja bi joj omogućila sigurniju nabavu zemnog plina u očekivanju jesenske krize tog energenta, a vlada Roberta Goloba želi takve sporazume i s Hrvatskom i Austrijom.

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta jučer je jednoglasn­o podržao zakon o ratifikaci­ji takvog sporazuma s Italijom koji će Sloveniji omogućiti da u slučaju nestašice plina od Italije zatraži solidarnu pomoć kako bi osigurala taj energent za zaštićene potrošače, odnosno kućanstva, obrazovne i socijalne ustanove.

– To je prvi sporazum takve vrste za kritične situacije, za slučaj da dođe do ozbiljnih problema na europskom tržištu zemnog plina – pojasnila je zastupnici­ma predstavni­ca vlade, državna tajnica Tina Seršen.

Potvrdila je da Slovenija ima interes da takve sporazume sklopi i s Hrvatskom i Austrijom, s čime su se složili i zastupnici, a namjera je da se takvi sporazumi zaključe prije ove jeseni. Slovenija je po nekim procjenama s više od tri četvrtine potrošnje zemnog plina iz Rusije među europskim zemljama najviše ovisna o ruskom plinu, a sama nema LNG terminal pa računa na mogućnost osiguranja opskrbe plinom iz hrvatskog LNG terminala na Krku i talijansko­g u Rovigu blizu Venecije, s kojim je spojena plinovodom do kompresors­ke postaje u Šempeteru kod Nove Gorice.

Računa se da bi iz hrvatskog terminala u budućnosti mogla dobivati plin ako se osiguraju potrebni kapaciteti prijenosa koji su sada nedostatni, dok bi joj Italija u slučaju potrebe i krize zbog nesigurnos­ti u vezi s dobavom ruskog plina osigurala plin iz Alžira plinovodom kojim je već povezana s Italijom.

Energetska kriza

 ?? ?? Slovenski premijer Robert Golob
Slovenski premijer Robert Golob

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia