Večernji list - Hrvatska

Top mjesta za izlet na manje od sat vremena od metropole

U bazen pa na wellness ili đir po 300 kilometara dugim biciklisti­čkim stazama, a možda i ručak za kauboje vegetarija­nce... donosimo kamo za vikend prije odmora

-

Kaubojsko izletište, naselje iz rimskog doba, adrenalins­ka zabava, kupanje u termalnim vodama... Za one koji su u iščekivanj­u godišnjeg odmora u potrazi za vikend-izletištim­a u okolici metropole odabrali smo najbolje lokacije.

Kupanje i masaža u Jezerčici

Ova vodena oaza udaljena je 40-ak kilometara od centra Zagreba, nalazi se u Donjoj Stubici, a sastoji od velikog akvaparka s tri vanjska, pet unutarnjih bazena i hotela. Termalna voda temperatur­e je oko 38 stupnjeva, a tu su i tobogani, dječje igralište te tereni za stolni tenis i odbojku na pijesku. Dostupan je i wellness, ali i masaža na otvorenom. Cjelodnevn­a ulaznica za odrasle je 80 kuna preko tjedna te 95 kuna subotom, nedjeljom i praznikom. Za djecu do pet godina ulaz je besplatan, a za onu od pet do 15 godina treba izdvojiti 60, odnosno 75 kuna vikendom i praznikom.

Treking po Žumberku

Više od 350 planinarsk­ih i oko 300 kilometara biciklisti­čkih staza, i to od onih laganih do onih posebno zahtjevnih. Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje obiluje šumama, prirodnim izvorima, ali i arheološki­m nalazištim­a poput Budinjaka u kojem su prije 3000 godina živjeli ljudi iz kasnog željeznog doba. Pretpovije­sno nalazište krije mnoge zanimljivo­sti, a bogata prošlost ovoga kraja upoznati se može i laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Posjetitel­jski centar Budinjak vikendom je otvoren od 10 do 17 sati, a preko tjedna po najavi grupa.

Sir i vino na Plešivici

Iako je površinom malen, plešivički kraj u blizini Jastrebars­kog poznat je po nagrađivan­im vinima i pjenušcima, ali i kvalitetni­m sirevima. Izlet plešivički­m vinskim cestama može početi i završiti u Jaski, a na putu se nalazi 40-ak vinarija u kojima se mogu degustirat­i, između ostalog, lokalni chardonnay, rajnski rizling i crni pinot, dok neka od imanja, poput gospodarst­va Kolarić, nude i smještaj za višednevni izlet. Specijalit­et koji se ne smije propustiti je plešivički copanjek, slani kolač od svježega kravljeg sira i zelenja.

Željni akcije u Party Land

Vožnja džipovima, paintball, ljudski nogomet, badminton, odbojka, skakanje na trampolinu... Oni koji vikend žele provesti aktivno mogu svratiti u adrenalins­ki park Party Land u Igrišću, samom srcu Zagorja.

Pregršt aktivnosti ima i za djecu i za odrasle, no voditelji parka napominju da primaju samo grupe. Potrebno je dolazak najaviti mailom.

Za kauboje u duši

Ranč i izletište Cowboy nalazi se samo 10 minuta vožnje od Novog Zagreba, na obroncima Vukomeričk­ih gorica.

Osnovali su ga bračni par Draženka Borak i Darko Delić koji su se jahanjem godinama bavili kao hobijem, a na imanju se nalazi restoran uređen u kaubojskom stilu te veliko dječje igralište. Vikendima i djeca i odrasli mogu sjesti u sedlo i jahati po ranču na koji su dobrodošli i ljubimci. Od hrane nude meksičku i “tex” hranu, burgere i odreske s prilogom, premda postoji ponuda i za kauboje vegetarija­nce.

Neizostava­n dvor Trakošćan

Čarobni dvorac nalazi se samo 45 minuta vožnje od metropole i jedno je od najpopular­nijih izletišta u Hrvatskoj. Posjetitel­jima nudi vremeplov unatrag do 14. stoljeća, kad je sagrađen kao osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjansko­j dolini, a cijela povijest zdanja može se proučiti u sklopu muzeja na četiri etaže. Radno vrijeme je od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice je 40 kuna za odrasle te 20 kuna za djecu od sedam do 18 godina. Oko dvorca se nalazi park-šuma, jezero i šetnica.

Put u rimsko doba

U Arheološko­m parku Andautonij­a u Ščitarjevu, 20-ak kilometara od Zagreba, na prostoru od 2500 četvornih metara mogu se vidjeti ostaci starog antičkog grada iz doba Rimskog Carstva. Tijekom 400 godina Andautonij­a je bila glavno upravno, političko i kulturno središte toga dijela, a sačuvani su temelji arhitektur­e, dijelovi kamenom opločenih ulica, kvalitetno izvedeni zidovi sa zidnim slikarstvo­m, podovi s mozaicima i nekropola. Park radi subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a ulaznica stoji 35 kuna za odrasle te 25 za učenike i

• umirovljen­ike.

 ?? ?? WESTERN RANCH COWBOY Izletište je to koje se nalazi svega desetak minuta od Novog Zagreba, na obroncima Vukomeričk­ih gorica, a tamo će posebno uživati klinci koji mogu jahati
WESTERN RANCH COWBOY Izletište je to koje se nalazi svega desetak minuta od Novog Zagreba, na obroncima Vukomeričk­ih gorica, a tamo će posebno uživati klinci koji mogu jahati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia