Večernji list - Hrvatska

Diana Krall zaista je prva dama jazza

-

No, fenomenaln­i su ljudi iz Hrvatskih cesta s kojima surađujem, napose direktor Josip Škorić i gospođa Tamara Đurijanček, bez kojih ne bih ništa uspio. Na otvaranju, koje će potrajati cijeli dan, bit će svi izvođači s tog područja jer njima Pelješki most znači život. Predviđeno je da se svečano otvaranje priredi na dva mjesta, u Komarni na kopnenoj strani i sa strane Pelješca. Nastupit će brojni KUD-ovi, dalmatinsk­e klape, pjevači, a planirana je i utrka lađa. Otvaranje će plesom uveličati Lado i Linđo, a nastupit će i Zbor i Orkestar HNK Split. Njihovi će članovi na neki način “pojačati” zbor Libertas. Bit će svega, cijeli će dan trajati fešta. Pelješki most je predivan, zaslužuje to.

Što vam je dalje u planu, što ćete raditi na jesen?

Uh, ne mogu mirovati. Nakon otvaranja Pelješkog mosta, čeka me angažman u Komediji, a u HNK Zagreb potom ću raditi “Šišmiša”. No, naglašavam da mi je u Splitu predivno. Ovdje se • osjećam kao da sam doma.

Diana Krall i prateći trio u utorak navečer održali su izvrstan koncert u gotovo rasprodano­j dvorani Vatroslav Lisinski. Nije čudno da ju je došlo vidjeti oko 1700 ljudi, jer Diana Krall jedna je od najpopular­nijih, ali i najboljih predstavni­ca vokalnog klavirskog jazza. Prije 13 godina napunila je i zagrebačku dvoranu Cibone, no u odnosu na taj nastup, koji je nesumnjivo potvrdio veliku popularnos­t i kod nas, ugođaj, zvuk, a i same izvedbe na pozornici u dvorani Lisinski bili su u neusporedi­vo primjereni­jem ambijentu.

15 pjesama u sto minuta

Naravno, jer baš je koncertna dvorana pravo mjesto za ovakve programe, u kojima se suptilna svirka sjajne dinamike pratećeg trija (kontrabas, bubanj, gitara) u sto minuta i 15 pjesama isprepleta­la sa senzualnim vokalima Diane Krall i zvukom klavira, dok je koncentrir­ana publika u izvrsnim uvjetima mogla čuti i shvatiti svaki ton i nagraditi ga pljeskom. Na samom početku s “Where or When” Krall je čak i prekinula pjesmu, zagrcnula se i izjavila da je previše uzbuđena te je počela ispočetka, što se ne događa često, ali je uz pljesak publike bio znak da nije stigla na autopilotu, nego da ćemo čuti ne samo svirački vrhunski nego i emocijama nabijen koncert.

I bio je, s punim, saftnim zvukom majstorsko­g trija, koji detalje swingersko­g jazza i otkrivalač­kih balada ima u malom prstu, te glavnom zvijezdom koja s godinama iskustva samo dobiva na uvjerljivo­sti i posvaja repertoar vokalnog jazza na sve osobniji način. Nastup Diane Krall bio je u rangu najboljeg što smo od usporedive glazbe čuli i vidjeli na pozornicam­a kod nas. Klasici Peggy Lee (“I Don’t Know about You”), Jimmyja Dorseya (“All or

Nothing at All”), Nata Kinga Colea (“You Call It Madness/But I Call It Love”) stalno su u njezinu repertoaru, ali najposebni­ji trenutak koncerta bila je razoružava­juća solistička izvedba “A Case Of You” Joni Mitchell, u kojoj je Krall vrhunski posvojila pjesmu jedne od najvećih kantautori­ca u povijesti.

Proslijedi­la ih je s “Boulevard of Broken Dreams” i Gershwinov­om “I Was Doing All Right”, zbog čega je sve skupa djelovalo kao da slušate soundtrack iz nekog filma Woodyja Allena. Možda najbolje, nije ovo bio zabavni smooth ili pop-jazz, nego korijenski, suptilniji i vrhunski odsviran koncert “zadimljeno­g” proživljen­og jazza na tragu nekadašnji­h podviga pionira žanra.

”Quiet Nights” Antonija Carlosa Jobima pedantno je rekreirala ugođaj bossa nove i još jednom pokazala sjajnu dinamiku trija koji se skupa s Krall na klaviru povremeno znao stišati da ste mogli čuti (tihi) klima-uređaj na stropu Lisinskog, a kad je bilo potrebno taman koliko treba dozirati solo dionice, dinamički glasnije proboje i izvesti program na vrhunskoj, arhivski upućenoj razini.

Okrenula raspored

Diana Krall za kraj službenog dijela koncerta ostavila je višeminutn­u “Cheek to Cheek” Irvinga Berlina, u kojoj je trio opet pokazao majstorstv­o međusobne sviračke “interpolac­ije”. Još jedna Berlinova, intimistič­ka “How Deep Is the Ocean” otvorila je bis, da bi koncert završio s “I Just Found About Love”. Inače Diana Krall te posljednje dvije pjesme na koncertima izvodi u obrnutom rasporedu, ali te je večeri u Lisinskom pronađen još bolji omjer. Sve skupa vidjeli smo najbolje izdanje Diane Krall, koja s vremenom još više pojačava atribute vrhunske

• jazz-primadone.

 ?? ?? Ludo, ha-ha-ha. U glavi mi je sve, od parkinga do donošenja vode domaćinima, uzvanicima i gostima na otvaranju. Vrlo je teško s tim prostorom i s osiguranje­m.
Ludo, ha-ha-ha. U glavi mi je sve, od parkinga do donošenja vode domaćinima, uzvanicima i gostima na otvaranju. Vrlo je teško s tim prostorom i s osiguranje­m.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia