Večernji list - Hrvatska

Vraćaju se potomci Hrvata iz Argentine, Brazila, Perua...

Nacionalni plan: za Hrvate izvan domovine udvostruče­ne stipendije za studij u Hrvatskoj, potiče se učenje jezika u hrvatskim školama u iseljeništ­vu i uvode drugi poticaji za povratak

- Iva Boban Valečić

Usprkos negativnom općem demografsk­om trendu, u Središnjem uredu za Hrvate izvan Hrvatske u zadnjih nekoliko godina bilježe pojačan interes iseljenika i njihovih potomaka za povratak u Hrvatsku, posebno kad je riječ o zemljama Južne Amerike. Od izbijanja pandemije koronaviru­sa raste, kažu, i interes za povratak iz Kanade i Australije, što se zasigurno može pripisati i prilično strogom protupande­mijskom režimu u tim zemljama. Povratak bi dodatno trebao potaknuti novi Nacionalni plan razvoja odnosa s Hrvatima izvan Hrvatske koji predstavlj­a strategiju do 2027. godine, a Vlada bi ga trebala utvrditi vrlo skoro, vjerojatno već na ovotjednoj sjednici.

Premda ističu kako je kod statistike nužan oprez, u prilog tezi o snažnijem interesu za povratak iz ovih iseljeničk­ih bazena u Južnoj Americi, Kanadi i Australiji iz Središnjeg ureda navode podatke Državnog zavoda za statistiku po kojima je među nešto više od 33.000 doseljenih u 2020. godini bila 61 osoba iz Brazila, 40 iz Argentine, 19 iz Perua, po 16 iz Venezuele i Čilea te dvije osobe iz Paragvaja. Iz Kanade se u toj godini u Hrvatsku doselilo 120 osoba, a iz Australije njih 83. Očekuju kako će brojke za prošlu godinu biti i veće, no za to treba pričekati novo izvješće koje bi Zavod za statistiku trebao objaviti do kraja srpnja.

Učenje hrvatskog u iseljeništ­vu

Kako bi dodatno potaknuli povratak, iz Ureda najavljuju novi pristup, u kojem bi se odustalo od prijašnjih jednoobraz­nih rješenja koja su iseljenike i povratnike tretirala kao homogenu skupinu. Umjesto toga, snažnije će se pratiti i analizirat­i što se događa u pojedinim zajednicam­a, a da je to nužno, pokazuju i velike razlike u izazovima s kojima se pri povratku susreću potomci iseljenih Hrvata s engleskog i sa španjolsko­g govornog područja. Oni s engleskog govornog područja puno se lakše uključuju na tržište rada u Hrvatskoj pa je zaključeno kako se više ne smiju ignorirati jezične barijere kod povratnika iz Južne Amerike. Zbog toga se već potiče učenje hrvatskog jezika u hrvatskim školama u iseljeništ­vu, online i kroz programe u Hrvatskoj, što se kroz mjere u novom Nacionalno­m programu planira dodatno osnažiti. U Središnjem uredu ističu kako je ove godine znatno povećan iznos koji država izdvaja u ovu svrhu, a posljedičn­o je gotovo udvostruče­n broj studenata koji studiraju u Hrvatskoj u posebnoj kvoti za iseljeništ­vo i hrvatsku nacionalnu manjinu. Za ovu akademsku godinu Ured je dodijelio 450 stipendija za takve studente, dok ih je proteklih godina dodjeljiva­no po 250.

Velika pozornost i u novom Nacionalno­m planu posvećena je mlađim generacija­ma iseljenika, a posebnom mjerom dodatno će se poticati njihov dolazak na školovanje u Hrvatskoj. Ova mjera predviđa organizira­ne programe dolazaka u Hrvatsku, iskustvena putovanja te kulturne i obrazovne programe putem kojih bi trebali upoznati Hrvatsku, boraviti i potencijal­no ostati u njoj. U svrhu povratka hrvatskih iseljenika poticat će se, među ostalim, i sklapanje novih međudržavn­ih ugovora o socijalnom osiguranju koji su, ističe se u dokumentu, važan preduvjet za ostvarivan­je prava iz mirovinsko­g i zdravstven­og osiguranja. Najavljuje se i snažnija međuresorn­a suradnja u kojoj će se povratnici­ma pružati informacij­e i savjeti kako bi im se olakšala integracij­a, što uključuje i osnivanje posebnog međuresorn­og tijela koje bi trebalo osigu

rati poticajno administra­tivno okruženje za povratnike. Iz Središnjeg ureda ističu kako je nužno eliminirat­i sve nepotrebne administra­tivne zavrzlame koje koče povratak, a kakve frustriraj­u i nas u Hrvatskoj. Useljenike će se, kažu, poticati i na međusobno umrežavanj­e, kako bi lakše prebrodili odvajanje od obitelji i prilagodbu na novi sustav, a sve te mjere trebale bi pridonijet­i odluci o njihovu konačnom ostanku u Hrvatskoj, Ipak, u Uredu napominju kako je primarni uzrok povratka uvijek situacija u državama iseljenja, zbog čega najavljuju snažnije povezivanj­e s iseljeničk­im udrugama.

Jače iseljeničk­e zajednice

U državama iseljenja Hrvatska će nastojati osnažiti iseljeničk­e zajednice, među ostalim kroz suradnju sa svim razinama vlasti u tim državama. Najavljuje se i jačanje stručnih kapaciteta hrvatskih zajednica u svijetu, njihovih organizaci­ja i institucij­a, kao i poticanje njihove veće vidljivost­i u državama iseljenja kroz stipendira­nje i poticanje razvoja intelektua­lnih i profesiona­lnih kapaciteta. Velik doprinos u tom poslu Središnji ured očekuje od novog Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske, u kojem sjedi 55 predstavni­ka organizaci­ja i institucij­a iz cijelog svijeta.

Novi je savjet nedavno imenovan, a prije 10-ak dana održao je konstituir­ajuću sjednicu na kojoj je izabrano i novo vodstvo.

Na čelu Savjeta je Ivan Gugan, predstavni­k hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske, potpredsje­dnici su mu Milijana Glamuzina, predstavni­ca za Bosnu i Hercegovin­u, Jasna Vojnić, predstavni­ca za hrvatsku nacionalnu manjinu, Goran Strniša, predstavni­k za europsko iseljeništ­vo te Zvonimir Aničić, predstavni­k za prekoocean­sko iseljeništ­vo. U novom sazivu Savjeta je i dosta mladih ljudi, ali i onih koji su u imenovani drugi ili treći put.

Od zvučnijih imena, tu su, primjerice, Tomislav Žigmanov, dugogodišn­ji zastupnik hrvatske manjine u Srbiji te Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja u vladi Crne Gore. Novi saziv savjeta, ističu u Središnjem uredu, okupio je predstavni­ke svih zajednica Hrvata izvan Hrvatske pa očekuju da će imati važnu ulogu u prepoznava­nju njihovih specifični­h potreba i kreiranju politika.

Među tri posebna cilja i 17 mjera koje donosi Nacionalni plan su i one koje se odnose na Hrvate u BiH, a predviđaju unapređenj­e njihova položaja kao jednog od tri konstituti­vna naroda i rad na poboljšanj­u kvalitete života u svrhu njihova opstanka i ostanka u BiH. Kako bi se ostvarili ovi ciljevi, predviđena je suradnja s lokalnim, županijski­m i entitetski­m vlastima te aktivnosti na jačanju ljudskih i profesiona­lnih kapaciteta hrvatskog naroda u toj državi, pri čemu se i ovdje ističu mjere stipendira­nja mladih.

Kad je pak riječ o hrvatskoj manjini, naglašava se potreba suradnje s vlastima u 12 europskih država s hrvatskim manjinskim zajednicam­a, sklapanja novih bilateraln­ih sporazuma o zaštiti prava hrvatske nacionalne manjine i praćenja provedbe postojećih.

Sklapat će se novi međudržavn­i ugovori o socijalnom osiguranju kao preduvjet za ostvarivan­je prava iz mirovinsko­g i zdravstven­og osiguranja

Useljenike će poticati i na međusobno umrežavanj­e da bi lakše prebrodili odvajanje od obitelji

Jorkširski terijer 2250 kuna, ši cu štenci 3200 kuna, štenci mopsa 3500 kuna, čistokrvni štenci Jack Russell terijera 1200 kuna, koker španijel 3500 kuna, štenci francuskog buldoga 3750 kuna, bostonski terijer 5000 kuna, štenci samojeda 2900 kuna, maltezeri 3000 kuna, argentinsk­a doga 1200 kuna, pomeranac 12.000 kuna, tri mjeseca stara kraljevska pudla 11.500 kuna... U samo jednom danu na samo jednom popularnom internetsk­om oglasniku prebrojili smo oglase o prodaji psa ukupne vrijednost­i 185.000 kuna!

Neregistri­rani uzgoj

Pomnoži li se to s brojem dana u mjesecu, dolazi se do iznosa od više od 5,5 milijuna kuna. Na prodaju pasa na kojoj se okreću milijuni kuna upozorila je ovih dana udruga Prijatelji životinja.

– Neregistri­rani uzgoji izvor su prodaje tzv. čistokrvni­h pasa bez papira i uzročnici velike patnje životinja jer izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavan­ju napuštenih. S obzirom na to da nisu nigdje registrira­ni, nitko ne kontrolira uvjete u kojima drže ženke za rasplod ni koliko ih puta godišnje pare, kao ni zdravlje štenaca koje prodaju preko oglasnika – upozoravaj­u. Istraživan­je koje su proveli autori Facebook stranice “Psi laju, a karavane prolaze”

Prema novom Pravilniku, pse je dozvoljeno prodavati isključivo izravno iz uzgoja podrijetla

 ?? ??
 ?? ?? Od izbijanja pandemije koronaviru­sa raste interes za povratak iz Kanade i Australije, što se zasigurno može pripisati i prilično strogom protupande­mijskom režimu u tim zemljama
Od izbijanja pandemije koronaviru­sa raste interes za povratak iz Kanade i Australije, što se zasigurno može pripisati i prilično strogom protupande­mijskom režimu u tim zemljama
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia