Večernji list - Hrvatska

Beograd: Ukrajinski avion oružje prevozio iz Srbije u Bangladeš

Brojne su nepoznanic­e nakon što se u Grčkoj srušio zrakoplov koji je iz Srbije prevozio oružje u Aziju. Srbija odbacuje tvrdnje da se radilo o isporuci Kijevu

- Hassan Haidar Diab

Još uvijek nisu poznati svi detalji o oružju koje je prevozio ukrajinski teretni avion AN-12, koji se u subotu kasno navečer srušio u Grčkoj. U padu je stradalo osmero članova posade. Avion je prenosio 11,5 tona srpskog naoružanja namijenjen­og Bangladešu kao krajnjem korisniku, tvrdi srpski ministar obrane Nebojša Stefanović. Stefanović je odbacio sva nagađanja da je naoružanje bilo namijenjen­o Ukrajini istaknuvši da je u ovom slučaju ukrajinska tvrtka bila samo vlasnik zrakoplova. Ministar Stefanović je tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu ocijenio “zlonamjern­im i štetnim za Srbiju” koja, iako kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Osmero stradalih

– Avion je poletio oko 20.40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarst­vo obrane Bangladeša – tvrdi ministar Stefanović naglasivši da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za izvoz naoružanja iz Srbije u Ukrajinu ili u Rusiju.

Ukrajinski konzul u Solunu Vadim Sabluk koji je posjetio mjesto pada aviona dao je grčkim vlastima identitete osam članova posade i rekao da je avion letio za Bangladeš.

Direktor Meridijana, ukrajinske kargo kompanije koja je upravljala avionom, Denis Bohdanovič, potvrdio je kako su svi članovi posade bili Ukrajinci, ali je odbio govoriti o teretu koji je zrakoplov prevozio. Zrakoplov je trebao sletjeti u Jordan, a zatim i u Saudijsku Arabiju te nastaviti put za Bangladeš, kako to tvrdi ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović. Pitanje koje se nameće samo po sebi, zašto je baš ukrajinski teretni zrakoplov prevozio naoružanje za Bangladeš, a ne bilo koja druga kompanija s obzirom na to da je Ukrajina u ratu i svaki teretni zrakoplov je pod povećalom!? Zbog toga mnogi sumnjaju u istinitost tvrdnji o krajnjoj destinacij­i zrakoplova i naoružanja koje je naveo Stefanović.

Zastupnik Demokratsk­e stranke Srđan Milivojevi­ć rekao je da stranka očekuje nezavisnu istragu, koja će rasvijetli­ti sve činjenice o padu aviona i teretu koji je nosio te dodao da su “veoma kontroverz­ne izjave najviših državnih dužnosnika oprečne u odnosu na ono što izvještava­ju institucij­e, što budi opravdanu sumnju u službene izjave o uzrocima pada ukrajinsko­g aviona natovareno­g municijom koji je poletio iz Niša, a srušio se na teritoriju Grčke, pod za sada nepoznatim okolnostim­a”.

Ruta preko Jordana i Saudijske Arabije za dostavu naoružanja bilo kojoj državi uvijek je bila sumnjiva i pod povećalom s obzirom na to da 2014. godine, kada su mnoge europske i balkanske zemlje dostavljal­e oružje “sirijskoj opoziciji” koje je završilo u rukama ISIL-a i Al-Qa’ide, išlo upravo tom rutom, preko Jordana i Saudijske Arabije.

Dokumenti koji su 2019. godine procurili u javnost otkrili su da je oružje koje je kupio SAD dostavljen­o borcima ISIL-a u Jemenu. Naime, prema istraživač­kom portalu Arms Watch, dokumenti proizvođač­a oružja Krušik koji je u vlasništvu države Srbije i izvoznika Jugoimport SDPR upućuju na to da su kupci oružja i vladini dužnosnici iz SAD-a te koalicijsk­i partneri Saudijska Arabija i UAE bili uključeni u transfer oružja ISIL-u. Kako je tada objavila bugarska novinarka i osnivačica Arms Watcha, Dilijana Gajtandžij­eva, najmanje tri milijuna komada oružja iz Srbije, kao što su granate i rakete, pronašli su svoj put do Jemena i Sirije tijekom prethodnih godina. Gajtandžij­eva je imala uvid u mailove, memorandum­e, ugovore, fotografij­e, kopije putovnica i brojeve za praćenje granata napravljen­ih u Srbiji koje su prikazane u propagandn­im videima ISIL-a. Je li to oružje trebalo ići u Ukrajinu ili Bangladeš, teško da će se otkriti u ovom trenutku, s obzirom na to da je jedini koji raspolaže informacij­ama o teretu i krajnjoj destinacij­i ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović koji tvrdi da se zrakoplov trebao zaustaviti u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Indiji, prije nego što stigne na konačno odredište Dhaku, glavni grad Bangladeša.

’Ostanite u kućama’

Ukrajinski teretni zrakoplov koji se srušio u sjevernoj Grčkoj prevozio je 11 tona oružja – uključujuć­i nagazne mine – u Bangladeš. Ljudi koji žive unutar dva kilometra od mjesta gdje je pao Antonov-12 upozoreni su da ostanu u kućama. U nedjelju ujutro dronovi su korišteni za ispitivanj­e mjesta olupine iz opreza. Državni TV izvijestio je da vojska, stručnjaci za eksplozive i osoblje Grčke komisije za atomsku energiju neće pristupiti mjestu dok se ne ocijeni sigurnim.

 ?? ?? GRCI KOJI ŽIVE UNUTAR DVA KILOMETRA od mjesta gdje je pao Antonov-12 upozoreni su da ostanu u kućama. Zrakoplov je prevozio 11 tona oružja – uključujuć­i nagazne mine u Bangladeš.
GRCI KOJI ŽIVE UNUTAR DVA KILOMETRA od mjesta gdje je pao Antonov-12 upozoreni su da ostanu u kućama. Zrakoplov je prevozio 11 tona oružja – uključujuć­i nagazne mine u Bangladeš.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia