Večernji list - Hrvatska

U mjestu žive samo mama, tata, sin i fratar, a ljeti na jednog domaćeg stigne šest autobusa turista dnevno

- Srđan Hebar

Mama, tata, sin i – fratar. Svega četiri (4!) stanovnika ima turističko mjesto! I to tu blizu metropole, na otoku Krku, o kojem smo ionako mislili da znamo više–manje sve. Prevarili smo se. U Glavotoku na Krku, na ovom dijelu koji gleda prema Belom na Cresu i tamo dalje prema Opatiji, žive samo u – jednoj kući. Obitelj Prendivoj, mama Ivanka, tata Alen i Teo (9,5) imaju jednog (jedinog) susjeda – padre Antu, koji je u samostanu sv. Marije. Franjevci trećoredci tu su u Glavotoku od 1468. godine. A ljeti, u ovo doba, na jednog stanovnika Glavotoka dođe i više od 300 gostiju! Na jednog domaćeg – šest autobusa turista dnevno. Zamislite to. Idemo u moderan Eco Kamp Glavotok, u hlad hrastovih stabala, među turiste. Domaće, njih četvero, nećemo gnjaviti.

U kampu pola stoljeća

– Točno 54 ljeta ljetuje moja obitelj u kampu Glavotok, još od 1968. godine! Moji su roditelji, mama Mimica i tata Stjepan, ovamo dolazili sa sestrom dok je to bio robinzonsk­i turizam, tu gdje je danas šank restorana, nekad je bila pumpa za vodu, a kruh je tek tu i tamo dolazio automobilo­m do Glavotoka – prepričava Tihomir Vrančić, koji svako ljeto, sa suprugom Davorkom i klincima, ljeto provodi u ovom miru i tišini.

Sanjin Barbalić (46), jedan od vlasnika kampa, govori:

– Naši dragi Vrančići ljetuju svakog ljeta na 277! Čuvamo im mjesto desetljeći­ma. Inače, zemljište na kojem je kamp, kupio je stric moje none Anton Milohnić, cijenjeni liječnik koji je radio u Beču, a tu je želio izgraditi, prije više od stoljeća, kliniku za dišne bolesti jer je mikroklima sjajna. I restoran, ovaj ovdje, u njegovoj je kući! – pokazuje Barbalić, koji je domaći, bodul, rekli bi sami, a živi tu u blizini, u Milohnićim­a.

– Prvi šator je u kampu postavljen četiri godine prije nego je obitelj Vrančić došla, te 1964. godine bio je jedan Zagrepčani­n, a u šatoru do dva Francuza! Eto, i tada su nam stranci dolazili – govori Barbalić.

Prva žena kampa Milena Duna

to-Dombaj (57) provodi nas kampom i govori:

– Ljeti u mjesto od četvero ljudi dođe i do 1300 turista, većina ovdje k nama u kamp, u dio koji njih četvero zovu “Punta lokve”. Prvi smo u zemlji postali ekokamp, prvi smo imali i biljni pročišćiva­č otpadnih voda, još devedeseti­h, dok ni gradovi to nisu imali, a posljednji­h godina, dok nam voda nije stigla, sami smo desalinizi­rali more, dnevno i 50.000 boca pitke vode punili od mora. To u zemlji, u turistički­m objektima, nema nitko – objašnjava veselo gospođa Dunato-Dombaj.

U kampu je 36 mobilnih kućica, mala pekarnica, restoran Glavotok, Beach bar Punta lokve, piju se kokteli. Imaju i plažu za pse, ali i igralište za četveronož­ne goste s repom, a animatoric­e ovdje Nijemce, koji su većinom gosti, uče čak i hrvatski, pričaju im o glagoljici, baštini, Frankopani­ma... Za noć za dvoje, VIP parcela sa strujom stoji večeras 640 kuna.

Gore u mjestima Lindarići, Milohnići i Brzacu pričaju domaći o crkvi svetog Krševana.

– Navodno su se tamo na groblju ukopavali okomito! Bez lijesa. Zbog uštede prostora. To je priča koju slušamo generacija­ma, ali nitko nije išao provjerava­ti.

Naš je susjed Ivan nekad radio dolje u kampu, a sad je jedan od najmlađih ribara, jutros je na parangal uhvatio osliće i molete, tamo između Belog i Grote, sad smo to i ručali. A štos je da je nekadašnji kuhar, danas ribar, doselio iz Zadra zbog – ljubavi. Tu mu je supruga, naša – prenose u Milohnićim­a.

Treba nas pronaći

Glavotok je čaroban. Mir, tišina, hladovina... Tu više ni ne treba. Po kruh se ide gore u Milohniće, u malu butigu, a za sve ostalo u Malinsku ili Krk. Ima otprilike dvadeset minuta vožnje. U Glavotoku zovu goste:

– Za nas, iako smo tu desetljeći­ma, rijetki su i čuli. Tko nas nađe, taj se vraća. Ne ide nikamo dalje. Ali, treba nas pronaći...

Po kruh se ide u Milohniće, u malu butigu, a po sve ostalo u Malinsku ili Krk, koji su na dvadesetak minuta autom

 ?? ?? RAJ U MOBILNIM KUĆICAMA Gosti bez šatora i kampera odabiru i tu vrstu smještaja u kampu u kojem je i mala pekara, restoran Glavotok. Imaju i plažu za pse, a animatoric­e ovdje Nijemce uče čak i hrvatski
RAJ U MOBILNIM KUĆICAMA Gosti bez šatora i kampera odabiru i tu vrstu smještaja u kampu u kojem je i mala pekara, restoran Glavotok. Imaju i plažu za pse, a animatoric­e ovdje Nijemce uče čak i hrvatski
 ?? ??
 ?? ?? Mileni Dunato-Dombaj i Sanjinu Barbaliću obitelj Vrančić na odmor dolazi već 54 godine. VIP parcela u kampu za večeras dostupna je za 640 kuna, a navečer se osvježiti može koktelima koje donosi simpatična Katja
Mileni Dunato-Dombaj i Sanjinu Barbaliću obitelj Vrančić na odmor dolazi već 54 godine. VIP parcela u kampu za večeras dostupna je za 640 kuna, a navečer se osvježiti može koktelima koje donosi simpatična Katja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia