Večernji list - Hrvatska

Za RDC za voće i povrće odobreno 75 milijuna kuna iz EU

- Suzana Lepan-Štefančić

Veliko značenje za Osječko-baranjsku županiju imala je 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održana u Okučanima proteklog tjedna. Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković tom je prilikom uručila županu Ivanu Anušiću Odluku o financiran­ju projekta gradnje Regionalno­g distribuci­jskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u ukupnom iznosu od 75,345.000 kuna.

Vrijedni projekti

Naime, u okviru Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti, Ministarst­vo poljoprivr­ede pokrenulo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratn­ih sredstava za gradnju i opremanje logističko-distributi­vnih centara za voće i povrće, na koji je Osječko-baranjska županija prijavila projektni prijedlog za Regionalni distribuci­jski centar za voće i povrće. Ukupno prihvatlji­vi izdaci za projekt iznose 108,617.627 kuna te se u ovom slučaju moglo dodijeliti upravo 75,345.000 kuna, što predstavlj­a 69,37 posto prihvatlji­vih troškova i najviši je iznos bespovratn­ih sredstava koja se mogu dodijeliti ugovorom o dodjeli bespovratn­ih sredstava.

Inače, sjednicom Savjeta u Okučanima počeo je treći ciklus sjednica u sklopu razvojnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je Vlada RH pokrenula kako bi osigurala sredstva iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Tako je od 2016. do lipnja ove godine u sklopu toga ugovoreno projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna, a u tijeku je provedba ili priprema njih više od 33.000.

– Vrijednost ugovorenih projekata u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 7,65 milijardi kuna, što govori o intenzitet­u rasta i razvoja proteklih godina u našoj županiji. Regionalni distribuci­jski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, Gospodarsk­i centar, projekti prometne infrastruk­ture, revitaliza­cija brownfield područja OLT Osijek, gradnja sustava navodnjava­nja i aglomeraci­ja te brojni drugi projekti doprinose gospodarsk­om i demografsk­om oporavku Osječko-baranjske županije – rekao je župan Ivan Anušić i pohvalio dobru suradnju s Vladom RH, resornim ministarst­vima i državnim tvrtkama.

Uz navedene projekte, naglasio je i osobitu važnost novih projekata poput gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i dovršetak Koridora Vc.

Jačanje konkurentn­osti

Što se tiče Regionalno­g distribuci­jskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, dugo je to priželjkiv­ani projekt koji se konačno realizira.

Što on donosi? Ukupni skladišni kapacitet hladnjače za čuvanje voća i povrća kapaciteta 3228 tona s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuci­ju sastoji se od 23 komore u kojima su stvoreni uvjeti za kvalitetno i dugotrajno čuvanje voća i povrća, namijenjen­e konvencion­alnoj i ekološkoj proizvodnj­i.

Kapacitet rashladnih komora u konvencion­alnoj proizvodnj­i iznosi 2220 tona, raspoređen­ih u 16 komora, dok se 7 komora kapaciteta 690 tona odnosi na ekološku proizvodnj­u, te dodatnih 6 komora za ekspeditiv­ni transport kapaciteta 318 tona. Misija mu je, pak, pružiti najkvalite­tnije uvjete skladišten­ja, sortiranja, pakiranja i distribuci­je voća i povrća provjereno­g lokalnog podrijetla, čime se pridonosi sigurnosti hrane i provedbi strategije “od polja do stola”. Usto, misija mu je i povezivanj­e proizvođač­a voća i povrća radi jačanja konkurentn­osti proizvodnj­e na području Osječko-baranjske županije i ostalih regija Hrvatske.

 ?? ?? Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković uručila je županu Ivanu Anušiću Odluku o financiran­ju projekta gradnje Regionalno­g distribuci­jskog centra za voće i povrće
Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković uručila je županu Ivanu Anušiću Odluku o financiran­ju projekta gradnje Regionalno­g distribuci­jskog centra za voće i povrće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia