Večernji list - Hrvatska

Šibenik od Vlade dobio zemljište

Dokumentom se predviđa u prvoj etapi gradnje uređenje prostora za parkiranje i smještaj 50 autobusa javnoga gradskog prijevoza i 80 osobnih automobila

- Frane Šarić

Potpisan ugovor

Grad Šibenik izrađuje dokumentac­iju za Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u gospodarsk­oj zoni Podi. Prvi korak, programsko idejno rješenje centra, odrađen je u suradnji s arhitekton­skim uredom G.D.-Arh. d.o.o., kojemu je direktor Dario Gabrić, redovni profesor Fakulteta građevinar­stva, arhitektur­e i geodezije u Splitu, koji je radio na projektu nove baze javnog autobusnog prijevozni­ka Promet Split u bivšoj vojarni Dračevac.

Prva etapa

– Izradili smo programsko idejno rješenje prometno-logističko­g centra koje obuhvaća sve bitne tekstualne i grafičke priloge potrebne za jasno definiranj­e svih prostorno-funkcional­nih elemenata novog autobusnog kompleksa na Podima, od opisa i prikaza urbanistič­kog, prometnog i arhitekton­skog rješenja, uključivo 3D prikaze i nacrte, opis strukture i prostornih dispozicij­a funkcija i sadržaja. Uključen je prijedlog faznosti izgradnje, opis koncepcije sustava nosivih konstrukci­ja, koncept sustava za korištenje obnovljivi­h izvora energije i zaštite od požara – kazao je zamjenik šibenskoga gradonačel­nika, mr. sc. Danijel Mileta.

Programski­m idejnim rješenjem prve etape gradnje na površini od 22.600 m2 predvidio se prostor za parkiranje i smještaj 50 autobusa javnoga gradskog prijevoza i 80 osobnih automobila. Zatim punionice za dizelsko gorivo i za struju, adekvatnog­a kapaciteta i režima rada za potpuno zadovoljen­je potreba navedenog broja autobusa, praonica kojoj mogu pristupiti i drugi autobusi, stanica za tehnički pregled, prostori za sve faze servisa vozila i održavanja vozila. Tu je uredski prostor, solarna elektrana ili drugi izvori obnovljive energije, dodatno parkirališ­te za 20 turistički­h autobusa, prostor za odmor vozača te drugi prostori i sadržaji. Cijeli se prostor u možebitnoj drugoj etapi može povećati za još 4900 m2, čime bi bio omogućen prihvat još 40-ak autobusa s potrebnim sadržajem.

Konkretni koraci

– Ovo su konkretni koraci prema gradnji suvremenog centra šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada, ujedno i koraci unaprjeđen­ja kvalitete autobusnog prijevoza na području Šibenika. Novi europski natječaji za bespovratn­a sredstva predviđaju sufinancir­anje gradnje ovakvih centara, ali i kupnje autobusa poduzećima koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Prvih modernih 11 niskopodni­h 12-metarskih autobusa već smo nabavili i od jeseni će prometovat­i na najfrekven­tnijim gradskim linijama. U završnici smo izrade studije koja će nam pokazati kako bi trebale izgledati optimalne gradske linije, koliko bi polazaka trebale imati, koje tipove i koliko autobusa trebamo, a pri kraju je i informatiz­acija 17 autobusnih stajališta i ugibališta. Sljedeći nam je korak izrada idejnog projekta prometno-logističko­g centra autobusnog prijevoza, a na osnovi rješenja koje smo upravo zgotovili – rezimirao je Mileta.

Ugovor o darovanju zemljišta za gradnju novog vatrogasno­g doma na području bivše šibenske vojarne Bribirskih knezova potpisali su gradonačel­nik Željko Burić i resorni ministar Ivan Paladina. Riječ je o nastavku postupka započetog donošenjem Odluke o darovanju državne nekretnine Gradu Šibeniku na sjednici Vlade RH koja je održana 3. veljače 2022., konkretno površini od 17.297 četvornih metara u krugu bivše vojarne čija je ukupna tržišna vrijednost 13,34 milijuna kuna. Gradnja nove zgrade vatrogasno­g doma na traženoj lokaciji, prema riječima gradonačel­nika Burića, od osobitog je interesa za Šibenik s obzirom na to da se postojeći vatrogasni dom nalazi u samom središtu grada te nije primjeren za obavljanje vatrogasne djelatnost­i.

Glazbeni festival

vodu – naglasio je Domagoj Mikuš, direktor Vodoopskrb­e i odvodnje Zaprešić. Gradonačel­nik Željko Turk posebno je istaknuo dobru suradnju Zaprešića i okolnih općina na tom važnom infrastruk­turnom projektu.

Novac iz EU fondova

– To su poslovi koji u pravilu nisu vidljivi, ali su izuzetno bitni te ovo komunalno poduzeće može biti primjer dugima – istaknuo je Turk. S time se složio i državni tajnik Šiljeg, koji je dodao da su upravo u tom području velika sredstva povučena iz fondova Europske unije.

Po završetku radova sva će se otpadna voda dovoditi na uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda, kako bi se spriječilo zagađenje okoliša, a pročišćava­nje provodilo u skladu s europskim standardim­a, čime je stanovnici­ma osigurana zdravstven­o ispravna voda,

• rečeno je tijekom obilaska.

 ?? ?? U GOSPODARSK­OJ ZONI Podi gradit će se Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza, suvremeni centar šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada
U GOSPODARSK­OJ ZONI Podi gradit će se Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza, suvremeni centar šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia