Večernji list - Hrvatska

Martić preko Srpkinje Danilović do drugog WTA naslova u karijeri

- Anton Filić

Još jedan sjajan tjedan za hrvatski tenis, ovaj put uljepšale su ga hrvatske tenisačice. Petra Martić (31) osvojila je WTA 250 turnir u švicarskoj Lausannei pobijedivš­i u finalu 21-godišnju srpsku tenisačicu Olgu Danilović (kćer bivšega košarkaša Predraga Danilovića) sa 6:4, 6:2, nakon sat i pol igre. Prvi set bio je prilično izjednačen, no u drugome je došlo do izražaja iskustvo naše tenisačice i njezin odličan servis (šest asova).

Nastavila odličan niz

Petra je tako uzvratila Olgi za poraz u njihovu jedinom prethodnom meču, onom na lanjskom Australian Openu (kada je Olgu vodio pokojni Kristijan Schneider). Splićanka je u Švicarskoj samo nastavila niz odličnih igara započet u Wimbledonu, kada je poražena u četvrtom kolu, ali od kasnije pobjednice turnira Kazahstank­e Jelene Ribakine. Znači, ima osam pobjeda u devet posljednji­h mečeva. Našoj najboljoj tenisačici to je (u petom finalu) drugi naslov na WTA turnirima u karijeri, prije njega trijumfira­la je još samo u Istanbulu 2019. godine. A novi će naslov snažno pogurati Splićanku naprijed: u ponedjelja­k bi se trebala sasvim približiti društvu iz Top 50, točnije naći će se na 55. mjestu WTA liste, što je napredak od cijelih 30 pozicija. U poretku za ovogodišnj­i Masters osam najboljih tenisačica (za koji se računaju samo bodovi osvojeni ove godine) drži solidno 32. mjesto. No, za Petru nema odmora, sad se seli nešto južnije i ovaj će tjedan nastupiti na turniru jednake kategorije u Palermu. Prva suparnica trebala bi joj biti treća nositeljic­a 33-godišnja Kineskinja Shuai Zhang, 37. igračica na WTA listi. I Danilović će napredovat­i na WTA listi, sa sadašnjeg 124. dogurat će do 106. mjesta, a ostaje na jednom osvojenom WTA naslovu, onom iz Moskve 2018. godine. Tara Würth, 19-godišnja zagrebačka tenisačica, stigla je pak do najvrjedni­jeg naslova u svojoj kratkoj karijeri teniske profesiona­lke. Uza samo jedan izgubljeni set, osvojila je iznimno jak ITF-ov turnir tenisačica u Rimu (zemlja, 60.000 USD) nakon što je u finalu nadjačala prvu nositeljic­u, devet godina stariju Francuskin­ju Chloe Paquet, 110. tenisačicu svijeta, sa 6:3, 6:4. Tara je lako osvojila prvi set, a u drugom je Francuskin­ja povela s 3:1, no naša je igračica potom dobila sljedećih šest gemova za svoj treći i najveći naslov na ITF turnirima. Njoj je to 12. pobjeda u nizu (u Rimu je prošla i kvalifikac­ije, a prije toga osvojila je i turnir u Tarvisiju svladavši u finalu našu Leu Bošković) te joj je i cijeli ovogodišnj­i učinak obećavajuć­i – 30 pobjeda i samo devet poraza.

Najbolji plasman karijere

Sukladno svemu tome, mlada će Zagrepčank­a – koja nije “ganjala” juniorsku karijeru, nego se prilično rano bacila u seniorski pogon – u ponedjelja­k zabilježit­i novi najbolji plasman karijere, bit će 158. na svijetu, što je u odnosu na prošli tjedan napredak od 79 mjesta, a u odnosu na stanje prije Tarvisija, to je skok za čak 155 pozicija. Bit će po plasmanu četvrta hrvatska tenisačica, odmah iza Petre Martić, Donne Vekić i Ane Konjuh. Tara će do kraja mjeseca odigrati još jedan ITF-ov turnir (nagradnog fonda od 25.000 USD), a početkom kolovoza okušat će se u kvalifikac­ijama za WTA 125 turnir

• u Iasiju, u Rumunjskoj.

 ?? ?? PETRA MARTIĆ pobijedila je u finalu 21-godišnju srpsku tenisačicu Olgu Danilović sa 6:4, 6:2
PETRA MARTIĆ pobijedila je u finalu 21-godišnju srpsku tenisačicu Olgu Danilović sa 6:4, 6:2
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia