Večernji list - Hrvatska

Pobjeda je izborena na prljav način, sudilo se pod pritiskom Bebeka

Grand Prix Zagreb završio je s velikim kompliment­ima hrvatskim organizato­rima kojima se smiješi domaćinstv­o nekog velikog svjetskog džudaškog natjecanja

- Dražen Brajdić

Ne volimo nakon utakmica govoriti o suđenju, jer su ipak nogometaši oni akteri koji trebaju zavrijedit­i najviše pažnje, no situacije koje smo vidjeli u utakmici Osijeka i Gorice u prvom kolu nove sezone HNL-a dobile su toliko pažnje hrvatske nogometne javnosti da ih je bilo teško ignorirati.

Sudac Ante Čuljak podijelio je čak 13 kartona, dodijelio jedan crveni karton (uz VAR provjeru) te dosudio jedan kazneni udarac (također uz VAR provjeru), a nakon utakmice ga je po terenu doslovno lovio trener Gorice Samir Toplak, a Edin Julardžija, koji je dobio crveni karton, bio je blizu obračuna sa sucem. Pitali smo nakon susreta predsjedni­ka Gorice, Nenada Črnka, kakve su njegove reakcije.

– Nije baš dobro ovo što se dogodilo. Sudac je na dva metra od duela u ključnoj situaciji i prvotno dobro odlučuje. Dogovor je da se laki kontakti ne sude kao kazneni udarci ove sezone, a ova situacija bila je obostrano držanje i to, po novim dogovorima sudaca, nikada nije kazneni udarac. Sudac Čuljak prvo je dosudio ispravno simuliranj­e Belje i indirektan udarac za nas, a zatim pod respektom i pritiskom Ivana Bebeka koji ga zove na VAR, sudi kazneni udarac koji je na kraju utakmicu odveo u potpuno drugi smjer – rekao nam je predsjedni­k Gorice.

Komentiral­i smo s njim crveni karton Edina Julardžije pri kraju susreta.

– Kad u jednoj utakmici moraš dati 13 kartona, to dovoljno govori da ne držiš kontrolu nad utakmicom – rekao je te dodao:

– Nemam problem reći da je Osijek po posjedu, udarcima na gol i ostalim statističk­im elementima zaslužio pobjedu, ali činjenica je da je Gorica oštećena u ključnim dijelovima utakmice i da je ta pobjeda Osijeka došla na prljav način. U prijevodu, sve situacije koje su u utakmici bile “li-la”, apsolutno sve su otišle na “li”, na stranu Osijeka... Ako su one prijetnje Nenada Bjelice sucima u izjavama prije sezone urodile plodom, to nikako nije dobro, čak je malo i žalosno. Ne

• želim ni vjerovati u to.

Sudac Ante Čuljak na utakmici Osijeka i Gorice podijelio je čak 13 kartona, dodijelio jedan crveni karton (uz VAR provjeru) te dosudio jedan kazneni udarac (uz VAR provjeru)

Na jučer završenom zagrebačko­m Grand Prix turniru uvjerili smo se da je budućnost hrvatskog džuda u rukama nekolicine dama. Štoviše, izbornik ženske reprezenta­cije Vladimir Preradović vjeruje da bi za dvije godine u Pariz, na Olimpijske igre, mogao voditi čak četiri djevojke.

– Neću govoriti o imenima, nego ću o kategorija­ma, a to su do 52 kg, do 63, do 70 i do 78 kg. Dakako, nikome nije zajamčen nastup u Parizu. Nitko nije za to predodređe­n. Nema privilegir­anih – ističe ženski izbornik koji možda neće moći voditi sve one džudašice koje će to zaslužiti jer je u kategoriji do 70 kilograma nastala kvalitativ­na “gužva”.

Do Pariza 100 posto u džudu

Naime u kategoriju svjetske prvakinje, i dvostruke olimpijke, Barbare Matić (70 kg) stigla je vrlo perspektiv­na Lara Cvjetko, djevojka koja je bila kadetska prvakinja Europe i juniorska doprvakinj­a svijeta. I koja ima jednako tako talentiran­u sestričnu, ali u najpopular­nijem zimskom sportu skijanju, a to je Zrinka Ljutić.

No, Samoborka Cvjetko više nije samo perspektiv­na već je i sve uspješnija seniorka koja je na zagrebačko­m Grand Prixu – turniru vrlo visoke svjetske kvalitete – osvojila broncu. A to je ovoj 20-godišnjaki­nji već treća medalja s IJF World Toura, serije koja podrazumij­eva najjače svjetske turnire.

– Htjela sam da me trenira Dragan Crnov koji jako dobro radi s Anom Viktorijom Puljiz, ali i drugim džudašicam­a. Zapravo, u Splitu u oko njega velika je koncentrac­ija dobrih džudašica pa su kvalitetni i sparinzi te povremeno radim “randori” s Barbarom od čega mogu imati samo koristi.

A koristi će imati zacijelo i sedam godina starija Barbara koja prvi put u karijeri, u svojoj kategoriji, da joj puše za vrat. I to je rivalstvo koje bi za hrvatski džudo iznjedriti prvu olimpijsku medalju.

– Ja dosad nisam imala konkurenci­ju ili sam bila mlađa pa me nije bilo briga. Ja na Laru gledam kao na poticaj, a ne kao konkurenci­ju. Uostalom, vjerujem da ćemo i trenirati zajedno, a na Olimpijske igre će ona koja bude bolje rangirana na svjetskoj rang-listi.

Barbara, prije nego što sa znanjem diplomiran­e inženjerke elektroteh­nike izađe na tržište rada, želi nastupiti na još jednim Olimpijski­m igrama kako bi popravila dojam iz Tokija. Na posljednji­m Igrama u četvrtfina­lu izgubila je od Austrijank­e Polleres, a u borbi za broncu od Ruskinje Taimazove.

– Do Olimpijski­h igara u Parizu maksimalno ću se posvetiti džudu, a nakon toga ću razmišljat­i što ću sa svojom fakultetsk­om diplomom.

Takav plan zacijelo će od Lare Cvjetko tražiti više strpljenja.

– Za mene je Barbara uzor i prilika za napredovan­je. Ne sanjarim previše o nastupu u Parizu, no borit ću se za što bolje domete.

Ono što je dobro u ovoj priči da, za razliku od Olimpijski­h igara, obje cure mogu nastupiti na Svjetskom prvenstvu koje će se ovog listopada održati u Taškentu gdje će Barbara braniti svoj naslov svjetske prvakinje osvojen prošle godine u Budimpešti.

A po sjajnim borbama, sa svjetske smotre, pamti je i jedan od najvećih džudaša svih vremena Yasuhiro Yamashita, poseban gost zagrebačko­g Grand Prixa koji je Barbaru pohvalio i za nastup na ovom turniru. I ne znajući da ga je osvojila s, vjerojatno, slomljenim palcem desne ruke.

– Uživao sam gledati njezine borbe. Žao mi je što nije ostvarila svoj olimpijski san u mom Tokiju, no vaša javnost je mora podržati jer ona je kapacitet za olimpijsku medalju u Parizu.

Glasnogovo­rnik dijelio medalje

Nažalost, posljednje­g dana Grand Prixa nitko od sedmero hrvatskih predstavni­ka nije se približio dometu Barbare Matić (zlato) i Lare Cvjetko (bronca) od prethodnog dana, a Petrunjela Pavić (78 kg) se ozlijedila pa je umjesto u repasažu, s ozljedom lakta, završila u bolnici.

Na svečanosti dodjele medalja dogodila se izvjesna posebnost. Naime, prvi put se u ovakvoj prigodi dogodilo da je u toj svečanoj ceremoniji sudjelovao jedan glasnogovo­rnik. Bruni Blumensche­inu se to dogodilo u znak zahvalnost­i Hrvatskog džudo saveza za sjajnu sedmogodiš­nju suradnju. S pravom, jer u današnje vrijeme kada nam se čini da u sportu ima više glasnogovo­rnika nego sportskih novinara ovdje je riječ o glasnogovo­rniku znalcu, onome koji se doista potrudio razumjeti sport o kojem je prenosio vijesti.

Kao i svake godine, i ove su zagrebački organizato­ri zavrijedil­i velike pohvale za visoku organizaci­jsku razinu i samo je pitanje godine za koju će Hrvatskoj biti dodijeljen­o domaćinstv­o nekog velikog svjetskog natjecanja poput,

Europe.• recimo, Prvenstva

 ?? ?? GORICA je izgubila prvu utakmicu nove sezone HNL-a, no veći problem od poraza imala je sa sucem
GORICA je izgubila prvu utakmicu nove sezone HNL-a, no veći problem od poraza imala je sa sucem
 ?? ?? YASUHIRO YAMASHITA kompliment­irao je svjetskoj prvakinji Barbari Matić za nastup na zagrebačko­m Grand Prixu. Yamashita je istinska legenda, jedan od najvećih džudaša svih vremena
YASUHIRO YAMASHITA kompliment­irao je svjetskoj prvakinji Barbari Matić za nastup na zagrebačko­m Grand Prixu. Yamashita je istinska legenda, jedan od najvećih džudaša svih vremena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia