Večernji list - Hrvatska

Požari i smrti zbog vrućina diljem zapadne Europe

-

Tisuće vatrogasac­a nastavljaj­u se boriti s požarima u Portugalu, Španjolsko­j i Francuskoj, dok toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja, piše BBC. Portugalsk­e vlasti kažu da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tijekom prošlog tjedna, a u sjevernom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov kanader srušio u području Foz Côa, blizu španjolske granice. Požari haraju područjima francuske jugozapadn­e regije Gironde, gdje je evakuirano više od 12.000 ljudi.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivni­ji i traju dulje zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 °C od početka industrijs­ke ere i temperatur­e će nastaviti rasti osim ako vlade diljem svijeta ne naprave oštre rezove u emisiji ugljika. Francuska meteorološ­ka služba prognozira­la je za nedjelju temperatur­u do 41 stupnja u dijelovima juga zemlje, a novi toplinski rekordi predviđaju se za ponedjelja­k. Stanovnica jugozapadn­e Francuske opisala je šumske požare kao “postapokal­iptične”. Od utorka su temperatur­e porasle do 47 Celzijevih stupnjeva u Portugalu i iznad 40 u Španjolsko­j, sušeći raslinje, što dodatno raspiruje požare. Portugalsk­i meteorološ­ki prognostič­ari kažu da će se temperatur­e nastaviti kretati iznad 40 ºC prije nego što idući tjedan padnu. Žarišta požara u Portugalu su sjeveroist­očno od grada Porta. Požari su ove godine uništili 30.000 hektara zemlje – najveću površinu od ljeta 2017., kada je Portugal pretrpio razorne požare u kojima je poginulo oko 100 ljudi.

Pogođeni su i drugi dijelovi Sredozemlj­a. U Italiji je vlada proglasila izvanredno stanje u isušenoj dolini rijeke Pad – najduža rijeka u zemlji na nekim mjestima tek da postoji. U Grčkoj, vatrogasci se bore s požarima u području Feriza, oko 50 km jugoistočn­o od Atene i u blizini Rethymna, na sjevernoj obali Krete. Sedam sela evakuirano je blizu Rethymna. U sjevernom Maroku nekoliko je sela moralo biti evakuirano jer su požari zahvatili pokrajine Larache, Ouazzane, Taza i Tetouan. Jedno selo je potpuno uništeno u oblasti Ksar el-Kebir, a najmanje jedna osoba je poginula

• u požaru.

Temperatur­e su porasle do 47 Celzijevih stupnjeva u Portugalu i iznad 40 u Španjolsko­j, što pogoduje širenju požara

 ?? ?? Vatrogasci u Francuskoj (na slici), kao i u Španjolsko­j, Portugalu, Grčkoj, imaju pune ruke posla tijekom ljeta. U francuskoj jugozapadn­oj regiji Gironde, primjerice, evakuirano je više od 12.000 ljudi. Toplinski valovi postali su češći i intenzivni­ji zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.
Vatrogasci u Francuskoj (na slici), kao i u Španjolsko­j, Portugalu, Grčkoj, imaju pune ruke posla tijekom ljeta. U francuskoj jugozapadn­oj regiji Gironde, primjerice, evakuirano je više od 12.000 ljudi. Toplinski valovi postali su češći i intenzivni­ji zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia