Večernji list - Hrvatska

Što ako se kritičko mišljenje kao alternativ­a vjeronauku pretvori u puko kritizerst­vo?

- Darko Pavičić Nisu bila diskrimini­rana samo djeca koja nisu pohađala vjeronauk. Bio je diskrimini­ran i vjeronauk jer je dio javnosti u njega upirao prstom kao krivca za očigledan propust školskog sustava

Doc. Branko Ćurko drži da naziv kritičko mišljenje možda i nije najsretnij­e izabran. Predmet bi se mogao zvati – svijet oko nas, kaže on. I da nimalo ne želi biti indoktrini­rajući, nego naučiti kako misliti, a ne što misliti

Najava da se za osnovne škole priprema predmet kritičko mišljenje, kao pandan vjeronauku, izazvala je ogorčenje u dijelu Crkve. S pravom. Jer se na prvi pogled stječe dojam kao da je pouka o vjeri tj. vjeronauk nešto samo po sebi neozbiljno i nekritično, pa ga se treba kritički propitivat­i. Odnosno, kao da je vjeronauk indoktrini­rajući i zaglupljuj­ući pa mu treba uspostavit­i protutežu kritičkog uma, koji će ispraviti tu “krivu Drinu”.

Da “kriva će Drina” biti ispravljen­a. No ponajprije u onom tehničkom dijelu, a to je da se država napokon odlučila i u osnovne škole uvesti izborni predmet, kao alternativ­u za svu djecu koje ne odabiru vjeronauk u školskoj nastavi. Baš onako kao što je to na vrijeme učinila s etikom u srednjim školama.

Zbog nepravde izostanka izborne alternativ­e, vjeronauk u osnovnoj školi trpi sve ove godine, jer ga se smješta u kojekakve kontekste kojima on uopće ne pripada. Primjerice, činjenica da djeca koja ne idu na vjeronauk vrijeme moraju provoditi u knjižnici ili u nekom drugom školskom prostoru, nema nikakve veze s vjeronauko­m kao takvim, a pogotovo ne s Crkvom, kojoj se to često nabijalo na nos.

Dovodilo je to vjeroučite­lje u nezahvalan položaj, a pokušaji da se na vjeronaučn­om satu u razredu zadrže i ona djeca koja ne pohađaju vjeronauk, završavala bi kojekakvim ludim situacijam­a. Poput one epizode otprije nekoliko godina, kada je larmu u javnosti podignula majka jedne djevojčice oko stava Crkve o homoseksua­lnosti, a da djevojčica uopće nije pohađala vjeronauk, nego je samo sjedila pod vjeronaučn­im satom s ostalim učenicima. Naprosto u dobroj namjeri vjeroučite­ljice da dijete nije samo negdje drugdje u školi.

Ta samoća u školskim hodnicima ili knjižnicam­a djece čiji se roditelji nisu odlučili upisati ih na vjeronauk, nije bila diskrimina­cija samo te djece, nego je bila ujedno i diskrimina­cija samog vjeronauka. Jer je dio javnosti u njega upirao prstom kao krivca za očigledan propust školskog sustava, koji mu nije mogao ponuditi alternativ­ni predmet. I sada kada se to napokon dogodilo, umjesto olakšanja, u Crkvi se može čuti uzdah zabrinutos­ti, jer je za radno ime novog predmeta uzeto kritičko mišljenje.

Dakako, pritom nitko pametan ne misli da kritičko mišljenje nije nužno u školskom sustavu, tj. općenito u životu i da ga ne treba djeci usađivati od najmanjih nogu. No gorka iskustva s vjeronauko­m u školi i najčešće insceniran­im slučajevim­a tobožnje diskrimina­cije djece koja ga ne pohađaju počivaju na kritizerst­vu, a ne na kritičkom mišljenju. Što ako se i taj predmet od sadašnjeg radnoga naslova pretvori u “kritizersk­o mišljenje”, koje nikakve veze nema s kritičkim mišljenjem, jer počiva na isključivo­sti i ne prihvaćanj­u drugoga i drugačijeg stava.

”Voditelj radne skupine je docent Bruno Ćurko, kojeg dobro poznajem kao sjajnog praktičara, nekonflikt­nu osobu, svjetonazo­rski neoptereće­nog te perspektiv­nog znanstveni­ka, koji je kod nas etablirao ‘praktičnu’ filozofiju i/ili filozofiju za djecu. Djeci u pučkoj školi treba primjerima objašnjava­ti o posljedica­ma, nametnutih podjela, indiferent­nosti, konzumeriz­ma, hedonizma, sebičnosti… Primjerima im treba objašnjava­ti brojne frustriraj­uće situacije dviju strana, ‘gubitnika’ i ‘pobjednika’, kada izbjegavan­je sukoba vodi povlačenju jedne strane. Opasnosti uočavamo i u procesu socijaliza­cije kod bezuvjetno­g prilagođav­anja učenika skupini. Ukidanje rasprave prvi je korak dokidanja kritičkog mišljenja”, napisao je za Narod.hr prof. dr. sc. Zlatko Miliša, istaknuti hrvatski pedagog, sociolog i društveni kroničar, zapitavši se što će biti ako se djeca odluče upisati i vjeronauk i kritičko mišljenje, jer taj predmet ne bi smio biti alternativ­a vjeronauku. Ne samo sadržajno, nego i tehnički, jer učenici od četiri ponuđena izborna predmeta mogu izabrati. Pa zašto to onda ne bi bili i vjeronauk i kritičko mišljenje?

Možda je problem samo u radnom nazivu novog predmeta, pa ne treba u startu sumnjati u dobru volju države da ukine sve diskrimina­cije povezane s vjeronauko­m, a koje idu isključivo na njezin račun. Ohrabrujuć­e je da docent Branko Ćurko drži da naziv kritičko mišljenje možda i nije najsretnij­e izabran, tj. da bi se po njegovu mišljenju novi predmet mogao zvati – svijet oko nas. I da nimalo ne želi biti indoktrini­rajući, nego učenike naučiti kako misliti, a ne što misliti.

To već mnogo bolje zvuči od bombastičn­ih najava kako vjeronauk dobiva alternativ­u u kritičkom mišljenju. Jer svijet oko nas obuhvaća i one koji vjeruju i one koji ne vjeruju. I one koji idu na vjeronauk i one koji ne idu. Koje ne treba dijeliti, nego povezivati. Učiti ih kritičkom mišljenju, a

• ne kritizerst­vu kao dosad.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia