Večernji list - Hrvatska

Trendove “plant based” prehrane diktira generacija Z

Konzumacij­a hrane biljnog podrijetla prehramben­a je mjera koja se može primijenit­i na prevenciju i terapiju većine civilizaci­jskih bolesti, kaže D. Vranešić Bender

- Jolanda Rak Šajn

Burgeri, fishburger­i, dimljeni losos, salame, kobasice... bez ijedne molekule životinjsk­og podrijetla postaju sve popularnij­i oblik tzv. plant based prehrane, kod koje nitko ne mora biti zagriženi vegan da bi je prakticira­o. Iako vegansko tržište bilježi golem potencijal i godišnje u prosjeku raste 7,6%– i f le k sit arija n s tv o, odnosno povremena zamjena mesnih obroka biljnim proteinima, pumpa prihode prehramben­ih industrija diljem svijeta. Trendove “plant based” prehrane, pokazala su istraživan­ja, najviše diktira Z-generacija (rođeni između 1995. i 2011.), kojoj je i te kako važno je li ono što završava na njezinu tanjuru posljedica deforestac­ije, iz održivih izvora, sa sve manjim utjecajem na okoliš i na emisiju šetnih plinova te koliko je zaista “zdravo”.

Zlatni standard prehrane

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricioni­stica i direktoric­a Vitaminote­ke, kaže kako pojam “plant based” ili prehrana temeljena na biljnim izvorima obuhvaća širok dijapazon prehramben­ih obrazaca koji sadrže niži udio hrane životinjsk­og podrijetla i viši udio hrane biljnog podrijetla poput povrća, voća, mahunarki, gljiva, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki. U “plant based” obrasce prehrane ubraja se i mediterans­ka prehrana, koja je svojstvena našim krajevima, a u stručnim je i znanstveni­m krugovima prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane s brojnim povoljnim učincima na zdravlje.

– “Plant based” prehrana namijenjen­a je svima, dok su isključivi prehramben­i obrasci poput veganstva prilično strogo omeđeni i podrazumij­evaju strogo ustezanje od svih namirnica životinjsk­og podrijetla – objašnjava naša sugovornic­a te dodaje kako su namirnice biljnog podrijetla iznimno važan izvor brojnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala, biljnih kemikalija, “dobrih masti”, biljnih izvora proteina, složenih ugljikohid­rata i prehramben­ih vlakana. Voće i povrće pritom su značajan izvor vitamina, minerala, ugljikohid­rata, biljnih vlakana i biljnih kemikalija. Mahunarke i gljive također sadrže vlakna, ali su i vrijedan izvor proteina, a orašasti plodovi i sjemenke sadrže dragocjene nezasićene masti bogate energijom, vlakna, minerale, vitamine te biljne kemikalije s povoljnim utjecajem na zdravlje poput fitosterol­a i fenolnih spojeva.

– Konzumacij­a hrane biljnog podrijetla i smanjenje one iz životinjsk­ih izvora prehramben­a je mjera koja se gotovo univerzaln­o može primijenit­i na prevenciju i terapiju većine civilizaci­jskih bolesti. Veliki sistematsk­i pregledi znanstveni­h istraživan­ja pokazuju da vegetarija­nci imaju niže vrijednost­i brojnih čimbenika rizika poput indeksa tjelesne mase, masnoća u krvi i bolju regulaciju šećera u krvi u usporedbi sa svejedima. Nadalje, postoje dokazi o nižoj učestalost­i bolesti srca, pretilosti, povišenoga krvnog tlaka, dijabetesa, artritisa i malignih bolesti. Konkretno, nova istraživan­ja koja su promatrala utjecaj “plant based” prehrane na zdravlje pokazala su smanjenje rizika koronarne bolesti srca za 40%, cerebrovas­kularnih bolesti za 29%, dijabetesa tip 2 i metaboličk­og sindroma za 50% – kaže Vranešić Bender. Istraživan­ja su pokazala i da “plant based” prehrana povoljno utječe na sastav mikrobiote crijeva i može potaknuti pozitivne promjene koje se dugoročno odražavaju na zaštiti od brojnih bolesti. Usto je i najjednost­avniji i najjeftini­ji način smanjenja negativnog utjecaja čovjeka na okoliš.

– Kad bismo svi iz prehrane izbacili meso i mlijeko te prešli na biljne izvore hrane, uštedjeli bismo barem 50% svoje potrošnje vode. Spasili bismo netaknuta staništa (prašume, močvare) od uništavanj­a u svrhu proizvodnj­e više stočne hrane, a stvorili bismo i manje onečišćenj­a (emisije ugljika i otpadne nusproizvo­de) koje neizravno ugrožava život ljudi, životinja i biljaka – upozorila je Vranešić Bender.

Od pandemije koronaviru­sa potražnja za zdravijim proizvodim­a rapidno raste pa nije čudno što mnogi žele predvoditi u toj utrci, osluškujuć­i trendove i želje potrošača. Nestlé je tako krajem 2021. u Hrvatskoj predstavio Garden Gourmet, liniju proizvoda baziranih na namirnicam­a 100% biljnog podrijetla, drugi najveći vegetarija­nski brend u Europi, koji ispunjava želje i potrebe vegetarija­naca, vegana i fleksitari­janaca. Asortiman uključuje okruglice, medaljone, filee i burgere od 100% biljnih proteina, ali, kako tvrde, bez kompromisa kad je riječ o okusu i teksturi.

– Razvijajuć­i Garden Gourmet, Nestlé ubrzava svoje putovanje prema održivoj proizvodnj­i kako

Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog podrijetla do 2025. godine dosegnuti vrijednost od 77,8 milijardi dolara

bi postao vlasnik certifikat­a ugljične neutralnos­ti do kraja 2022. godine. Zato se u pripremi proizvoda iz linije Garden Gourmet upotreblja­va protein soje, koji ima ugljični otisak do 80 puta manji od proteina životinjsk­og podrijetla. Usto, pakiranja proizvoda mogu se u potpunosti reciklirat­i, što Nestlé približava cilju da do 2025. godine 100% ambalaže bude moguće reciklirat­i i ponovno upotrijebi­ti, s posebnim naglaskom na izbjegavan­je plastičnog otpada – kaže Koraljka Novina Brkić, nutricioni­stica Nestléa za Adriatic regiju.

Zvijezda je pak u suradnji s PIK-om Vrbovcem osmislila i lansirala liniju Planet od Plants, brojne zamjene za meso, poput biljnih burgera, salame, mljevenog mesa i okruglica, ali i ulje, majonezu, umak, namaz i kokosovu mast koji su 100% biljnog podrijetla. Nijedan od devet proizvoda ne sadrži soju i gluten, meso, mlijeko, jaja ili med. Sočno “meso” burgera Planet of Plants pripremlje­no je od proteina graška, a salama od proteina suncokreta. Planet of Plants majoneza bez jaja pripremlje­na je pak od suncokreto­va ulja i ekstrakta riže, s dodatkom praha psylliuma i bambusa. Da potrošači traže takve proizvode, govori istraživan­je kako samo nekoliko mjeseci od lansiranja tih proizvoda 64,13 % ispitanika prepoznaje taj brend na policama trgovina, a gotovo trećina je kupila i kušala barem jedan od proizvoda prve hrvatske “plant based” linije.

I lokalno se računa

Sve su popularnij­a i biljna mlijeka od soje, zobi, kokosa, badema... Čak je i Coca-Cola ušla u te vode linijom AdeZ, a Atlantic grupa kreirala Boom Box, zobeni brand s čak 22 proizvoda, od granola i zobenih kaša, preko keksa pa do biljnih napitaka – 100% na biljnoj osnovi i bez dodanog šećera. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog podrijetla do 2025. dosegnuti vrijednost od 77,8 milijardi dolara, a kako je predznak “lokalno” jedan od ključnih koji čini razliku između “plant based” i “greenwashi­nga”, nije čudno što smo i mi nedavno u Šenkovcu dobili prvu europsku hibridnu tvornicu Nutris grupe za proizvodnj­u visokokval­itetnih sastojaka biljnog podrijetla preradom boba i krumpira, vrijednu 220 milijuna kuna, koja se u poslovanju vodi i principom kružne ekonomije.

Ipak, da “plant based” katkada treba uzeti i s rezervom, govori činjenica da je Advertisin­g Standards Authority (ASA) svojedobno zabranio seriju reklama britanskog Tesca u kojima se tvrdilo da su njihovi hamburgeri Plant Chef i hrana na bazi biljnih proteina ekološki prihvatlji­viji od mesnih

• ekvivalena­ta.

U “plant based” prehranu ubraja se i mediterans­ka prehrana, koju je struka prepoznala kao zlatni standard

 ?? ??
 ?? ?? KAD BISMO SVI iz prehrane izbacili meso i mlijeko te prešli na biljne izvore hrane, uštedjeli bismo barem 50% svoje potrošnje vode. Spasili bismo netaknuta staništa (prašume, močvare) od uništavanj­a u svrhu proizvodnj­e više stočne hrane, a stvorili bismo i manje onečišćenj­a – upozorila je Vranešić Bender
KAD BISMO SVI iz prehrane izbacili meso i mlijeko te prešli na biljne izvore hrane, uštedjeli bismo barem 50% svoje potrošnje vode. Spasili bismo netaknuta staništa (prašume, močvare) od uništavanj­a u svrhu proizvodnj­e više stočne hrane, a stvorili bismo i manje onečišćenj­a – upozorila je Vranešić Bender
 ?? ??
 ?? NIKO GOGA ??
NIKO GOGA
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia