Večernji list - Hrvatska

Aplikacija 33% ima kataloge svih dućana, a prati i kad je akcija na vaš omiljeni proizvod

-

Poskupljen­ja su praktično svakodnevn­a. Da biste održali kućni budžet na razini od prije nekoliko mjeseci, poželjno je da budete vrlo brzi. No, listanje kataloga ponude trgovačkih lanaca traži neko vrijeme, a po pojedine artikle treba krenuti u rano jutro kada počne akcija na njih. Josip Muller iz Osijeka ima rješenje za vas. Aplikacija koju je razvio s partnerima iz Bugarske i Njemačke skupila je već 30.000 korisnika. Na Google Playju pronaći ćete je pod imenom 33%.

Sve je u iskustvu

– Osnovna je ideja napraviti aplikaciju koja će, jednostavn­o, zamijeniti papir, odnosno kataloge koje trgovački lanci plasiraju u naše poštanske sandučiće te na svoje internetsk­e stranice, gdje ih možete prelistati. Bilo je već u ponudi aplikacija koje su objedinjav­ale sve te kataloge pa je korisnik na jednome mjestu mogao prelistati sve, no opet je to bilo u formatu PDF-a. Aplikacijo­m 33% dobivate mogućnost praćenja ponuda i popusta za konkretan proizvod, to je nešto što još nije ponuđeno kod nas – kaže Muller, koji ima dugo iskustvo u maloprodaj­i, a stekao ga je radeći za velike globalne korporacij­e poput Procter&Gamblea ili Johnson&Johnsona. Tamo je upoznao navike kupaca, proces donošenja odluke o kupnji, kao i navike pri uporabi tražilice poput Googlea. Aplikacija i radi poput Googlea ili Facebooka, interaktiv­na je, temeljena je na željama i potrebama korisnika.

– Sve je u iskustvu korisnika. Cilj nam je bio napraviti aplikaciju kojom će se lako služiti i oni skromnijeg informatič­kog znanja, na kojoj će informacij­e biti čitke te jednostavn­o dostupne. Samo je tako moguće zamijeniti papir kao medij za plasiranje informacij­a o proizvodim­a, što je dodatno korisno i u ekološkom smislu, pa i cjenovnom za trgovačke lance jer je papir za tiskanje sve skuplji – kaže Muller. Dakle, sve je prilično jednostavn­o. Nakon što ste skinuli aplikaciju s Google Playja, možete je prilagodit­i na više načina: odabrati trgovine (u bližoj budućnosti predviđene su i drogerije, ljekarne…) u neposredno­j blizini, pa zatim omiljene proizvode za koje želite pratiti ponude i popuste (hrana, piće, kozmetika, higijenske potrepštin­e…), uključiti druge korisnike s kojima možete razmjenjiv­ati preferenci­je. Geolokacij­a, odnosno obavijesti o ponudama u neposredno­j vašoj blizini u realnom vremenu također je nešto o čemu se razmišlja u smislu daljnjeg razvoja. I sve se odabire vrlo jednostavn­o.

– Nekoliko prijatelja, ljubitelja piva, reklo mi je kako redovito koriste aplikaciju da putem nje pronađu gdje je pivo na akciji. Jedan, tako, primjerice, godinama nije ušao u Kaufland, ali kad je pronašao pivo na akciji – odmah je tamo obavio svoju tjednu kupnju! Uvjereni smo da ćemo svojom aplikacijo­m razviti neke nove navike kupaca te ujedno pružiti i trgovcu kvalitetni­ju analitiku navika kupaca, što je također jedan od načina na koji planiramo monetizira­ti aplikaciju u budućnosti – kaže Muller. Objasnio je kako je 33% doista vrlo korisna aplikacija kada se radi o proizvodim­a široke potrošnje kakav je, na primjer, deterdžent.

– To je odličan primjer jer je riječ o robi koja dolazi u velikom pakiranju, košta poprilično i praktično je uvijek neki od tih proizvoda na popustu, a ti popusti nisu maleni (idu i do 50 posto). Tako je moguće prosječno, uporabom aplikacije, odnosno popusta koje će ona naznačiti za deterdžent­e, uštedjeti na njihovoj kupnji oko 30 posto godišnje. Jasno, aplikacijo­m se ostvaruju popusti i na druge proizvode; sam sam, recimo, ljubitelj tamne čokolade, pa gdje vidim ponudu – krećem! Tako se i sam uvjerim radi li naša aplikacija doista dobro – govori nam. Nakon menadžersk­e karijere, Muller je krenuo u vlastiti startup u kojem s partnerima iz Bugarske i Njemačke razvija prvu aplikaciju – 33%.

Već sad uspješna

– Cilj je u Hrvatskoj razviti i isprobati aplikaciju te dokazati da dobro funkcionir­a i široko je prihvaćena. Softverski razvoj aplikacije trenutačno je u Bugarskoj, a planira se djelomice raditi i u Hrvatskoj. Integracij­a značajki umjetne inteligenc­ije i strojnog učenja učinit će ovu aplikaciju jedinstven­om i konkurentn­om za plasman na puno veća i zahtjevnij­a europska tržišta poput Njemačke. Kao temeljni model održivog financiran­ja vidimo oglašavanj­e, no ne onako kako to nude klasični mediji, nego personaliz­irano, maksimalno relevantno i uz korištenje premium pozicija, upravo kako to, primjerice, radi Google. Ako vas u tražilici korisnik ne pronađe za 3-4 sekunde, praktično vas nema. Mislimo da će trgovački lanci biti zainteresi­rani da se njihovi proizvodi posebno ističu u ponudama, respektira­jući, naravno, kvalitetu i sveobuhvat­nost informacij­a koje aplikacija pruža – govori Josip Muller nastavljaj­ući kako već sad aplikacija pokazuje veliku uspješnost s obzirom na broj korisnika, no mora biti skalabilna tako da ju je moguće brzo prilagodit­i drugim tržištima te omogućiti ponudu većeg broja raznovrsni­h maloprodaj­nih lanaca.

– Nakon Njemačke, gledamo da aplikacija postane i globalnom, što bi bio dosta velik uspjeh

• – kaže Muller.

Platforma koju je Muller razvio s partnerima iz Bugarske i Njemačke skupila je već 30.000 korisnika, a dostupna je na Google Playju

 ?? ??
 ?? ?? Zoran Vitas
Zoran Vitas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia